Lutten, Zuidwolde en Dedemsvaart

Fietsroute 117361

Aangeboden door:

3590 135

Omschrijving

Drenthe is een provincie met vele gezichten. Uitgestrekte bossen en heidevelden zijn hier aan de orde van de dag. De stilte van de bossen wordt alleen verbroken door het gezang en gefluit van de vogels en de wind die zachtjes de bomen en struiken beroert. Drenthe biedt je vele doorkijkjes naar het verleden, zoals gletsjerkuilen en hunebedden. Op de hoge zandgronden van Drenthe, temidden van uitgestrekte moerasgebieden, ontstond in de Middeleeuwen een klein esdorp. Door grootschalige veenontginning in de zeventiende eeuw is het moerasgebied verloren gegaan, maar het kleine Zuudwolde, oftewel Zuidwolde bleef bestaan. De moosite bezienswaardigheid in het esdorp is ongetwijfeld de voormalige windmolen ‘De Vlijt’. De eiken, achtkantige beltmolen uit 1878 werd gebruikt om graan te malen, maar is in 2004 onttakeld. Om de molen weer werkend te krijgen, moet hij dus grondig gerestaureerd worden. De omgeving van het pittorekste dorp is een prachtig gebied. In de oase van rust staat veel groen, maar er zijn ook veel weilanden. Je fietstocht leidt je ook langs eeuwenoude grafheuvels. Eeuwen geleden begroeven mensen sommige doden in of onder grafheuvels, die bescherming genieten van de monumentenwet. Stuk voor stuk staan de heuvels, waarin doden hun laatste rustplaats kregen, geregistreerd op de lijst van archeologische monumenten. Wie benieuwd is naar het moois wat het Drentse landschap te bieden heeft, kan de auto gratis parkeren bij de parkeerplaats in Lutten. Hier vandaan kan je het prachtige gebied gemakkelijk gaan verkennen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

38
38 (Moeshoekweg, 7776SM, Hardenberg, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

38
Jouw startpunt
Knooppunt 38
Moeshoekweg
7776SM Hardenberg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Herenstraat
7776AH Hardenberg

Tourist Info Slagharen

Herenstraat 24
7776 AJ Slagharen
+31 (0)523 68 41 11
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Vlijt (romp/restant)

De Vlijt (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke fiets route"

  op:

"Super"

 geplaatst op:

Een mooie afwisselende route. Bossen en boerenland wisselen elkaar af. Rustige wegen en fietspaden. Enkele rustpunten. In Zuidwolde is horeca.

"Tussen knooppunt na 22 en 21 miste een knoopput bordje, wellicht door werkzaamheden"

 geplaatst op:

Mooie route, met veel afwisseling in landschap, wij reden de route vanuit Hoogeveen en hebben nog een extra lus gefietst van knooppunt 21 naar 23 door het Colenbranderbos, 20, 29 28, en zo (dan rijd je door het recreatiegebied rond de Kotermeerstal) naar 26 en bezochten de tuinen van Mien Ruijs, een oase van rust, om rond te wandelen en een kopje koffie of thee te drinken.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117361 | Toegevoegd op 22-3-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding