Alkmaar, Egmond binnen en aan Zee

Fietsroute 116220

Aangeboden door:

12187 61

Omschrijving

Je fietst door gezellige nauwe straatjes, over mooie hofjes en langs prachtige grachten, maar wat Alkmaar écht onderscheidt is natuurlijk de kaasmarkt en het kaasmuseum. Verken de “Kaasstad” met haar historische centrum, dat maar liefst 700 gemeentelijke en 339 rijksmonumenten telt.

Wil je meer van de gezelligheid en sfeer van Alkmaar opsnuiven, laat je dan verwennen in het statige Golden Tulip Hotel Alkmaar, het startpunt van onze fietsroute. Dit hotel ligt bij het startpunt van deze route en wanneer je overnacht in dit mooie hotel, kan je gebruik maken van ons fietsarrangement. Zo kan je ook fietstocht 116221 verkennen, een kijkje nemen op de traditionele kaasmarkt of een rondvaart maken door de grachten.

Vanaf het hotel is het slechts enkele kilometers fietsen naar de Abdij van Egmond in Egmond Binnen. Aan het begin van de tiende eeuw werd de abdij door graaf Dirk I gesticht. De Middeleeuwse geschiedenis van de Abdij van Egmond eindigt in 1573, wanneer de Geuzen de abdij in brand steken. In 1800 werden de laatste herinneringen aan de abdij gesloopt en het klooster werd pas in de twintigste eeuw herbouwd. Sinds 1935 leven hier weer monniken volgens de regel van Benedictus.

In het volgende dorp, Egmond aan den Hoef, staat de Koffiemolen (romp/restant). Deze achtkante beltmolen werd gebouwd in 1899 voor het malen van koren. Een eerste blik op de molen vertelt je dat deze niet meer maalvaardig is. Tegenwoordig is de Koffiemolen eigendom van de Raad Bouwontwikkeling B.V. in Katwijk.

Je fietst door een gebied met bloembollenvelden. Via de zee van kleuren kom je weer in de buurt van Alkmaar. Binnen de stadsgrenzen zie je grondzeiler de Geestmolen, die in 1556 werd gebouwd. De achtkante binnenkruier bemaalde de 170 hectare grote Geestmolenpolder. Uiteindelijk verrees er een hele nieuwbouwwijk om de molen, waardoor hij geen wind meer vangt. Opmerkelijk is dat de Geestmolen een eigen bedstee heeft, maar dat nooit bewoond is geweest.
Als laatste bezienswaardigheid op de route staat de Molen van Piet, die ook wel molen De Groot wordt genoemd. Het is een achtkante stellingmolen die koren maalt. De molen is ooit gebouwd als walmolen en domineert sindsdien het stadsbeeld. In 1884 is de molen gekocht door Cornelis Piet, welke onderin de molen een woning liet maken. Hierdoor kreeg de molen in de volksmond de nieuwe naam: de Molen van Piet en werd de oorspronkelijke naam nauwelijks meer gebruikt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

33
33 (Kerkelaan, 1851HE, Heiloo, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

33
Jouw startpunt
Knooppunt 33
Kerkelaan
1851HE Heiloo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Willibrordusweg
1851KC Heiloo

heiloo

Stationsplein
1851LN Heiloo

VVV Alkmaar

Houttil
1811JN Alkmaar
072 511 42 84
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen van Piet

Molen van Piet

Windmolen

Midden in Alkmaar vind je de Molen van Piet. Deze stellingmole...

Meer informatie
Geen foto van Geestmolen

Geestmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Abdij van Egmond

Abdij van Egmond

Abdij

Verspreid over België en Nederland liggen tal van abdijen, waa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lex Kluiters, Zuid-Holland

geplaatst op:

Een mooie fietsroute door afwisselend landschap, bos, polder, duinen, bollenvelden. De afslag naar knooppunt nr 6 ligt voor knooppunt nr 5. Dat was ook de enige keer dat we verkeerd gereden zijn. Gereden op 10-5-2013

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116220 | Toegevoegd op 8-2-2013 | Laatst gewijzigd op 22-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding