Oostkapelle, Veere en Serooskerke

Fietsroute 117326

Aangeboden door:

7603 83

Omschrijving

Proef je het kleinschalige toeristische karakter van Zeeland in het mooie Oostkapelle. Oostkapelle is één van de grotere dorpen in de provincie, met oude boerderijen in een kleine dorpskern en luxe, exclusieve huizen in een park buiten de eigenlijk kom. Deze worden voornamelijk bewoond door mensen van buiten het dorp. In Oostkapelle moet vroeger een kapel hebben gestaan, die het zusje is van een andere kapel in Westkapelle. Ook fiets je door de Anna-Palownapolder, die bekend staat als een belangrijk tuinbouwgebied. Het eerste deel van de tocht wordt gekenmerkt door prachtige natuur. Je steekt het Veerse Gat over naar de voormalige zandplaat De Schotsman. Open terrein met schraal grasland, slikrandjes en duinen wordt afgewisseld met gemengde bossen. Parnassia, orchideeén, ronde zonnedauw, melkkruid, zilte rus en zegge… de flora is hier zeer divers. Het bos is aangeplant en bestaat vooral uit eiken, iepen en elzen, terwijl in de duinen meidoornen en duindoornstruweel te vinden zijn. Veel kleine zoogdieren en vogels verschuilen zich in het gebied: spechten, lijsterachtigen, fitis, tjiftaf, havik en buizerd geven de voorkeur aan het bos, terwijl in het duinstruweel grasmussen, braamsluipers en nachtegalen nestelen. Op de slikplaten zijn de scholekster, tureluur en bontpekplevier geen uitzondering en op de grond heersen konijnen, reeën en vossen. De watersalamander en de bruine kikker zoeken het water op en ook insecten zijn er in overvloed: sprinkhanen, libellen en vlinders van verschillende soorten. Wanneer je het water weer oversteekt ter hoogte van Veere, zie je in dit dorp al van redelijk veraf een ronde stenen stellingmolen staan. De Koe is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Tevens is het een recreatiewoning. Ook in Gapinge staat een ronde bakstenen stellingmolen die hier in 1864 geplaatst werd. Eerder stond er op de plek van De Graanhalm een achtkante stellingmolen. Tot 1962 heeft de molen bedrijfsmatig graan gemalen en zelfs toen hij buiten bedrijf werd gesteld, heeft De Graanhalm nog tot 1998 gedraaid. Het binnenwerk bestaat voor een groot deel nog uit de oude, originele onderdelen. De laatste bezienswaardigheid van de tocht is molen d’Arke, een ronde stenen korenmolen die in 1858 werd gebouwd. De stellingmolen vervangt een standerdmolen die eerder op deze plek stond. Het bovenwiel van deze molen is in de huidige molen geplaatst. In de molen zijn drie koppels maalstenen te vinden, waarmee tot 1964 professioneel graan werd gemalen. Sinds een restauratie in 2006 kunnen twee van de drie koppels weer worden gebruikt, hoewel de molen buiten bedrijf is.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

27
27 (Koningin Emmaweg, 4354KE, Vrouwenpolder, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

27
Jouw startpunt
Knooppunt 27
Koningin Emmaweg
4354KE Vrouwenpolder
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Koningin Emmaweg
4354KD Veere

VVV Oostkapelle

Lantsheerstraat
4356AT Veere
0118 58 29 10
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van Molen Graanhalm

Molen Graanhalm

Windmolen

Deze ronde, stenen stellingmolen uit 1864 vind je in Gapinge. ...

Meer informatie
Geen foto van d'Arke

d'Arke

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117326 | Toegevoegd op 21-3-2013 | Laatst gewijzigd op 22-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding