Ermelo, Putterbos en Leuvenumse Bos

Fietsroute 118697

Aangeboden door:

10297 261

Omschrijving

Een glooiend heideveld, waar vennen het landschap onderbreken. Stuifzandgebieden en zandpaadjes. De Elspeetse Heide is een restant van een gigantische heidevlakte die zich uitstrekte over dit deel van de Veluwe. Heideschapen onlosmakelijk verbonden met dit prachtige stuk natuur, al van oudsher begrazen de dieren de Elspeetse Heide. Ook speciaal aan deze heidevlakte is het feit dat op dit stuk natuur nog het bijzonder zeldzame Rijstkorrelmos terug te vinden is, waarvan een lange tijd werd aangenomen dat het uitgestorven was.

Rijstkorrelmos komt in Nederland op slechts twee andere plekken voor. Ook archeologisch gezien is de Elspeetse Heide belangrijk – de aanwezigheid van eeuwenoude grafheuvels en oude eikenhakhoutbosjes geven het gebied bijzondere waarde.

De heide staat in mooi contrast met de gevarieerde Leuvenumse Bossen, waar loof- en naaldbomen groeien. In de bossen komt veel wild voor; van zwijnen tot reeën en edelherten. Bodemdiertjes, insecten en paddenstoelen voeden zich met dood hout en trekken insecteneters zoals de specht en de das aan. Ook boommarters en uilen scharen zich onder de soorten die in het bos prima weten te overleven, terwijl in het stuifzandgebied onder de droge heideplanten bedreigde diersoorten als de zandhagedis, de heivlinder, de mierenleeuw en de nachtzwaluw hun kostje bij elkaar scharrelen.

Je komt ook langs de schaapskooi van Stichting Schapendrift. Een schaapskooi is een soort stal die diende als onderkomen voor schapen die op de heide graasden. Tegenwoordig liggen schapen vaak op stro maar vroeger lagen ze op heideplaggen, die vermengd werden met schapenmest. Voor de uitvinding van kunstmest werd het uiterst vruchtbare stalmest gemaakt. Deze mest werd vroeger vooral gebruikt voor de akkers in de omgeving, die daardoor steeds hoger werden. Zo ontstonden essen of engen.

Als de laatste bezienswaardigheid op de route staat landgoed Staverden op het programma. Het hof Staverden was één van de oudste bezittingen van de Gelderse graven en bestaat vermoedelijk al sinds de twaalfde eeuw. Het huidige kasteel is inmiddels al het vierde dat op deze locatie staat en werd in 1905 in jugendstil gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel uit de achttiende eeuw. Het prachtige slot wordt door particulieren bewoond en is niet toegankelijk, maar het park dat er om heen ligt is wel te bezichtigen. Ook de oude watermolen van Staverden is een plaatje om te zien en van dichtbij te bekijken. De molen draait op de kracht van de Staverdense Beek en hoort bij het kasteel. Tot 1924 stond er op deze plek een korenmolen, maar toen die ter ziele ging werd de watermolen hier geplaatst.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Pluktuin Het Platteland (Engersteeg, 3882 RJ, Putten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Pluktuin Het Platteland
Engersteeg
3882 RJ Putten
Plan route naar startpunt

Pluktuin Het Platteland

Engersteeg 14
3882 RJ Putten
+31 (0)341 35 25 06
Stuur een mail

putten

Stationsstraat
3882NB Putten

Parkeerplaats

Waterweg
3882RD Putten

VVV Putten

Dorpsstraat
3881BH Putten
0341 35 17 77
Stuur een mail

Ligtrink 2wielers

Garderenseweg 5
3882 AH Putten
+31 (0)341 74 00 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Pluktuin het Platteland

Pluktuin Het Platteland

Leuke afstappers

Pluktuin Het Platteland is een leuke afstapper in het buitenge...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Staverden

Landgoed Staverden

Landhuis

Het eerste kasteel op deze plek werd gebouwd rond het jaar 130...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route door vnl. bossen."

  op:

Debby

op:

Carla, Anders

op:

"Mooie route"

  op:

"Matige app"

 geplaatst op:

De gesproken instructies zijn handig maar je kan er niet alleen op vertrouwen. Regelmatig omkeren na een verkeerde afslag, en als je wel op de juiste route zit krijg je dit commando regelmatig onterecht...

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 118697 | Toegevoegd op 19-4-2013 | Laatst gewijzigd op 1-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding