Omschrijving

Het dorpje Terheijden ontstond in de middeleeuwen op een zandrug die evenwijdig aan de rivier de Mark lag. In de omgeving werd veel turf gewonnen, maar eeuwenlang bleef het dorp klein; het was tot 1960 vrijwel niet meer dan een straat. Daarna kwamen er in rap tempo woonwijken langs die hoofdweg, maar alle belangrijke voorzieningen, zoals kerken en winkels, bleven zich langs de straat concentreren. De ligging van Terheijden aan de rivier en vlak bij Breda heeft als resultaat gehad dat er in de geschiedenis veel gestreden is. Tegen het tij van het water, maar er vonden ook schermutselingen plaats omdat Breda een belangrijke rol had in de verdediging en bescherming van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Grote en de Kleine Schans doen hieraan herinneren. De omgeving van de schansen werd ingericht als natuur- en recreatiegebied.

De route leidt je naar De Korenmolen (romp/restant) in Etten-Leur. De molen werd in 1849 gebouwd en was oorspronkelijk een door wind aangedreven stellingmolen. In 1915 sloeg de bliksem in de molen en brak er een brand uit die De Korenmolen voor een groot deel verwoestte. De molen werd in 1917 hersteld, maar in 1921 waaiden de wieken er af. Ondanks dat de molen weer hersteld werd, werd hij in 1929 onttakeld. In 2009 werd de overgebleven molenromp op de Rijksmonumentenlijst gezet. Hij doet al jarenlang dienst als opslagplaats van een dierenspeciaalzaak.
Een andere molen waar de geschiedenis minder vat op heeft gekregen is De Lelie. Deze ronde stenen stellingmolen is nog regelmatig in bedrijf; een groep fanatieke vrijwilligers produceert hier nog echte ambachtelijke meel. De Lelie uit 1804 deed oorspronkelijk niet alleen dienst als korenmolen, maar ook als schorsmolen en brandde af in 1937. Voor wie nieuwsgierig is naar de producten die de molen voortbrengt, is de molen op zaterdagen meestal geopend.

De derde molen die je in Etten-Leur gaat bekijken is de Zwartenbergse molen. Deze relatief jonge poldermolen uit 1889 vervangt een molen uit 1721 die in 1988 afbrandde. De ronde stenen grondzeiler bemaalt de polder De Haagsche Beemden op vrijwillige basis en verplaatst dan 80 kubieke meter water per minuut.
Dan zet je koers naar De Kleine Schans in Terheijden. De ligging van Terheijden, dicht bij de Belgische grens en parallel gesitueerd op een zandrug aan het riviertje de Mark, zorgt voor een grote aantrekkingskracht Spaanse troepen en soldaten van de staat in de Tachtigjarige Oorlog. De Kleine Schans is een overblijfsel uit deze tijd en werd aangelegd door de Spanjaarden in 1590. In 1637 geven de Staatse troepen de vesting haar huidige vorm en gebruikten zij hem als beschermingswerk voor de scheepvaart op de Mark en de verbinding van Breda en Moerdijk. De schans wordt na de Tachtigjarige Oorlog in 1680 afgebroken, maar in 1830 wordt er op dezelfde plek een nieuwe burcht gebouwd om te dienen als vesting tijdens de Belgische Afscheidingsoorlog.

In Terheijden tref je vlakbij de Kleine Schans ook stellingmolen De Arend. In 1742 gaf de adellijke familie Nassau-Siegen uit Breda opdracht om de korenmolen te bouwen. In 1756 werd de molen herbouwd, nadat hij in vlammen opging. In de molen bevinden zich drie koppels maalstenen, waarmee nog altijd professioneel graan wordt gemalen. Wil je de molen bezoeken, dan kan dat van dinsdag tot en met zaterdag tijdens de openingsuren van de molenwinkel.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

78
78 (Hoeven, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

78

Oplaadpunt

Sint Janstraat
4741AP Halderberge

Parkeerplaats

Hofstraat 8
4741 AK Hoeven

Vincent van Gogh Infomatiecentrum

Binnentuin
4873BT Etten-Leur

Etten-Leur

Litouwenplein
4872XL Etten-Leur

VVV Halderberge

Stationsstraat
4731GJ Halderberge
0165 39 05 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hotel de Borgh

Hotel & Restaurant de Borgh

Restaurant

Hotel & Restaurant de Borgh ligt in het historische centrum va...

Meer informatie
De Turfvaart - Routekaarten

De Turfvaart

Restaurant

De Turfvaart is een unieke combinatie van recreatieve activite...

Meer informatie
Hotel de Borgh

Hotel & Restaurant de Borgh

Hotel

Hotel & Restaurant de Borgh ligt in het historische centrum va...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Lelie

De Lelie

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Korenmolen (romp/restant)

De Korenmolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Kleine Schans - Etappe 7 - ZWL

De Kleine Schans

Fort

De Kleine Schans wordt dan wel klein genoemd, ze heeft een heu...

Meer informatie
Geen foto van Zwartenbergse Molen

Zwartenbergse Molen

Windmolen

De Zwartenbergse Molen is de enige molen in Noord-Brabant die ...

Meer informatie
MolenDe Arend-Terheijden

Molen De Arend

Windmolen

Deze korenmolen werd in 1742 gebouwd in opdracht van de adelli...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Monique

op:

"Aardige omgeving, maar zeer rommelig route"

 geplaatst op:

Als ZO-Brabander was ik verrast wat voor een poldergebied deze streek is. Zeker als streek de moeite waard. Maar ik vrees dat nooit iemand serieus route 117616 heeft gereden met begeleiding van de app. Ca. 6 knooppunten worden dubbel vermeld, zo van "U bevindt zich op knooppunt 5 ga verder naar knooppunt 5!" :-( De vele afwijkingen van de knooppunten zijn onverklaarbaar. De kaart en begeleiding wijken af van de knooppunten, meestal zonder aanwijsbare rede. Voorbeeld de rotonde tussen knooppunt 7 en 41 wordt voorgesteld linksom te nemen. Dit is onnodig, onzinnig, want het kan niet eens. Bij knooppunt 73 neemt men het best het leuke veerpontje naar 22, want de "appendix-route 73-76-77-21-22 gaat grotendeels over een industrie terrein (tenzij je nog even boodschappen bij de Makro wilt doen). Onduidelijk waarom je dan tussen 73 en 76 de lus af zou moeten korten en door een zand-/graspad zou moeten gaan?

"wij hebben deze route 20 mei 2018gereden en kwamen enkele fouten tegen met knooppunten nl. van knp61 naar knp7 moet knp 2 zijn dus 61-2-44 enz, en van knp 73 naar 72 moet knp 22 tussen hier ga je met pontje over naar Terheyden verder zonder probleem gered"

 geplaatst op:

Dit is een hele mooie afwisselende route Wij zijn gestart in Hoeve aan de Hofstraat hier is een ruime parkeer gelegenheid

Nicolet, Zuid-Holland (NL)

geplaatst op:

Dit is een hele mooie route, wij zijn in Zevenbergen gestart en via Terheijden en Etten-Leur weer terug naar Zevenbergen gefietst. Het was af en toe een beetje zoeken zonder knooppunten (hadden de beschrijving niet uitgeprint), maar zijn er toch uitgekomen. In Terheijden hebben we een heerlijk kopje koffie gedronken, tegenover de kerk en zijn daarna met het pontje overgevaren. Echt een aanrader!!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117616 | Toegevoegd op 29-3-2013 | Laatst gewijzigd op 18-5-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding