Barchem, Lochem en Ruurlo

Fietsroute 117053

Aangeboden door:

6546 251

Omschrijving

Tussen Ruurlo en Lochum tekent een schilderachtig, idyllisch landschap zich af: Nationaal Landschap De Graafschap. Het is een prachtig kleinschalig landschap dat zich kenmerkt door de sprookjesachtige doorkijkjes in een half open gebied. Het samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken geeft de omgeving wat spannends mee. Het coulisselandschap kent daarnaast vele landgoederen en kastelen die typerend zijn voor het gebied.

Enkele kilometers voor de helft van de tocht zie je molen Ons Belang staan. Deze beltmolen wordt ook wel de Lindesche molen genoemd en verwijst daarmee naar de buurtschap waarin de molen staat. De romp van de achtkant is deels met steen en deels met riet bedekt. De kap is helemaal met riet gedekt. Ons Belang is ingericht als korenmolen en is nog draaivaardig, maar de molen heeft een andere bestemming gekregen. Op de begane grond bevindt zich een theater.

Eén van de meest bijzondere plekjes in de omgeving vormen kasteel en landgoed Ruurlo. De buitenplaats wordt al in 1326 genoemd en is al vanaf de vijftiende eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie van Heeckeren. Het gebouw bestaat uit veel verschillende bouwstijlen doordat er door de jaren en eeuwen heen bijna constant aan het kasteel is gebouwd. Zo bestaat er nog een deel van een middeleeuwse muur in de kelder en werd bijna de hele linkerkant van het kasteel in de zestiende eeuw gebouwd. De toren aan de achterkant werd nog een eeuw later gezet. Eén muur in de van deze toren werd in de negentiende eeuw weer van nieuwe geveltoppen voorzien. Een lange tijd is het kasteel de locatie geweest voor de televisieserie ‘de Zevensprong’. Tegenwoordig wordt het kasteel regelmatig gebruikt als trouwlocatie.

In Ruurlo staat ook een stellingmolen uit 1851: Agneta. De molen werd gebruikt als pel-, olie- en korenmolen en is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Deze naam staat bovenaan de romp van de molen als vanouds weergegeven. In 1917 is de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. Nog steeds wordt er in de molen (elektrisch) gezaagd. Agneta is door de jaren heen drie maal gerestaureerd in 1975, 1985 en 1994, en de molen draait nog regelmatig.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

53
53 (Gelderland, 7244RB, Barchem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

53
Jouw startpunt
Knooppunt 53
Gelderland
7244RB Barchem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Lochemseweg
7244BL Lochem

VVV Barchem bij Koeleman

Borculoseweg
7244AW Lochem
0573 25 18 98
Stuur een mail

Oosterwal

Tramstraat 41
7241CH Lochem
0573 - 25 07 47
Stuur een mail

Treinstation Lochem

Stationsplein 1
7241 DB Lochem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Ons Belang

Molen Ons Belang

Windmolen

Tussen Vorden en Zelhem ligt molen Ons Belang in het buurtscha...

Meer informatie
Museum MORE - Kasteel Ruurlo

Museum MORE - Ruurlo

Bezienswaardigheid

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voo...

Meer informatie
Geen foto van Windmolen Agneta

Windmolen Agneta

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1851 en van oorsprong was het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route!!"

  op:

Wouter

op:

Ingrid, Overijssel

op:

"Fantastische route!"

 geplaatst op:

We hebben er her en der wel een beetje bij aan geplakt omdat dat soms zo uitkwam. Af en toe even zoeken naar de knooppunt nummers, maar verder een hele fijne route om te fietsen!

Kees

op:

Diederik , Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117053 | Toegevoegd op 14-3-2013 | Laatst gewijzigd op 14-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding