Domburg, Veere en Middelburg

Fietsroute 117332

Aangeboden door:

25517 118

Omschrijving

In het westelijke deel van Zeeland ligt een schiereiland waar je kunt genieten van de weidsheid van de provincie, terwijl je door het landschap fietst. Je ziet de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer liggen.

Vanaf 1958 werden hier ook de Deltawerken aangelegd, om overstromingen na de watersnoodramp in de toekomst te kunnen voorkomen. Daarmee werd Walcheren ook ontsloten voor de rest van Nederland; de bereikbaarheid van het gebied, waar voornamelijk landbouw bedreven wordt, verbeterde aanzienlijk.

Wanneer je het Domburg uit fietst, kom je op weg naar Oostkapelle kasteel Westhove tegen. Met prachtige torens is de robuuste burcht en het groene, zorgvuldig aangelegde landgoed er om heen, een lust voor het oog. Het slot werd in 1277 al genoemd als eigendom van de abdij van Middelburg, maar bestond waarschijnlijk al veel langer. Het kasteel heeft veel eigenaars gekend, want telkens wanneer er een nieuwe abt kwam, werd Westhove eigendom van de nieuwe broeder.

Je zet koers naar Veere en fietst langs het Veerse Meer. Het meer, populair onder watersporters, ontstond door afdamming van het Veerse Gat, toen de Deltawerken werden aangelegd. Tot 1969 was het beheer van het meer dan ook in handen van de Deltadienst. Het brakke water, met variërend zoutgehalte, is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het Zuiderzee krabbetje en de trompetkalkkokerworm voorkomen, maar ook palingbrood is hier te vinden. Jaarlijks worden er duizenden regenboog- en beekforellen uitgezet.

Wanneer je in Veere komt, zie je in dit dorp al van redelijk veraf een ronde stenen stellingmolen staan. De Koe is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 afbrandde. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig, maar de molen wordt ook gebruikt als recreatiewoning.

Vanaf het historische dorp fiets je naar de hoofdstad van Zeeland om korenmolen De Koning te bekijken. De molen werd gebouwd als opvolger van een afgebrande voorganger. Op onderbouw van de oude molen werd de huidige ronde romp gezet. Tot 1938 maalde de molen op windkracht beroepsmatig graan. Daarna raakte de molen in verval, met als dieptepunt de onttakeling in 1951. Vijf jaar later werd de molen maalvaardig hersteld.

Een andere molen die je in Middelburg kunt zien is De Hoop. De windmolen werd in 1735 gebouwd als pelmolen, maar nadat er in 1753 brand uitbrak in de molen, kreeg hij bij herstel een upgrade: er werd een gecombineerde koren- en pelmolen van gemaakt. Tot 1920 bleef De Hoop in bedrijf, maar daarna werd hij omgebouwd tot meelfabriek en werd een elektromotor in geïnstalleerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de molen zwaar beschadigd en in 1954 werd de molen opgeknapt, maar hij werd pas weer draaivaardig na een restauratie in 1988. Het binnenwerk werd echter niet meer teruggeplaatst.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Frieterie De Bostent
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Frieterie De Bostent
Duinweg
4356GA Oostkapelle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Duinweg
4356EW Veere

VVV Oostkapelle

Lantsheerstraat
4356AT Veere
0118 58 29 10
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/pannenkoekenhuizen004.png

Suster Anna

Pannenkoekenhuis

Eeterij Suster Anna is gelegen aan de Markt in Veere, op steen...

Meer informatie
Frieterie de Bostent

Frieterie De Bostent

Fietscafe

Frieterie De Bostent ligt aan de rand van de bossen boven Oost...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteel Westhove

Kasteel Westhove

Kasteel

Kasteel Westhove was ooit een machtig kasteel. Het kasteel wer...

Meer informatie
Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van De Koning

De Koning

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117332 | Toegevoegd op 21-3-2013 | Laatst gewijzigd op 24-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding