Wieringerwerf, Den Oever en Van Ewijcksluis

Fietsroute 116316

Aangeboden door:

3208 22

Omschrijving

In de omgeving is het voormalige eiland Wieringen een vreemde eend in de bijt. Het landschap is hier heel anders dan in de omringende polder. Het landschap is ingericht met kronkelende wegen en het gebied heeft twee stuwwallen. Daardoor is deze omgeving glooiender dan elders; vol met ongestuwde grondmorene, smeltwaterdalen, maar ook droge dalen. De invloed van de zee deed kliffen, erosiegeulen en oeverwallen ontstaan, wat een zeldzame combinatie is met stuwwallen. Op verschillende plekken liggen zwerfkeien en af en toe zie je kleine aarden walletjes staan. Deze tuinwallen dienden vroeger als erfafscheiding. Wie interesse heeft in molens, kan molen De Hoop bezoeken. Deze grondzeiler werd in 1675 gebouwd en deed tot eind jaren dertig van de twintigste eeuw dienst als korenmolen. De achtkante bovenkruier werd in 1952 gekocht door Stichting Oud-Wieringen. Deze liet de molen in 1960 restaureren. Sindsdien is de molen weer regelmatig in bedrijf. Wanneer je het binnenwerk wilt bekijken, kan je hiervoor een afspraak maken. De andere molen die je tijdens de fietstocht tegen komt, De Onderneming in Hippolytushoef, is gebouwd als achtkante bovenkruier in 1851. De koren- en pelmolen maalde op windkracht en werd, net zoals De Hoop, in de jaren 1930 buiten bedrijf gesteld. Door het uitbreken van de oorlog werd de molen weer in gebruik genomen, maar rond 1950 kwam de molen weer stil te staan, waardoor hij opnieuw in verval raakte. In 1964 liet Stichting Oud-Wieringen de molen restaureren en decennia lang bleef de stichting de molen onderhouden, zonder dat hij in bedrijf werd gesteld. Sinds 2004 maalt de molen weer graan op vrijwillige basis. Wil je ook deze molen bekijken, dan kan je hiervoor op dinsdag of woensdag langskomen of een afspraak maken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

66
66 (Oostkade, 1779GS, Den Oever, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

66
Jouw startpunt
Knooppunt 66
Oostkade
1779GS Den Oever
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oostkade
1779GV Hollands Kroon

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen De Hoop-Den Oever

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Onderneming

Onderneming

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116316 | Toegevoegd op 14-2-2013 | Laatst gewijzigd op 7-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding