Grensverhalen: 8-er de grens

Fietsroute 116198

Aangeboden door:

15025 98

Omschrijving

Ontdek het beste van twee werelden tijdens deze grensoverschrijdende fietsroute. Lange tijd scheidde de grens families, geliefden en dorpen van elkaar, maar 1992 verdwenen de grensposten en werden de grenzen geopend. Je steekt tijdens deze fietsroute meerdere malen de grens over en je gaat op zoek naar vergeten, maar bijzondere verhalen en cultuurverschillen. De omgeving in de Achterhoek is halfopen en kleinschalig, met pittoreske doorkijkjes in een typisch Gelders coulisselandschap. Hier tekent een schilderachtig en spannend samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken zich af. Dit wordt afgezet tegen het glooiende Duitse landschap, dat weidser is en veel meer een open karakter heeft.

Natuurlijk merk je het cultuurverschil ook aan andere dingen op, zoals de taal, maar ook de architectuur van gebouwen en infrastructuur. In de omgeving van het Duitse Alstätte is landbouw eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten geweest. In 1890 komt de economie verder op gang, met de komst van onder meer twee steenbakkerijen en een zuivelfabriek. Er wordt een spoorlijn aangelegd die het dorp ontsluit en meer mogelijkheden geeft om handel te drijven.

In de jaren 1960 is ook de textielindustrie op gang gekomen; vrouwen uit het dorp werken vaak in de fabrieken van het nabij gelegen Gronau en Ahaus, maar ook in de textielfabriek in Twente. In Alstätte zijn tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog veel historische gebouwen verloren gegaan, maar enkele zijn in ere hersteld. Het station en de kerk zijn daar twee voorbeelden van. 

Vanaf het Toeristische Overstappunt (TOP) Rotering-Oldenkotte fiets je langs verschillende mooie bezienswaardigheden. In het zuidelijke deel van de route kom je langs het beschermde natuurgebied Zwillbrocker Venn, waar je natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Het is een aantal maanden per jaar de verblijfplaats van de meest noordelijke kolonie flamingo’s ter wereld, die hun kost je bij elkaar scharrelen in het water tussen de bossen. Ook tref je hier de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland aan. In het bezoekerscentrum van het Biologisch Station Zwillbrock ervaar je alles over dit unieke natuurgebied. Minstens net zo onverwacht is de prachtige Barokkerk van Zwillbrock.

In het Nederlandse Eibergen leer je bij Museum De Scheper meer over de geschiedenis van de streek. Gevestigd in een klassiek herenhuis uit de negentiende eeuw, komen de overblijfselen en archeologische vondsten die in deze regio gedaan zijn goed tot hun recht. De meeste vondsten in de tentoonstelling zijn al miljoenen jaren oud, maar het museum schetst ook een beeld van het boerenleven aan het begin van de negentiende eeuw en in de middeleeuwen.

In het buurtschap Mallem staat rijksmonument de Mallumse Molen. De eerste vermelding van de watermolen gaat terug tot 1424, toen de molen nog als banmolen werkte en boeren verplicht waren hun graan op deze molen te malen. Oorspronkelijk was de molen een dubbelmolen, die stroomafwaarts gezien op de linkeroever functioneerde als olie- en eekmolen en die zelfs een tijdje als papiermolen dienst heeft gedaan. Dit deel van de molen werd in 1918 gesloopt. Het molengebouw op de andere oever was ingericht als koren- en pelmolen en dit pand werd in 1748 gebouwd. Dit is de enige pelmolen in Nederland die op waterkracht maalt en tot 1943 werd de molen professioneel gebruikt om graan te malen en te pellen. Tegenwoordig worden op zaterdagmiddag nog peldemonstraties verzorgd, maar de molen maalt niet meer op professionele basis.

Wat tijdens een tocht door de Achterhoek niet mag ontbreken, is een bezoek aan één van de vele wijngaarden waar de streek bekend om staat. Bij Wijngaard Slingehorst worden biologische wijnen geproduceerd. Er worden maar liefst negen verschillende druivenrassen gekweekt, die in verschillende hoeveelheden terug te vinden zijn. De blauwe Pirosodruif is met honderd stokken een zeldzaamheid, afgezet tegen de Souvignier gris, waarvan maar liefst 2750 planten te vinden zijn.
 
Begeef je je noordelijker, dan staat er nog een watermolen op het programma: de Haarmühle. Deze prachtige molen maalt sinds 1619 op de Alstätter Aa. De onderslagmolen is een beschermd monument en vervangt op deze plek een andere molen die al in akte van 1331 wordt vermeld. Tegenwoordig is in het historische pand, dat middenin de natuur ligt, een populair café-restaurant gevestigd. Een mooi moment om een korte pauze in te lassen.

Bij Hotel Restaurant Kloppendiek (nabij knooppunt 56) kan je een overnachting boeken zodat je de route op kunt knippen en in twee delen kunt fietsen, verdeeld over een weekend. Zo kan je in je comfortabel hotelkamer genieten van een verkwikkende douche of even uitrusten, voordat je voor een romantisch diner plaatsneemt in het gezellige restaurant. Dit is hét adres voor een ultiem ontspannen weekend, waarbij je nog langer geniet van de prachtige overgangen tussen de Nederlandse en Duitse grens.

Wil je deze route liever in twee delen fietsen?


Wist je dat?

De knooppunten in de grensstreek en de mooiste fiets- en wandelroutes in Vechtdal, Twente, Achterhoek, Graftschaft Bentheim en Westmünsterland staan op de falk-VVV fietskaarten 21 en 22. Deze zijn te bestellen in de webshop van Falk.

Deze route wordt aangeboden door: Euregio

Wordt grenzeloos verliefd op de natuur in de grensstreken van Nederland en Duitsland; dat is al sinds 1958 de doelstelling van EUREGIO. Maar liefst 129 Duitse en Nederlandse gemeenten werken samen om het Nederlands-Duitse grensgebied te stimuleren. Euregio biedt je dan ook mooie grensoverschrijdende fietsroutes aan, heel bijzonder!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Rotering
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Rotering
Panovenweg
7157CA Berkelland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Peddedijk
7481TZ Haaksbergen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels389.png

Hotel Restaurant Kloppendiek

Hotel

Hotel Restaurant Kloppendiek ligt net over de grens in Duitsla...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants090.png

Haarmühle

Restaurant

De Haarmühle is een oude watermolen die ver over de Duitse gre...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Barockkirche Zwillbrock

Barokkerk Zwillbrock

Kerk

Tegenover de Barokkerk ligt Hotel-Restaurant Kloppendiek, geno...

Meer informatie
Museum De Scheper

Museum De Scheper

Museum

Historische museum De Scheper is een 19e-eeuws herenhuis met v...

Meer informatie
8.Mallumsche Molen

Mallumsche Molen

Waterradmolen

De Mallumsche Molen kent een lange historie. De molen werd al ...

Meer informatie
Biologisch Station Zwillbrock

Biologisch Station Zwillbrock e.V.

Bezoekerscentrum

Bij het bezoekerscentrum in het Zwillbrocker Veen kunt u kenni...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Fried, Gelderland

geplaatst op:

Hier bij knooppunt 50 moeten aanpassingen worden aangebracht ivm ingebruikneming van de N18

"Koffie ge dronken bij Kloppendiek"

 geplaatst op:

Op zondagmiddag 24 juli bij hotel restaurant Kloppendiek in Zwillbrock op het terras gezeten! S’jonge jonge wat een vriendelijke bediening! Bedient door hare majesteit de koningin zelf, wat een brok “vriendelijkheid” en arrogantie! Daar lusten de honden geen brood van! De koffie en het gebak was prima, maar dankzij de uitermate onvriendelijke bediening bedenken we ons toch wel 2 keer voordat we nog één keer bij Hotel Restaurant Kloppendiek aan gaan!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116198 | Toegevoegd op 7-2-2013 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding