Putten, Boeschoten en Hoef

Fietsroute 118696

Aangeboden door:

6768 219

Omschrijving

Ten oosten van Putten ligt één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Eeuwenoude eiken lijken te bewegen in de nevelen die in het bos hangen. Ze zijn verwrongen in wonderlijke vormen door de tand des tijds en geven het bos in de volksmond de bijnaam “het bos van de dansende bomen”.

Er zijn ook donkere delen in het bos waar Douglas- en fijnsparren een dicht dak van naalden boven je vormen. Het mysterieuze bos biedt (roof)vogels, dassen, wilde zwijnen en edelherten een goed onderkomen, want de natuur mag hier vrij zijn gang gaan. Vanwege de rust is de kans op een ontmoeting met wilde dieren, vooral rond de schemering, groot. In het Speulderbos ligt ook het Solse Gat. Deze kuil ontstond tijdens de laatste ijstijd door een draaikolk van gletsjerwater. En ook aan cultuurhistorie is er geen gebrek, want in het gebied zijn grafheuvels uit de oudheid terug te vinden. Bij deze begraafplaatsen zijn diverse bijzondere archeologische vondsten gedaan.

Molen ’t Hert is de enige van de twee molens in de dorpskern van Putten die bewaard is gebleven. De achtkante stellingmolen werd in 1899 gebouwd om een molen te vervangen die een jaar eerder afbrandde. Net als zijn voorganger maalt deze molen graan. Toch is het niet zo dat dat altijd gebeurt wanneer de molen draait; de vrijwillige molenaar laat de molen ook weleens draaien zonder dat dit functioneel is.

Wanneer je de molen achter je laat, kom je bij landgoed Schovenhorst. Dit landgoed is al ruim 160 jaar oud. Via een klein paadje dat over het landgoed kronkelt, kom je bij het Kleine Pinetum; een besloten proeftuin en boomkwekerij waarmee in 1848 begonnen werd. De tuin heeft vele mooie doorkijkjes op de verschillende exotische boomsoorten die er geplant zijn, waaronder een kromgegroeide kransspar, en gigantisch hoge mammoetboom en een Japanse Levensboom. Dat een aantal bomen nog uit dat jaartal stammen, kan je zien aan hun hoogte: ze zijn inmiddels ruim 40 meter hoog gegroeid.

Ook landgoed Groot Spriel is de moeite van een tussenstop waard. Voordat er in 1882 een elegant woonhuis met prachtig aangelegd park verrees in het midden van de bossen, stond hier een oude boerderij. Vanaf het woonhuis lopen verschillende zichtlanen in alle richtingen door het park en die in verbinding staan met een buitenring die aansluit op de omgeving.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Pluktuin Het Platteland (Engersteeg, 3882 RJ, Putten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Pluktuin Het Platteland
Engersteeg
3882 RJ Putten
Plan route naar startpunt

Pluktuin Het Platteland

Engersteeg 14
3882 RJ Putten
+31 (0)341 35 25 06
Stuur een mail

putten

Stationsstraat
3882NB Putten

Parkeerplaats

Waterweg
3882RD Putten

VVV Putten

Dorpsstraat
3881BH Putten
0341 35 17 77
Stuur een mail

Ligtrink 2wielers

Garderenseweg 5
3882 AH Putten
+31 (0)341 74 00 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Pluktuin het Platteland

Pluktuin Het Platteland

Leuke afstappers

Pluktuin Het Platteland is een leuke afstapper in het buitenge...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst

Landgoed

Een stukje buiten Putten vind je het prachtige Landgoed Schove...

Meer informatie
1200px-Groot_Spriel

Groot Spriel

Kasteel

Vanaf het kasteel lopen schitterende zichtlanen in alle windst...

Meer informatie
Geen foto van Molen 't Hert

Molen 't Hert

Windmolen

Molen ’t Hert is een stellingmolen die werd gebouwd in 1899. D...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Harry

op:

Rita

op:

Dennis

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 118696 | Toegevoegd op 19-4-2013 | Laatst gewijzigd op 1-9-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding