Vlinderijroute

Fietsroute 117902

Aangeboden door:

2934 44

Omschrijving

Veendam ontstond toen een kerkdorp boven Munten zich in 1655 afscheidde van Zuidbroek en Muntendam. Rondom het dorp werd veel turf afgegraven en Veendam heeft dan ook een typische veenkoloniale structuur. De huizen stonden in een lange rij achter elkaar en zo werd het lintdorp gevormd. Alleen op de vorming van het centrum hadden de afgravingen en het riviertje de Oude AE geen invloed en hier kreeg Veendam dan ook een andere structuur dan elders in het plaatsje. De turfvaart ontwikkelde zich tot een bredere kustvaart en de gronden die aan het vervenen waren werden ontgonnen als landbouwgebied. Dit gebied heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de huidige aardappelmeel- en derivatenindustrie. De omgeving van Oosterdiep en Tusschendiepen is een beschermd dorpsgezicht. Hier is de historie van het dorp bewaard gebleven. In Groningen zijn veel borgen en burchten gebouwd in de dertiende eeuw, toen men bouwwerken van steen ging produceren. In de borgen leefde onder andere mensen van adel en hele rijke families. Er zijn er nu nog maar enkele over, waarvan Welgelegen er eentje is. Je fietst naar dit veenborg bij Kleinemeer in de gemeente Hoogezand-Sappemeer toe, nadat je de auto hebt geparkeerd op het gratis parkeerterrein in Muntendam. Welgelegen werd gesticht door één van de borgheren van Groningen: Jan Cornelis Spiel. Wanneer je in Kielwindeweer komt, kan je de oude verlaten kerk in het dorpje zelfstandig bezichtigen. De sleutel die je toegang geeft tot het heilige gebouwtje, kan je ophalen bij Sleuteladres J. Stams. Leuke gelegenheid om even van de fiets te kunnen stappen en je onder te dompelen in een stukje religie en geschiedenis. Als laatste bezienswaardigheid op de route zal Veendam star niet teleurstellen. Sinds 2011 is dit station het eindstation van de spoorwegverbinding tussen Groningen ¬– Zuidbroek – Veendam, maar het is ook het beginpunt van de museumspoorlijn van de S.T.A.R. Deze spoorlijn loopt van Veendam via het Stadskanaal naar het Musselkanaal. In 1953 werd het station gesloten van reizigerstreinen en de lijn bleef tot 1990 alleen in gebruik voor goederenvervoer. In 2005 werd het stationsgebouw gekocht door de S.T.A.R. Het is een echte toeristische attractie waar je met de oude treinen en spoorlijnen de regio kunt ontdekken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

57
57 (Het Loeg, 9649EG, Midden-Groningen, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

57
Jouw startpunt
Knooppunt 57
Het Loeg
9649EG Midden-Groningen
Plan route naar startpunt

zuidbroek

Stationsstraat
9636BJ Menterwolde

Parkeerplaats

Trekweg
9636AL Menterwolde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Veendam Star

Veendam Star

Toeristische treinstation

Toeristische attractie waar je met oude treinen en spoorlijnen...

Meer informatie
Geen foto van Borg Welgelegen

Borg Welgelegen

Borg

In 1655 werd Borg Welgelegen gesticht door Jan Cornelis Spiel....

Meer informatie
Geen foto van Sleuteladres J. Stams

Sleuteladres J. Stams

Sleuteladres

Oude verlaten kerken die je zelfstandig kunt bezoeken door de ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ben, Anders

op:

G

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117902 | Toegevoegd op 5-4-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding