Enkhuizen, Hoorn en Oosterleek

Fietsroute 116219

Aangeboden door:

9607 129

Omschrijving

Prachtige velden kleuren de omgeving van Enkhuizen, Hoorn en Oosterleek geel, rood, paars, wit en roze. In de eindeloze zeeën van kleurige bollenvelden wuiven verschillende soorten tulpen, narcissen en hyacinten in het voorjaar en gladiolen, dahlia’s, anjers en asters in de nazomer je na wanneer je langs fietst. De route start in “Haringstad”, de toepasselijke bijnaam die Enkhuizen in de Middeleeuwen kreeg vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum waarin vooral water centraal staat: je ziet er jachthavens die de recreatie op het IJsselmeer en het Markermeer in de hand werken en ook het Zuiderzeemuseum is in het plaatsje gevestigd. Je vertrekt vanaf De Port van Cleve in zuidwestelijke richting en komt uiteindelijk in Oosterblokker de eerste bezienswaardigheid van deze tocht tegen. Je kunt hem niet over het hoofd zien, want stellingmolen De Krijgsman domineert zijn omgeving. De molen werd in 1897 gebouwd op de plek waar eerder twee andere molens stonden. De eerste werd in 1862 door een storm verwoest, de tweede verbrandde in 1896 toen de bliksem insloeg. Hoewel de molen tussen 1925 en 1934 buiten werking was, kan de molen nog steeds koren malen. Dat wordt gedaan op vrijwillige basis. De molen is te bezichtigen op dinsdagmiddag, zaterdagochtend en op vrijdagen de hele dag. Je fietst naar het gehucht Schellinkhout, waar je de Groote Molen (Grote Molen) ziet staan langs de uitlopers van het Markermeer. Het exacte bouwjaar van de molen is onbekend, maar geschat wordt dat de molen tussen 1603 en 1638 ontworpen en gebouwd is. De poldermolen is achtkantige grondzeiler die met riet bedekt is. De molen heeft een Oudhollands wiekenkruis, een kruiwerk met houten rollen en een Vlaamse vang.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Europarcs Resort Markermeer (Zuiderdijk, 1611 MC, Bovenkarspel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Europarcs Resort Markermeer
Zuiderdijk
1611 MC Bovenkarspel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zuiderdijk
1611EW Stede Broec

bovenkarspel flora

Broekerhavenweg
1611CA Stede Broec

Zonnedauw

Zonnedauw
1611BV Bovenkarspel
0228 - 51 95 66
Stuur een mail

VVV Enkhuizen e.o.

Stationsplein
1601EM Enkhuizen
0228 31 31 64
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Europarcs Markermeer

Europarcs Resort Markermeer

Vakantiepark

Europarcs Resort Markermeer is een vakantiepark op een toploca...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Windmolen Krijgsman

Windmolen Krijgsman

Windmolen

Molen de Krijgsman in Oosterblokker is een van oorsprong ambac...

Meer informatie
Geen foto van Groote Molen

Groote Molen

Windmolen

De Grote Molen is gebouwd tussen 1603 en 1638. Hij bemaalde de...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mwoh.....!"

 geplaatst op:

Enkhuizen en Hoorn (oude gedeelte) leuk. De dijk vanaf Hoorn alleen doen met zonnig weer. Dubbel&Dwars in Enkhuizen lekker lunchen en binnen gezellig. Vanaf Enkhuizen naar Hoorn erg saai en veel lange stukken rechtdoor fietsen.??

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116219 | Toegevoegd op 8-2-2013 | Laatst gewijzigd op 5-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding