Door Alkmaar, Schoorl en Bergen

Fietsroute 116221

Aangeboden door:

9828 114

Omschrijving

Verken de gezellige hofjes van Alkmaar, fiets langs de oude grachten en ontdek de nauwe straatjes. Sla ook een bezoekje aan de traditionele kaasmarkt niet over, waar de “Kaasstad” zo bekend om werd en snuif de sfeer op van het historische centrum honderden schitterende gemeentelijke en rijksmonumenten telt.

Dwaal door de omgeving en geniet van het schitterend uitzicht over de Noordzee, dat de Schoorlse Duinen je biedt wanneer je je weg hebt gezocht door Boswachterij Schoorl. Het is heerlijk in het uitstrekte landschap van akkers, duinen en bossen. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Met een beetje geluk zie je hier een zandhagedis tussen de duinen scharrelen, hoor je een fazant of een nachtzwaluw fluiten en kan je genieten van een tienduizenden bloeiende orchideeën of 800 verschillende soorten paddenstoelen.

Vertrek in noordelijke richting en fiets naar molen t Roode Hert. Deze stellingmolen is gebouwd in 1925 als korenmolen. Het is de derde molen die op deze plaats opgetuigd werd; de eerste molen brandde af en werd vangen door een tweede, die door onzorgvuldig gebruik van vuurwerk ook afbrandde. Door de molen wordt nog steeds graan tot meel verwerkt en onder in de winkel zit een winkeltje waar je meelproducten kunt kopen. Omdat er plannen zijn om nabij de molen een industriegebied aan te leggen moet de molen ongeveer 300 meter verplaatst worden om toch nog genoeg wind te blijven vangen.

Een stukje verder staan vier strijkmolens (Strijkmolen B, Strijkmolen C, Strijkmolen D en Strijkmolen E) bij elkaar. In totaal stonden hier veertien van dit soort molens bij elkaar. Alle vier deze molen zijn grondzeilers die in 1630 werden gebouwd, behalve Strijkmolen E. Deze werd twee jaar eerder al gezet. De strijkmolens staan aan de Molenkade en maalden het water uit diverse polders naar de Schermerboezem. Nu is de molen eigendom van de Molenstichting Alkmaar e.o.

Wanneer je in Schoorldam komt, zie je molen Kijkduin staan op een kleine verhoging. De huidige ronde, stenen grondzeiler werd in 1772 en vervangt een standerdmolen die in 1575 al op deze plek stond. De molen maalde tot 1935 op professionele basis graan, maar toen men daarmee stopte kocht de gemeente Bergen de molen en behield het gebouw als monument. Tegenwoordig maalt Kijkduin graan op vrijwillige basis en worden er meelproducten verkocht. Wanneer de molen draait, is hij ook van binnen te bezichtigen.

In Bergen zie je achtkante binnenkruier De Damlander staan. De molen is een in 1700 gebouwde grondzeiler die de ongeveer 138 hectare grote Damlanderpolder bemaalde. Sinds 1 juni 2012 is de molen eigendom van de heer D. van Twisk te Bergen aan Zee. Hij wil de molen graag helemaal herstellen en er wordt dan ook hard aan gewerkt om de molen zijn oude luister terug te geven.

Een andere poldermolen is Robonsbos, die in 1781 werd gebouwd om de Munniken-, Raven- en Robonsbospolder te bemalen. In 1931 is de molen buiten bedrijf gesteld en leeggehaald. In 1972 brandde de molen door een vermoedelijk met opzet gestichte brand af waarna hij volledig herbouwd moest worden. Sinds deze restauratie is de molen ingericht als woning en draait hij weer regelmatig.
Wanneer je weer in Alkmaar komt, zie je de Geestmolen staan. Deze grondzeiler werd in 1556 gebouwd om de 170 hectare grote Geestmolenpolder te bemalen. Uiteindelijk verrees er een hele nieuwbouwwijk om de achtkante binnenkruier, waardoor hij geen wind meer vangt. Opmerkelijk is dat de Geestmolen een eigen bedstee heeft, maar dat nooit bewoond is geweest.

Als laatste bezienswaardigheid op de route staat de De Groot, die ook wel molen de Molen van Piet wordt genoemd. In 1884 kocht Cornelis Piet de molen en hij liet onder in de molen een woning maken. Hierdoor kreeg de molen in de volksmond de nieuwe naam: de Molen van Piet. De oorspronkelijke naam werd nauwelijks meer gebruikt. Het is een achtkante stellingmolen die koren maalt. De molen is ooit gebouwd als walmolen en domineert sindsdien het stadsbeeld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

t Roode Hert
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
t Roode Hert
Zeswielenstraat
1823CC Alkmaar
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Mosterdsteeg
1811MR Alkmaar

VVV Alkmaar

Houttil
1811JN Alkmaar
072 511 42 84
Stuur een mail

alkmaar noord

Drechterwaard
1824DV Alkmaar

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Strijkmolen D-Oudorp

Strijkmolen D

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen E

Strijkmolen E

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van t Roode Hert

t Roode Hert

Windmolen

Korenmolen ‘t Roode Hert stamt uit 1925. Het is de derde molen...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen B

Strijkmolen B

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen C

Strijkmolen C

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116221 | Toegevoegd op 8-2-2013 | Laatst gewijzigd op 24-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding