Enkhuizen, Wervershoof en Oosterdijk

Fietsroute 116218

Aangeboden door:

4095 98

Omschrijving

Gelegen aan het Markermeer en het IJsselmeer, ligt een gemeente van ruim 116 vierkante kilometer, waarvan ruim 103 vierkante kilometer bestaat uit water. Het stadje staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij in de Middeleeuwen en de stad is uitgegroeid tot, een belangrijk toeristisch centrum met jachthavens, Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum. Het kan natuurlijk alleen maar over Enkhuizen gaan, een prachtig plaatsje waarvan de omgeving ook nog een kleur krijgt door een florerende bloembollenteelt. Je zet koers naar de Klokkenstoel in Enkhuizen. De indrukwekkende toren is twintig meter hoog is en werd 1519 gebouwd. De klokkenstoel stond oorspronkelijk scheef, maar door de buitenkant met hout te omkleden lijkt het inmiddels alsof hij recht staat. De Westertoren, zoals hij heet, hoort bij de Westerkerk; een driebeukige kerk met een koorhek dat versierd is met prachtig houtsnijwerk en een opvallend mooie preekstoel. De kerk is in gebruik als cultureel centrum. Ook de Vogelhoeksmolen in Enkhuizen leuk om te bekijken. De een kleine poldermolen die in 1855 werd gebouwd in Hemelum (Friesland). Daar bemaalde hij tot 1947 de Vogelhoekspolder, in 1984 werd hij verplaatst naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De achtkante poldermolen staat op een stenen onderbouw en is zowel een grondzeiler als bovenkruier. Het oudhollandse gevlucht is 11,60 meter hoog. De route leidt je een heel stuk langs het water, waar je heerlijk kunt uitwaaien en veel leuke boten kunt bekijken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

30
30 (Wilhelminabrug, 1601GK, Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

30
Jouw startpunt
Knooppunt 30
Wilhelminabrug
1601GK Enkhuizen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Paktuinen
1601CZ Enkhuizen

Oplaadpunt

Zuiderspui
1601GH Enkhuizen

VVV Enkhuizen e.o.

Stationsplein
1601EM Enkhuizen
0228 31 31 64
Stuur een mail

enkhuizen

Deense Ossenmarkt
1601EN Enkhuizen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Fruitkwekerij 't Keetje

Fruitkwekerij t Keetje

Fietscafe

Midden in het West-Friese buitengebied tref je Fruitkwekerij ’...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Rondje enkhuizen Andijk"

  op:

Wilco, Anders

op:

Ton, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116218 | Toegevoegd op 8-2-2013 | Laatst gewijzigd op 11-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding