Zoutelande, Veere en Middelburg

Fietsroute 117336

Aangeboden door:

15421 152

Omschrijving

Dwars door Nationaal Landschap Walcheren loopt deze fietsroute, je leidend van het ene Zeeuwse dorpje of stadje naar het volgende. Waarom dit gebied uitgeroepen is tot één van de twintig nationale landschappen laat zich niet moeilijk raden. Je geniet van een ongekende weidsheid; een land dat langzaam ontgonnen is. In vervlogen tijden was de mens voortdurend met de zee in gevecht om het land. Vliedbergen, opgeworpen tot een hoogte van vijf tot twaalf meter, moesten mensen beschermen tegen het water. Het waren mottekastelen, of de bergen boden een plaats om naartoe te vluchten wanneer het water het land claimde. Historische duinenrijen, kreekruggen en poelen die worden gevormd door lage, open komgebieden lijken aan te tonen dat mens de strijd om het land gewonnen heeft. Er tekent zich een scherp contrast af tussen de openheid van de poelen en opgaande begroeiing van de duinenranden, kreekruggen en de jonge polders.

Vanaf fiets je naar Grijpskerke om molen t Welvaaren te gaan bekijken. Deze voormalige korenmolen werd in 1801 gebouwd en verving een omgewaaide standerdmolen. De geschiedenis is ook deze molen niet gunstig gezind geweest; in 1845 waaide het wiekenkruis van de molen, zodat deze later onttakeld werd en alleen de molenromp nog overbleef. Doordat in de romp mensen woonden die later delen aan de molen aanbouwden, kan de molen zelfs na restauratie niet meer draaien.

Via Serooskerke volg je de route naar Gapinge, waar je molen Graanhalm ziet staan. Eerder stond er op de plek van De Graanhalm een achtkante stellingmolen, maar de huidige molen werd hier in 1864 geplaatst. Tot 1962 heeft de molen bedrijfsmatig graan gemalen en zelfs toen hij buiten bedrijf werd gesteld, heeft De Graanhalm nog tot 1998 gedraaid. Het binnenwerk bestaat voor een groot deel nog uit de oude, originele onderdelen.

Een andere ronde stenen stellingmolen staat in het historische dorpje Veere. De Koe is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Tevens is het een recreatiewoning.

Ook in Middelburg staan fraaie molens. Eén ervan is molen De Hoop, een in 1735 gebouwde pelmolen, die na een brand in 1753 werd hersteld als koren- en pelmolen. Tot 1920 bleef de windmolen in bedrijf, maar daarna werd hij omgebouwd tot meelfabriek en werd een elektromotor in geïnstalleerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de molen zwaar beschadigd en in 1954 werd de molen opgeknapt, maar hij werd pas weer draaivaardig na een restauratie in 1988. Het binnenwerk werd echter niet meer teruggeplaatst.

De laatste molen die je op je tocht tegenkomt is eveneens een koren- en pelmolen: De Lelie. De stellingmolen werd in 1872 geplaatst als opvolger van een afgebrande voorganger. De molen heeft tussen 1940 en 1980 als een kale romp een treurig aanzien gehad, maar in 1981 en 1982 vond een grootschalige restauratie plaats. De molen kreeg zijn wiekenkruis terug en inmiddels maalt hij op vrijwillige basis.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Vakantiepark De Meerpaal
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Vakantiepark De Meerpaal
Werendijkseweg
4374 NB Zoutelande
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Wulkpad
4374EV Veere

VVV Zoutelande

Bosweg
4374AA Veere
0118 56 18 18
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Vakantiepark De Meerpaal

Vakantiepark De Meerpaal

Camping

Vakantiepark de Meerpaal heeft de ideale ligging als vertrekpu...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Molen 't Welvaaren

Molen 't Welvaaren

Windmolen

’t Welvaaren is een voormalige korenmolen uit 1801. De molen ...

Meer informatie
De Koe Veere

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van De Lelie

De Lelie

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Molen de Graanhalm Gapinge

Molen Graanhalm

Windmolen

Deze ronde, stenen stellingmolen uit 1864 vind je in Gapinge. ...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Bert, Zuid-Holland

geplaatst op:

Leuke route, wisselende landschappen. En je kan de grotere steden even aandoen om iets te eten of te drinken.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117336 | Toegevoegd op 21-3-2013 | Laatst gewijzigd op 24-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding