Zuidland, Zuid-Beijerland en Nieuw-Beijerland

Fietsroute 117558

Aangeboden door:

3697 71

Omschrijving

Beijerland, een gebied in de provincie Zuid-Holland die ook wel ‘Hoeksche Waard’ wordt genoemd, bestaat uit ongeveer zestig polders. De huidige Hoeksche Waard ontstond na de Sint Elisabethsvloed van 1421, die het gebied onder water zette. Deze overstroming veranderde de waterlopen in het gebied ingrijpend. De meeste dijken in het landschap werden aangelegd tussen 1538 en 1653. De Eendrachtspolder is aangelegd op een plek die van oudsher altijd landbouwgrond is geweest. Een deel is aangelegd om wateroverlast te voorkomen, maar ook voor recreatie en (top)sport. Vanaf de parkeerplaats in Zuidland, waar je gratis je auto kunt parkeren, steek je het water over en fiets je naar Nieuw-Beijerland. Hier staat een koren die in 1703 gebouwd is: De Swaen. Vroeger heette deze molen “Windlust”, daarmee verwijzend naar het element waaraan hij zijn kracht ontleent. Tot 1958 maalde de molen graan, maar anno 2013 is bijna het hele binnenwerk verwijderd en wordt de grondzeiler alleen nog maar gebruikt als ontvangstcentrum. Een andere grondzeiler staat sinds 1845 in Piershil. Toen de Simonia werd geplaatst verving hij een achtkant uit 1714, die op dezelfde plaats stond. Twee van de drie originele koppels maalstenen bevinden zich nog steeds in de molen, die door vrijwillige molenaars wordt gebruikt. Op zaterdagdagen is de Simonia te bezoeken. De laatste molen die je langs de route kunt zien staan, staat in Zuid-Beijerland. De ronde stenen korenmolen Landzigt werd in 1857 geplaatst, nadat enkele voorgangers al eerder op de dijk stonden maar ter ziele gingen. De molen vloog tijdens een zware storm in 1990 in brand en om de molen te herstellen werd Stichting Molen Landzigt opgericht. Sinds de restauratie in 1992 wordt er weer op beroepsmatig graan met de grondzeiler gemalen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Villaparc Zuytland Buiten, 3212LW, Nissewaard, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Villaparc Zuytland Buiten
3212LW Nissewaard
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Stompaardsedijk
3212LW Nissewaard

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Korenmolen Landzigt

Korenmolen Landzigt

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van  Windmolen De Swaen

Windmolen De Swaen

Windmolen

De Swaen is een windmolen die in 1703 werd gebouwd in Nieuw-Be...

Meer informatie
Geen foto van Simonia

Simonia

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117558 | Toegevoegd op 28-3-2013 | Laatst gewijzigd op 26-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding