Fortenroute over Het Land van Altena

Fietsroute 117376

Aangeboden door:

24259 377

Omschrijving

Nederlandser kan bijna niet. Bestaat er zoiets als dé Nederlandse fietstocht? Deze komt zeker in de buurt.

Neem de glooiende omgeving van Vaals: heel wat anders dan de hunebedroute in Drenthe. Noch lijkt een dag fietsen door natuurpark De Hoge Veluwe op een rondje Vlieland. Nederland heeft veel gezichten. Toch zou de rondgang door het Land van Altena zomaar eens hoge ogen kunnen gooien bij een uitverkiezing tot ‘meest Nederlandse fietsroute’. Zeker wanneer de eerste strofe van Hendrik Marsmans gedicht Herinnering aan Holland (1936)als maatstaf geldt: ‘Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig / laagland gaan’.

Een groot deel van de fietstocht door het Land van Altena voert over (autoloze) dijken: Dutch Mountains – Hollandse bergen – zoals The Nits ze ooit bezongen. Van de dijken af bezien lijkt het land platter dan plat. De ‘breede rivieren’ die dichter Marsman noemt, zijn vandaag de Boven-Merwede en de Afgedamde Maas.

Al op enkele minuten vanaf vertrekpunt Kerkeinde, aan de Boven-Merwede tegenover Gorinchem, dient zich een fijn natuurgebied aan. In deze omgeving is het prettig een beetje mazzel te hebben met de wind – hetgeen tijdens deze fietstocht niet het geval is. Maar los van het weertype, het uitzicht over het vlakke, waterrijke landschap roept fantasieën op over eeuwen zoals ze moeten zijn geweest. Dít is ‘ons’ land, waar het water altijd zowel vijand als bondgenoot was.

‘Woudrichem is het thuisdorp van dokter Tinus’

Oude kern

De geschiedenis van het Land van Altena is er een van roofridders en landjepik tussen de heren van Gelre, Brabant en Holland. Het is ook het verhaal van de strijd tegen het water en tegen de Spanjolen. Molens, dijkwoningen en boerderijen die voorbijkomen, zijn een dwarsdoorsnede van eeuwen aan Hollandse architectuur.

Voormalige ‘hoofdstad’ van het Land van Altena is Woudrichem. De oude kern maakt de laatste jaren vooral furore als thuisdorp van dokter Tinus. Voor de SBS6-serie met Thom Hoffman in de hoofdrol is het oude vestingstadje omgedoopt tot Wourkem. Voor de fans van de serie is een rondgang door het oude centrum een feest van herkenning. Van de dokterswoning tot aan de kerk waar Tinus zijn lief trouwde.

Bij het verlaten van Woudrichem ziet de fietser in de verte Slot Loevestein als een baken in het landschap. Het kasteel uit de veertiende eeuw was ooit het woonhuis van Dirk Loef van Horne. Hij was een edelman die roofridder werd om zijn rijkdom uit te breiden. In de Tachtig jarige Oorlog nam de Spaanse bezetter het slot in; later gaf Willem van Oranje geuzenleider Herman de Ruyter opdracht het terug te veroveren. Later fungeerde het slot als gevangenis. Hugo de Groot zat er gevangen om zijn ‘rekkelijke’ opvattingen. Iedereen die de basisschool heeft afgerond kent de afloop: Hugo’s boekenkistontsnapping in 1621.

Waterlinie

Na Rijswijk (NB), Uitwijk en Almkerk leidt de weg terug naar het heden. Nou ja, dat moet ook wel want de drukke A27 van Breda naar Gorinchem komt in zicht. Daar heb je wel Natuurpoort Fort Altena dat nog even aan de negentiende eeuw herinnert. Het toen gebouwde fort maakte ooit deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie maar raakte al snel in onbruik. Sindsdien staat het alleen maar mooi te zijn.

Zo komt een fikse tocht door het karakteristieke landschap tot een einde, met een noordwestenwind die een stiekem het verlangen naar de e-bike aanwakkerde. Een bezoekje aan de brasserie lijkt nu dik verdiend.

Tekst: Martijn Schraven

Let op: pontjes varen door het seizoen heen op verschillende tijden en soms zelfs helemaal niet. Check van tevoren goed de vaartijden van het pontje op deze route.
Deze route wordt aangeboden door: Waterlinies 2015

Het concept voor een verdedigings linie waarbij het laaggelegen polderlandschap onder water wordt gezet dateert al van 1589. Met de forten in de vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem werd de linie vanaf de hogere grond bewaakt. Verken deze unieke vestigingswerken in het unieke polderlandschap.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Kerkeinde
4254LD Werkendam
Plan route naar startpunt

gorinchem

Stationsweg
4201HL Gorinchem

VVV Gorinchem

Grote Markt
4201EA Gorinchem
0183 63 15 25
Stuur een mail

Natuurpoort Fort Altena

Tol 8
4251 PX Werkendam
+31 (0)183 30 13 29
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

De Stroming

Restaurant "De Stroming"

Restaurant

De thuishaven van het restaurant is gelegen langs een natuurge...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/46-Fort-Altena-(Jan-Fenten).png

Natuurpoort Fort Altena

Natuurpoort

Fort Altena – dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterl...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

22. Slot Loevestein

Slot Loevestein

Fort

In de meest westelijke punt van Gelderland staat nog altijd he...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/45-Batterij-onder-Brakel-(Sherry-van-der-Velden).png

Batterij onder Brakel

Fort

Batterij onder Brakel werd tussen 1879 en 1884 gebouwd als ond...

Meer informatie
Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Verrassende route"

 geplaatst op:

Route gestart in Werkendam, vanaf de parkeerplaats gelijk de dijk op, leuke route met veel afwisseling. Wel vooraf checken of het pontje bij Woudrichem gaat, anders moet je ter plekke de route omgooien. Hou er rekening mee dat er nauwelijks horecavoorzieningen op de route liggen. Tip voor als je onderweg iets wilt drinken of eten: Brasserie Buurman bij Poederoijen, even van de route af, ligt aan een leuk dijkje, mooie zaak. Woudrichem is een prachtig vestingstadje, een korte stop meer dan waard.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117376 | Toegevoegd op 22-3-2013 | Laatst gewijzigd op 3-5-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding