Amersfoort, Eemdijk en Baarn

Fietsroute 117043

Aangeboden door:

8183 162

Omschrijving

Amersfoort ligt in het oosten van de provincie Utrecht. De gemeente telt ongeveer 150.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Utrecht, en de vijftiende van Nederland. Amersfoort is een belangrijke garnizoensstad en vervult een belangrijke economische functie in Utrecht. Ondanks alle drukte en bedrijvigheid heeft de binnenstad met haar vele grachten een authentiek middeleeuws karakter weten te behouden. Vanaf de parkeerplaats fiets je ruim 22 kilometer voordat je bij de eerste bezienswaardigheid komt: de fraaie buitenplaats Groeneveld. In de zeventiende en achttiende eeuw was het gebruikelijk voor rijke Amsterdammers om een buitenplaats aan te schaffen waar ze tijdens de zomer naar toe konden. Groeneveld werd in 1710 gebouwd door de welvarende Marcus Mamuchet. Hij liet het middendeel van het kasteel, het koetshuis en een oranjerie bouwen. Door de jaren heen is het kasteel door verschillende eigenaren bewoond en zij bouwden het uit tot wat het nu is. Het landgoed om het kasteel is ongeveer 130 hectare groot en word beheerd door Staatsbosbeheer. Ook het nabij gelegen Buitenzorg is een prachtig uitgestrekt landgoed. Het huis werd gebouwd in 1840 in opdracht van Joan Huydecoper en Johanna van Tets die ook de eigenaren van Groeneveld. Vermoedelijk is Buitenzorg gemaakt als kopie van Buitenzorg/Bogor bij Jakarta in Indonesië. In de negentiende en twintigste eeuw is het huis drie keer ingrijpend verbouwd. Het huis wisselde vaak van eigenaar en werd uiteindelijk gekocht door het Nederlands Padvindsters Gilde. Via een volgend landhuis kom je bij buitenplaats Peking uit. Hier zie je een groot, langgerekt landhuis uit de achttiende eeuw. Het is opvallend dat de rechterkant van de voorgevel weelderiger oogt dan de linker. Dit heeft te maken met de ligging; vanaf de Torenlaan is dit deel nog goed te zien. Voor het huis is een gebogen oprijlaan aangelegd. Achter en naast het huis strekt een deel van het vroegere park zich uit, met gazons, boomgroepen en een koetshuis dat tevens dienst doet als woning. In 1948 werd in het park ook een muziektent gebouwd. Wanneer je weer bij het hotel aan komt, is het fijn dat je op je hotelkamer even kunt uitrusten of een warme douche kunt nemen. Zo kan je verfrist plaatsnemen aan één van de tafels in het sfeervolle restaurant. Tijdens een romantisch diner kan je nagenieten van je dag, voordat je je terugtrekt om in je kamer tussen de lakens te kruipen. Zo kan je de volgende dag uitgerust beginnen aan route 117044.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

4
4 (Bisschopsweg, 3751LK, Bunschoten, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

4
Jouw startpunt
Knooppunt 4
Bisschopsweg
3751LK Bunschoten
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

de Kronkels
3752LM Bunschoten

Oplaadpunt

Von Weberlaan
3752VS Bunschoten

VVV Bunschoten-Spakenburg

Oude Schans 90
3752 AH Bunschoten
+31 (0)33 298 21 56
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Landhuis Rusthoek Baarn

Rusthoek

Landhuis

Het buitenhuis Rusthoek werd gebouwd aan het begin van de 20e ...

Meer informatie
Geen foto van Buitenzorg

Buitenzorg

Landhuis
Kasteel Groeneveld-Baarn

Kasteel Groeneveld

Kasteel

Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Een 1...

Meer informatie
Landhuis Peking-Baarn

Peking

Landhuis

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Eric

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117043 | Toegevoegd op 14-3-2013 | Laatst gewijzigd op 19-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding