Burgumer Mar

Fietsroute 117881

Aangeboden door:

6616 142

Omschrijving

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een prachtig gebied, met een dicht netwerk van houtwallen, elzensingels en bomenrijen die grazige graslanden en vruchtbare akkers van elkaar scheiden, en waar eenzame boerderijen en kleine lint- en esdorpen de enige bebouwing vormen. Het wordt ook wel het meest kleinschalige landschap van Nederland genoemd. Het gebied is een uitloper van het Drents Plateau en bevat oude resten keileem, dekzand en veen van duizenden jaren oud. In de ijstijd stuwde het ijs de grond op, waardoor kleine stuwwallen ontstonden, maar toch zijn de hoogteverschillen te verwaarlozen. Toen de mens naar het gebied kwam, werd de natuur al snel ontgonnen en het agrarische leven gaf het gebied een nieuw uiterlijk. De percelen waarop de boeren hun activiteiten uitvoeren hebben vaak bijzondere en afwisselende afmetingen, van hele smalle lange kavels tot stukken grond die vierkant zijn. Aan de vorm van de percelen kan je de tijd van ontginning vaak afleiden, maar de meeste kavels werden in de middeleeuwen geclaimd. De ruim 300 dobben in het gebied dragen ook bij aan de authenticiteit van het nationale landschap. Resten van ondiepe kommen die vaak worden omgeven door een ringwal en soms gevuld zijn met water, tekenen het landschap. Deze zogenaamde pingoruïnes bevatten vaak prehistorische resten en zijn daarmee van onschatbare cultuurhistorische waarde. Niet alleen de natuur is schitterend, maar het is ook leuk om cultuur te snuiven. De route, die start bij een parkeerplaats waar je gratis je auto kunt parkeren, voert je langs watersportbedrijf De Lits en langs verschillende interessante musea, zoals het ijstijdenmuseum, landbouwmuseum Het Veenklooster, openluchtmuseum Spitkeet of het Streekmuseum bij het Burgumermar. Hier kan je ook gezellig neerstrijken en je picknickmand uitpakken, want het gezellige Burgum is doorspekt van de Friese cultuur. Ook de jachthaven NP de Alde Faenen is een prachtige plek voor een lunch in de buitenlucht. Terwijl je geniet van de gezelligheid van het samen picknicken, zie je prachtige boten, schepen en jachten, maar er is ook een interessant bezoekerscentrum waar je je licht kunt opsteken over het leven op en om het water. Ook de uitkijktoren bij het Burgumermar is een echte aanrader, met een prachtig uitzicht kan je de vele bijzonderheden die Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden extra goed zien!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Staatsbosbeheer

De grootste en uitgestrekte natuurgebieden en bossen van Nederland worden door de Nederlandse Staat opengesteld en geven je een prachtige ervaring in de Nederlandse natuur die je op de fiets kunt opdoen. Het is heel bijzonder om eens met een boswachter af te spreken in de bijzondere bezoekerscentra die Staatsbosbeheer rijk is.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (9258CP, Jistrum, Friesland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
9258CP Jistrum
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Dokter Ypeijlaan
9257MS Tytsjerksteradiel

zwaagwesteinde

Noorder Stationsstraat
9271CL Dantumadiel

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Will, Anders

op:

Hubert, Anders

op:

Jan, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117881 | Toegevoegd op 4-4-2013 | Laatst gewijzigd op 17-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding