Geldrop, Heeze over Strabrechtse Heide

Fietsroute 116317

Aangeboden door:

10522 187

Omschrijving

Kleine bosjes, stuifzand, grazende schapen, maar ook typische flora en fauna en het grootste ven van Nederland tref je aan op de Strabrechtse Heide. Dit bekende natuurgebied in zuidoost-Brabant beslaat meer dan 1500 hectare. Daarmee is de Strabrechtse Heide één van de grootste heidegebieden in Nederland. Je treft op de heide veel vennen aan en in het hart van het omvangrijke heidegebied ligt de Galgenberg; een open stuifzandgebied. De typische plantengroei hier bestaat uit spurrie, schapengras en bunt.

De heide is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels. Hier vind je kraanvogel, die een vleugelspanwijdte van wel 2.20 meter kan bereiken, maar ook de zwarte ooievaar bouwt hier graag zijn nest, terwijl de groene specht op de grond op zoek gaat naar mieren en ander lekkers. In het voorjaar broeden onder andere slobeenden en zomertalingen rond de vennen en ook weemoedige roep van de wulp wordt in die periode vaak op de heide gehoord.

Vanaf het startpunt van de route, waar je gratis je auto kunt parkeren, fiets je naar kasteel Heeze, dat in het gelijknamige dorp ligt. Het kasteel heeft de status van rijksmonument en dat is niet verrassend. De ligging in de natuur is prachtig en de achttiende-eeuwse inrichting is nagenoeg intact gebleven, ondanks dat het kasteel wordt bewoond. De eerste melding van het kasteel gaat terug tot 1172, waar het gebouw wordt vermeld op een akte. In de loop van de eeuwen werd het complex uitgebreid. Nu is de vesting omgracht en bestaat het uit twee delen: het middeleeuwse slot Eymerick en een nieuwer kasteel dat stamt uit de zeventiende eeuw.

Aan de rand van de Strabrechtse Heide kom je een oude schaapskooi tegen. Deze oude schapenstal werd gebruikt om de bijzonder vruchtbare stalmest mee te maken. De kooi biedt onderdak aan een kudde van ongeveer vierhonderd Kempische heideschapen, een ras dat halverwege de twintigste eeuw bijna was uitgestorven. De dieren begrazen overdag de heide.

De route start bij De Brabantse Boerin, geniet hier van een lekkere maaltijd, koffie of iets anders voordat je de route gaat starten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Brabantse Boerin (Bogardeind, 5664 EG, Geldrop, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Brabantse Boerin
Bogardeind
5664 EG Geldrop
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zwembadweg
5661 Geldrop-Mierlo

VVV Geldrop in 't Winkeltje

Vincentiusstraat
5664GG Geldrop-Mierlo
040 286 34 92
Stuur een mail

geldrop

Stationsstraat
5662 Geldrop-Mierlo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes107.png

De Brabantse Boerin

Fietscafe

Lekker ouderwets genieten van onze Oer Hollandse keuken en pro...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Kasteel Heeze

Kasteel Heeze

Kasteel

Tijdens de oorlog werd het bevolkingsregister van de gemeente ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Paul, Noord-Brabant

op:

Leon, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116317 | Toegevoegd op 14-2-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding