Arnhem, Ede en Renkum

Fietsroute 118963

Aangeboden door:

9376 217

Omschrijving

Deze route leidt door het bekendste natuurgebied van Nederland: De Veluwe. Het gebied bevindt zich tussen Apeldoorn, Wageningen, Arnhem, Ede, Barneveld en Harderwijk in. Deze landelijke streek, vol bossen en glooiende heidevelden is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot. Grote delen van de Veluwe bestaan uit verhogingen in het landschap die zijn ontstaan doordat gletsjers of ijstongen de ondergrond omhoog hebben geduwd (stuwwallen). Je fietst over de Ginkelse heide, waarbij je langs verschillende cultuurhistorische plekken van de Veluwe komt. Kastelen, landgoederen en statige panden gaan hand in hand met natuur in een glooiende, landelijke streek. In de bossen, heidevelden, beken en waterloopjes en stuifzandgebieden gedijen bijzondere planten en dieren goed. Op de parkeerplaats parkeer je gratis je auto en je kunt 23 kilometer lang genieten van de prachtige natuur. De tocht vervolgend, kom je langs historische kastelen en watermolens. Zo kan je M8: Kasteel Doorwerth bewonderen. Het kasteel dat zijn naam deelt met het bijliggende dorp Doorwerth, gebouwd in de twaalfde eeuw gebouwd en in 1260 wordt het kasteel belegerd en in brand gestoken. In dit kasteel zijn het Museum Veluwezoom en het natuur- en jachtmuseum gevestigd. Het kasteel is in 2004 gerestaureerd en is op bepaalde tijden te bezichtigen. Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste robinia van Nederland, die geplant is in 1579. De kerk die je vervolgens aantreft (M9: Oude Kerk) is zo’n 1000 jaar oud en is daarmee één van de oudste nog bestaande kerken in Nederland. Het rechthoekige schip is gebouwd van tufsteen en aan de noordzijde bevindt zich een mooi romaans portaal met archivolten. De kerk was oorspronkelijk een zaalkerk maar werd in 1856 uitgebreid. Na ernstige beschadiging in de Tweede Wereldoorlog is de kerk volledig gerestaureerd. Inmiddels is de status van Rijksmonument aan het gebouw toegekend, maar nog altijd wordt de oude kerk wekelijks gebruikt. De Witte Watermolen is een korenmolen gebouwd rond 1470. Oorspronkelijk stonden er meerdere watermolens langs de Witte Watermolen maar dit is de enige bewaarde bedrijfsvaardige molen. De witte molen is in 1966 gerestaureerd met drie koppels maalstenen. Een beroepsmolenaar stelt de molen enkele keren per week in bedrijf. De laatse mooie bezienswaardigheid is de Bagijnemolen / St. Agnietenmolen. Deze bovenslag watermolen werd gebruikt als korenmolen en dateert van 1404. Tussen 1913 en 1967 verloor de watermolen zijn molenfunctie en werd er een forellenkwekerij gevestigd. Hierna heeft de molen dienst gedaan als restaurant en partycentrum. Sinds het najaar 2008 werd er rot in de molen geconstateerd. Daardoor is het historische gebouw niet meer draaivaardig.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

4
4 (6816RZ, Arnhem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

4
Jouw startpunt
Knooppunt 4
6816RZ Arnhem
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Koningsweg
6816RZ Arnhem

Parkeerplaats

Deelenseweg
6816TV Arnhem

oosterbeek

Nico Bovenweg
6861BM Renkum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes116.png

Pannenkoekenhuis Den Strooper

Pannenkoekenhuis

Bij Pannenkoekenhuis Den Strooper kun je kiezen uit allerlei s...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Witte Watermolen

Witte Watermolen

Waterradmolen

Van de vroegste geschiedenis van De Witte Molen is weinig beke...

Meer informatie
Oude kerk-Oosterbeek

M9: Oude Kerk

Middeleeuwen

AI in de 10e eeuw werd in Oosterbeek een kerkje gebouwd. Het i...

Meer informatie
Geen foto van Bagijnemolen / St. Agnietenmolen

Bagijnemolen / St. Agnietenmolen

Waterradmolen

Bagijnemolen is gebouwd in het begin van de 15e eeuw. De huidi...

Meer informatie
Kasteel Doorwerth

M8 | Kasteel Doorwerth

Kasteel

Kasteel Doorwerth is een mooi voorbeeld van een waterburcht, w...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jan, Anders

op:

"Afwisselend!"

 geplaatst op:

Van alles wat bij deze route: natuur, cultuur en een beetje reliëf!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 118963 | Toegevoegd op 23-4-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding