Driebergen, Bunnik en Zeist

Fietsroute 116300

Aangeboden door:

18246 174

Omschrijving

Deze route leidt je om het dorp Driebergen-Rijsenburg heen, dat grenst aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het dorp is iets meer dan 26 vierkante kilometer groot en telt nog geen 20.000 inwoners. Driebergen-Rijsenburg ontstond toen in 1931 de twee kernen van die twee dorpen werden samengevoegd. Sinds de dorpen één gemeente vormden, zijn ze geleidelijk aan elkaar vastgegroeid. In 2006 kreeg het dorp weer een gemeentelijke herindeling en werd Driebergen-Rijsenburg samengevoegd met Amerongen, Doorn, Leersum en Maarn. Samen vormen deze dorpen nu de gemeente Utrechtse Heuvelrug, vernoemd naar de stuwwal waar de dorpen op ontstaan zijn. Het start- en eindpunt van de route is Restaurant Klein Zwitserland. Het is een kindvriendelijke, sfeervolle locatie waar je gratis je auto kunt parkeren en de dag kunt beginnen met een heerlijke kop koffie of thee, terwijl je de laatste keer de details van de fietsroute nog eens doorneemt. Je begint aan de route en fiets van het ene landhuis naar het andere, zoals het huis dat op landgoed Boswijk staat. Dan kom je bij kasteel Sterkenburg aan. De oudste vermelding van deze ridderhofstad dateert van 1261. Het kasteel is vanaf dat jaar vele eeuwen in handen van dezelfde familie gebleven. In de geschiedenis van het kasteel wordt ook getekend door de brute moord op Anthonis van Aeswijn in juni 1647, die nooit werd opgelost. Vanaf 1970 was het gehele landgoed in gebruik als kostschool, onderwijsinstituut en conferentieoord. Je zet de tocht voort en komt in de buurt van de stad Zeist. Hier zie je Slot Zeist staan. Het prachtige slot werd gebouwd in de zeventiende eeuw als lustoord van Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk. De grootsheid van dit huis en daarmee de rijkdom, het aanzien en de macht van de graaf, ervaar je zodra je een blik werpt op de statige oprijlaan. Het slot is door de jaren heen heel vaak van functie en eigenaar veranderd tot dat het in handen kwam van de gemeente Zeist. In de jaren zestig van de twintigste eeuw is het slot geheel gerenoveerd, maar ook in de jaren er na zijn er nog kleinere restauraties uitgevoerd. Toch is de rijke historie van het slot nog altijd goed te zien. Twee andere kastelen in de buurt van Zeist staan bij het dorpje Kerckebosch: Bilderberg en ’t Kerckebosch. Die laatste werd gebouwd in 1904 een jonkheer, die in het bezit was van veel antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten. Hij kocht deze op na restauraties van kerken, kloosters en kastelen. Deze werden bij de bouw van het kasteel gebruikt en geven tot op de dag van vandaag het kasteel een eigen, authentieke sfeer. In 1947 werd het kasteel verkocht om er een hotel en restaurant in te vestigen. Je laat de kastelen weer achter je om langs drie landhuizen te fietsen. Wanneer je het laatste landhuis achter je hebt gelaten, kom je weer bij Restaurant Klein Zwitserland aan. Hier kan je de dag afsluiten door gezellig te tafelen in het sfeervolle restaurant. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant Klein Zwitserland (Traaij, 3971 GM, Driebergen-Rijsenburg, Utrecht, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant Klein Zwitserland
Traaij
3971 GM Driebergen-Rijsenburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Wethouder Verhaarlaan
3971PJ Utrechtse Heuvelrug

Rijsenburgselaan

Driebergen-Rijsenburg
0343-51 84 42
Stuur een mail

Station Driebergen-Zeist

Stationsweg 4
3972 KA Driebergen-Rijsenburg

VVV Utrechtse Heuvelrug

Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Klein Zwitserland in Driebergen

Restaurant Klein Zwitserland

Pannenkoekenhuis

Aan de rand van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is Resta...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Lindenhorst

Lindenhorst

Landhuis
Geen foto van Boswijk

Boswijk

Landhuis
POI-Picknickplaatsen-shutterstock_123413617

Picknickplaats

Picknickplaats

Plek om te kunnen picknicken, in de vorm van een tafel met banken

Meer informatie
Geen foto van Slot zeist

Slot zeist

Kasteel

Aan het einde van een statige oprijlaan ligt Slot Zeist, omrin...

Meer informatie
Kasteel Sterkenburg

Kasteel Sterkenburg

Kasteel

Kasteel Sterkenburg, een bijzondere locatie, een plek met hoge...

Meer informatie
Geen foto van De Horst

De Horst

Landhuis

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Veel doorgaande wegen"

 geplaatst op:

De route loopt veel over doorgaande tweebaanswegen met zeer hard rijdend lokaal verkeer. Zeer gevaarlijk!

Joyce

geplaatst op:

Meer tussendoor wegen maakt het aantrekkelijker fietsen. Nu veel langs autowrgen gefietst. Verder duidelijke route.

jannie den oudsten, Zuid-Holland (NL)

geplaatst op:

vandaag getracht deze route te fietsen. Helaas na even ging het al goed mis Na knooppunt 5 dan landhuis klopt dan na250 meter rechts af de de hoofdstraat . ook goed maar dan nergens maar nergens na 350 meter de boswijklaan . wij vragen en zoeken en nog eens vragen maar nee niemand weet daar een boswijklaan . wij zijn terug na knooppunt 5 gegaan en zelf een route gefietst via knooppunten . maar de route klopt dus niet . dan nog iets kunnen er niet routes worden beschreven met la voor linksaf ra voor rechtsaf rd voor rechtdoor en en niet per meter beschrijven maar gewoon na zoveel km ra of la of rd of de derde of vierde weg la of ra maar en dan de weg naam erbij waar je in moet. dit werkt zo niet teveel zoeken en lezen en papieren. wij fietsen elke week een route van 40 a 50 km maar dit fiets zo niet dan knooppunten of de route boekjes van de A.NWB dat werkt makkelijker ja gaat fietsen niet lezen of speuren. dus duidelijker beschrijven waar je heen moet met la of ra of rd na elk punt een wegnaam

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116300 | Toegevoegd op 14-2-2013 | Laatst gewijzigd op 14-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding