Kastelenroute

Fietsroute 119041

Aangeboden door:

7894 131

Omschrijving

In Dalfsen kun je je verbazen over de zwevende kei, fietsen over oude koningswegen, wandelen door landgoederen of ergens in de gezellige verlichte straatjes een terrasje pakken. Maar bovenal kun je in Dalfsen genieten van ruimte en rust. De uitkijkttoren geeft een weids en prachtig uitzicht richting het Vechtdal en het bosrijke landschap bij de Vecht. Dalfsen staat ook bekend als het Landgoederendrop. Je vindt hier schitterende landgoederen, landhuizen en kastelen. De kastelenroute laat je genieten van weidse uitzichten en een idyllisch landschap, waarin landgoederen, havezaten en zelfs een Middeleeuws kasteel het decor vormen.
Bezienswaardigheden

De Leemcule
Huize De Leemcule is een havezate die volgens de geschiedenis sinds 1434 bestaat, maar er wordt beweerd dat het huis er al veel langer staat. Het huis heeft meerdere eigenaren gekend. In de 18e eeuw lag De Leemcule achter een muur met toegangspoorten. Voor het hoofdgebouw lag een ophaalbrug over de gracht. Deze ligt er nog steeds.

De Ruitenborgh
Dicht bij de Leemcule ligt het huis Ruitenborgh. De Ruitenborgh is al sinds 1320 een belangrijke havezate in de vorm van een kasteel. Er hebben hier diverse adellijke families gewoond. In 1828 werd het vroegere huis gesloopt en werd het huidige huis gebouwd. In 1839 werden de toegangspoorten gesloopt en in 1915 werden de grachten gedempt. Er is nog wel een statige oprijlaan, maar niets herinnert aan de tijden van toen de Ruitenborgh nog een sterke burcht was.

De Vechterweerd
De Vechterweerd is het waterwingebied langs de Vecht. Waterwinning heeft in dit waterwingebied de hoogste prioriteit. In 1998 heeft men Galloway-runderen losgelaten in dit gebied. Daardoor ontstaat een afwisselende natuur. Naast de stuw is een zgn. vistrap aangelegd, zo kunnen de vissen van het ene naar het andere water trekken om te paren of hun eieren af te zetten.

De Horte
Dit 61 ha. grote landgoed staat het huis De Horte. De tuin van Huis De Horte is te bezichtigen. Er is hier een “natuurpad” uitgezet van ongeveer 1,5 uur en die begint vanaf de parkeerplaats.

De Mataram
De Mataram, vroeger de havezate ‘’Dieze’’ geheten en later ook wel ‘t Franckeler genoemd. Het uitgestrekte landgoed is omgegeven door een brede gracht, die er nog steeds ligt. Het huidige huis Mataram werd in 1905 gebouwd. De naam ‘’Mataram’’ dateert uit 1800. De toenmalige eigenaar kwam uit het plaatsje Mataram in Oost-Indië.

De Zwevende kei
Nabij het NS-station staat de Zwevende Kei. Dit is een kunstwerk van Bas Maters. Deze enorme zwerfkei die balanceert op een scheef staand zuilelement, is geplaatst in 2000. De stalen constructie waarop De Zwevende Kei is gebouwd gaat zeventien meter de grond in. Dit is ook nodig, want het totale gewicht van de kei is zo’n dertig ton.

De Berg
Huize Den Berg is een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adellijke families. Sinds 1703 behoren het huis en het landgoed toe aan de familie Van Dedem. In dat jaar werd het huis afgebroken en het huidige huis Den Berg gebouwd. Voor het huis ligt een fraai plein met een monumentale toegangspoort. Op beide middelste vazen van de toegangspoort staan de geslachtswapens van de adellijke familie. Het is zeker de moeite waard om langs en rondom de gracht te wandelen.

De Aalshorst
Aan het Aalshorsterpad ligt het prachtige landhuis Den Aalshorst. Het behoort tot de bezittingen van het geslacht Van Dedem. Den Aalshorst heeft het karakter van een oude havezate, maar is nooit als zodanig beschouwd. Het landhuis wordt om geven door een gracht en aan weerszijden van het voorplein staan de bouwhuizen. Het is een patriciërs buitenhuis, dat in 1720 gebouwd werd. De 19e eeuwse schilder Louis Rhijnvis Feith heeft er lange tijd gewoond. Het landhuis is niet toegankelijk.

Kasteel Rechteren
Kasteel Rechteren is verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk gelegen aan de weg van Dalfsen naar Vilsteren. Kasteel Rechteren is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks vele belegeringen, ontmantelingen en ingrijpende verbouwingen belangrijke delen zijn overgebleven, de toren en de woonvleugel. In 1315 kwam de havezate in het bezit van de familie Keeckeren die zich Van Rechteren ging noemen en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Het grootste gedeelte van het landgoed, behorend bij het kasteel Rechteren, ligt aan de andere kant van de weg. Dit gebied is opengesteld, maar het kasteel zelf is niet te bezichtigen.

Huize Hessum
Huize Hessum is een op een omgracht terrein gelegen buitenhuis dat in 1830 gebouwd werd. Het was eigendom van de familie Van der Ketten en ging in 1909 over aan de familie Von Martels. Het huis, dat niet toegankelijk is, werd in1950 grondig verbouwd en gerestaureerd. Het landgoed is 100 ha. groot en bestaat voor meer dan de helft uit cultuurgrond.

Expo Madrid
Hier kun je de kopie van het bekendste werk van Rembrandt van Rijn zien. Als eerbetoon heeft de Dalfser schilder Jan van der Horst een getrouwe kopie van deze “Nachtwacht” gemaakt en wel op ware grootte van 3.90 x 4.80 m. Verder zijn er wisselende exposities te zien.

Stuw en natuurreservaat de Plaggenmars
Het natuurreservaat is een stiltegebied waar vooral weidevogels in alle rust kunnen broeden. Het is gelegen voor de stuw van Vilsteren die in 1908 aangelegd is toen de Vecht gekanaliseerd werd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

59
59 (Burgemeester van Bruggenplein, 7721AZ, Dalfsen, Overijssel, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

59
Jouw startpunt
Knooppunt 59
Burgemeester van Bruggenplein
7721AZ Dalfsen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Prinsenstraat
7721 AJ Dalfsen

Tourist Info Dalfsen

Bloemendalstraat 10
7721 AM Dalfsen
+31 (0)529 43 47 45
Stuur een mail

Treinstation Dalfsen

Stationsweg 4
7722 HA Dalfsen

Oplaadpunt

Brinkweg
7722RR Dalfsen

Netwerk niet beschikbaar

Ruitenborghweg
7721GB Dalfsen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Leemcule

Leemcule

Kasteel

Alleen het bouwhuis rest.

Meer informatie
Geen foto van Huize Den Berg

Huize Den Berg

Landhuis

Een stukje buiten het dorp Dalfsen vind je de havezate Den Ber...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

c

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Gefietst met 2 pubers. Mooie waterrijke landelijke route met boor de afwisseling bos. Voldoende leuke horeca onderweg. Aanrader

Arie

op:

Nelly, Anders

op:

Ellen

op:

Rianne , Anders

op:

"Vechtdal op z'n mooist"

 geplaatst op:

Mooie route door het Vechtdal van Ommen naar Dalfsen met heel veel mooie vergezichten en door kijkjes.

"Kastelenroute Dalfsen"

 geplaatst op:

Mooie afwisselende route door een deel van het vechtdal. Langs kastelen en landhuizen. Voldoende rustpunten om wat te nuttigen.Je kunt zien hoe een sluis werkt.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 119041 | Toegevoegd op 24-4-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding