Zwartewaal, Spijkenisse en de Botlek

Fietsroute 117456

Aangeboden door:

1369 53

Omschrijving

De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Een stelsel van havenbekkens en bedrijfsterreinen, direct gesitueerd aan de Noordzee, wordt 24 uur per dag gebruikt voor de aan- en afvoer en op- en overslag van goederen. De haven heeft geen belemmeringen als sluizen, bruggen of getijde-beperkingen en wereldwijd worden zo’n 1.000 havens verbonden met Rotterdam. Deze haven, waar de Botlek een onderdeel van uitmaakt, is zelfs de grootste van de wereld geweest, tot hij werd ingehaald door Shanghai. De route neemt je niet alleen mee naar de massale havenindustie ten zuiden van Rotterdam, maar heeft ook cultuurhistorische elementen. Vanaf parkeerplaats Zwartewaal Brielle Nederland fiets je naar de ruïne van kasteel Ravesteijn, dat eigenlijk Slot Heenvliet heet. De eerste houten versterking werd vermoedelijk al rond het jaar 1100 gebouwd. De stenen opvolger werd in 1254 opgetrokken en bestond uit een donjon met vier hoektorens. Vijanden werden geweerd met een valhek en een gracht, die verwoesting tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1572 niet voorkwamen. De ruïne, waarvan verschillende onderdelen de Rijksmonumentale status kregen, is in de zomer op zaterdagen te bezoeken. Een andere leuke bezienswaardigheid is de Bernisse Molen. De voormalige korenmolen uit 1851, staat op een voormalige verdedigingstoren, maar al honderden jaren eerder, in 1383, werd er al een voorganger op de stadsmuur geplaatst. In de molen zijn twee koppels maalstenen aanwezig, maar toch is de molen niet meer maalvaardig. In de molen is namelijk een restaurant gevestigd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

35
35 (South Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

de karreman

De Karreman
3238BH Brielle

maassluis

Prinses Beatrixlaan
3143LA Maassluis

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ravesteyn

Ravesteyn

Kasteel

Op het eiland Voorne in Zuid-Holland ligt het stadje Heenvliet...

Meer informatie
Geen foto van Bernisse Molen

Bernisse Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Klaas, Zuid-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117456 | Toegevoegd op 25-3-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding