Route-Zuid: Oldenkotte-Zwillbrock-Eibergen-Rekken

Fietsroute 117072

Aangeboden door:

7423 60

Omschrijving

De plaatsen die je tijdens deze fietstocht aandoet, waaronder Eibergen en Rekken, liggen in de achterhoek aan de het riviertje de Berkel, dat vanaf Duitsland ons land binnenstroomt. In de omgeving tref je het typische Achterhoekse coulisselandschap aan: een kleinschalig, halfopen landschap dat wordt gekenmerkt door sprookjesachtige doorkijkjes en een schilderachtig samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken. Voor de fanatieke fietser kan deze route gemakkelijk gekoppeld worden aan route 117073, die het noordelijke deel van de achterhoek en Duits grondgebied verkent. Je parkeert je auto over de grens en fietst terug naar Nederlandse bodem, om daar twee prachtige molens te gaan bezichtigen. Door het glooiende landschap zoek je je weg naar Eibergen. Onderweg kom je in het buurtschap Mallem de Mallumse Molen tegen, die de status van Rijksmonument heeft. De eerste vermelding van de watermolen gaat terug tot 1424, toen de molen nog als banmolen werkte en boeren verplicht waren hun graan op deze molen te malen. Oorspronkelijk was de molen een dubbelmolen, die stroomafwaarts gezien op de linkeroever functioneerde als olie- en eekmolen. In de zeventiende eeuw heeft de molen ook gediend als papiermolen, maar in 1755 brandde de molen af. Na herbouw heeft de molen nog ruim 150 jaar gewerkt, maar in 1917 zakte de molenkolk in en een jaar later werd de molen gesloopt. De molen op de andere oever was een koren- en pelmolen. Het huidige gebouw werd in 1748 gebouwd, twee jaar nadat een eerdere molen op deze plek afbrandde. Het is de enige pelmolen in Nederland die op waterkracht maalt en tot 1943 werd de molen professioneel gebruikt om graan te malen en te pellen. Tegenwoordig worden op zaterdagmiddag nog peldemonstraties verzorgd, maar de molen maalt niet meer op professionele basis. De andere molen die je tijdens de fietstocht kunt bekijken staat in Rekken. De Molen van Pieper, oftewel de Piepermolen, is in 1796 gebouwd. De vorm van de ronde, stenen beltmolen is bijzonder: de onderste twee meter is cilindrisch, maar het verloop naar boven toe is getailleerd conisch opgemetseld, waardoor de romp steeds slanker wordt. In 1940 brak het wiekenkruis tijdens een storm af en door de stilstand raakte de overgebleven molenromp steeds meer vervallen. In 1970 werd de Piepermolen, die vernoemd is naar de eigenaars van het gebouw tussen 1907 en 1965, gerestaureerd. Wie nieuwsgierig is naar het binnenwerk, kan de molen op zaterdagmiddag bezoeken. 8-er de grens is de eerste grensoverschrijdend fietsroute in de grensregio die helemaal over het fietsknooppuntensysteem loopt omdat aan de Duitse kant van de grens nu ook knooppunten liggen. TOP 56 - 54 - 52 - 50 - 72 - 64 - 65 - 66 - 63 - 67 - 71 - 74 - 68 - 18 - 20 - 21 - 56 TOP
Deze route wordt aangeboden door: Euregio

Wordt grenzeloos verliefd op de natuur in de grensstreken van Nederland en Duitsland; dat is al sinds 1958 de doelstelling van EUREGIO. Maar liefst 129 Duitse en Nederlandse gemeenten werken samen om het Nederlands-Duitse grensgebied te stimuleren. Euregio biedt je dan ook mooie grensoverschrijdende fietsroutes aan, heel bijzonder!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Vreden-Zwillbrock
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Vreden-Zwillbrock
Zwillbrocker Straße
48691 Vreden
Plan route naar startpunt

Biologisch Station Zwillbrock e.V.

Zwillbrocker Straße 10
48691 Vreden
+49 2564 98600
Stuur een mail

Vredenseweg 9
7152CW Eibergen

Parkeerplaats

Meeldijk
7152AX Berkelland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Museum De Scheper

Museum De Scheper

Museum

Historische museum De Scheper is een 19e-eeuws herenhuis met v...

Meer informatie
Geen foto van Piepermolen

Piepermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Wim Schoolderman, Overijssel (NL)

geplaatst op:

Route in Duitsland viel wat tegen,erg veel lange rechte asfaltwegen.Alleen het deel bij Zwillbrock was mooi met fiets(zand)paden.Ook de route aanduiding in Duitsland is niet geweldig,gelukkig hadden we de GPS.Het deel in Nederland is echt mooier met meer zandpaden.De route gaat door Eibergen dus gelegenheid om even een terrasje te pakken,wat trouwens ook geldt voor Zwillbrock(bekijk daar de kerk).Het mooiste (fiets) deel vonden wij het pad langs de beek(van knooppunt 68 naar 74).

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117072 | Toegevoegd op 15-3-2013 | Laatst gewijzigd op 16-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding