Op ontdekking door het Groene Hart

Fietsroute 117031

Aangeboden door:

19131 438

Omschrijving

In het hart van ’t Hart. Midden in het groene hart van dit héél drukke stedelijke gebied, de randstad, is het net of snel wegen niet bestaan.

Smalle paden over oude dijken die vroeger nuttig waren. Een licht slingerende rivier die Hollandsche IJssel heet, een jaagpad erlangs, domein van onthaasting. Wie altijd met trein of auto reist, weet niet dat dit allemaal nog bestaat, gewoon midden in het Groene Hart. Dit is zwaar verkaveld weidegebied, oud cultuurlandschap waar je niet moet willen autorijden. Hier ga je fietsen, en denk erom: op je gemak.

Oudewater is nog niet achter de rug of daar heb je Hekendorp, Haastrecht, Gouda. In de zeventiende eeuw bloeiden deze stadjes op. De centra met popperige trapgevels, grachten en een Waag zijn niet zo heel anders dan toen. Misschien is dat niet helemaal waar, maar dat is het mooie van zo’n fietstocht: je glijdt opgewekt door een heerlijk land van illusies.

Vogels en vogelaars

Buitenlanders denken dat Goudse kaas in ‘Ghoeda’ zelf wordt gemaakt. Ook al niet het geval. De fietser scheert langs het openluchtmuseum-achtige decor van de kaasstad naar Reeuwijk, en vandaar langs hoekige bochten de Reeuwijkse plassen in.

Even verstoort de A12 hier nog de illusie dat snelwegen niet bestaan, maar het is een troost dat de vogels en de vogelaars – die hier in groepen door hun lange lenzen staan te turen – zich niets van het snelwegrumoer aantrekken. In de weiden, die niet van de boeren zijn maar van Staatsbosbeheer, staan ganzen en eenden in commissie te relaxen. Daar zijn bijzondere exemplaren bij, schijnt het, dus je zou denken: welkom lieve dieren, die vaak vanuit verre oorden aan zijn komen vliegen en straks weer vertrekken. Niet waar, het zijn er te veel en ze richten schade aan: ze kakken bijvoorbeeld om het kwartier. Hier en daar geven provincies toestemming ze af te schieten.

‘Echt een omgeving om in te fietsen, en denk erom: op je gemak’

Twee bruggen

Water, kades, voorjaarsgewassen en daarachter... water, kades, voorjaarsgewassen. Herhaling, maar dat is niet erg, dat voelt rustgevend. Rustieke villa’s komen voorbij, van lieden die nooit in de bijstand zullen belanden.

De naam van het dorp Driebruggen zou volgens de documentatie verwijzen naar drie bruggen, waar een zekere logica in zit. Waarom er in Driebruggen dan maar twee bruggen zijn, blijft onduidelijk. Het is exclusief aan de recreatieve fietser om bij zulke raadsels stil te staan.

De Enkele Wiericke komt de fietser gezelschap houden, een kanaal dat verre voorouders in 1364 uitgroeven. Later werd het onderdeel van de Hollandse Waterlinie, maar echt buitenlandse barbaren tegenhouden, daar is het nooit van gekomen. Wel ligt het er allemaal charmant en ingetogen bij, in een vrede die nu eens geen illusie is.

Tekst: Egbert Jan Riethof

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

93
93 (Leeuweringerstraat, 3421BK, Oudewater, Utrecht, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

93
Jouw startpunt
Knooppunt 93
Leeuweringerstraat
3421BK Oudewater
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Reijersteeg
3421SZ Oudewater

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Kwalitaria Goverwelle

Kwalitaria Goverwelle

Fietscafe

Kwalitaria Goverwelle ligt in Gouda, wereldberoemd om haar kaa...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Oukoopse molen_Reeuwijk-Oukoop

Oukoopse Molen

Windmolen

Deze poldermolen komt uit de zeventiende eeuw. De molen bemaal...

Meer informatie
Geen foto van Museum Bisdom van Vliet

Museum Bisdom van Vliet

Kasteel

Haastrecht kent vele monumenten en had vroeger een vooraanstaa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 117031 | Toegevoegd op 14-3-2013 | Laatst gewijzigd op 17-9-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding