Bij Petten en Callantsoog door de duinen

Fietsroute 116102

Aangeboden door:

3473 116

Omschrijving

Het uitzicht vanaf de Pettemerduinen is fenomenaal; je hoort de branding van de Noordzee aan de ene kant en ziet de uitgestrekte, kleurige bollenvelden aan je andere hand. Het gebied is gevarieerd, bosjes die beschutting bieden liggen in de heideveldjes, waar konijnen, vossen en hermelijnen hun weg zoeken en Gallowayrunderen op hun gemak rond kuieren. De vele zeevogels laten van zich horen terwijl ze over het water scheren, terwijl je door de maagdelijke witte duinen fietst, op weg naar een zee van paarse en roze orchideeën die in de natte duinvalleien bloeien. Het begin- en eindpunt van de fietsroute ligt bij de parkeerplaats, waar je gratis je auto kunt parkeren. Vanaf dit punt fiets je naar Callantsoog. Tijdens je tocht door de duinen kom je molen De Zwaan tegen. De kleine wipmolen staat sinds 1993 op zijn huidige locatie. Op het bovenhuis van het molentje zie je een wapenschild met een zwaan, waaraan de molen zijn naam dankt, er op geschilderd. De weidemolen is een gemeentelijk monument dat gebruikt wordt als inmalen voor het omringende natuurgebied. Wanneer je de duinen achter je laat komt je in ’t Zand bij molen De Hoop (romp/restant). De stellingmolen werd vermoedelijk al in de zeventiende eeuw gebouwd. Dat gebeurde in Wormerveer. De voormalige korenmolen werd daar gebouwd als oliemolen, maar in 1913 werd hij omgebouwd. Tot maalde hij op windkracht, maar toen werden er diesel- en elektromotoren in geplaatst, enkel om in 1940 te worden onttakeld en leeggehaald. De molen werd dat jaar nog ingericht als silo. In 2004 kreeg de overgebleven molenromp de status als monument en op 2011 is de achtkante romp van de molen verplaatst naar zijn huidige locatie. In 2012 werd er een nieuwe kap geplaatst. Molen Zijpe L-Q werd in 1598 geplaatst als achtkante binnenkruier die de afdeling L-Q van de Zijpe- en Hazepolder bemaalde. De grondzeiler is met riet gedekt en heeft een wiekenkruis dat is voorzien van het syteem Fauël, met steekboren op de roeden. De molen is eigendom van de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, één van de waterschappen in de regio. De laatste molen die je tijdens de fietstocht tegenkomt is grondzeiler Groeter, ofwel de Groetermolen. De achtkante binnenkruier werd in 1890 gebouwd om de Groeterpolder, die 220 hectare telde, te bemalen. Tot 1977 deed de plompe molen dat alleen op windkracht, maar in dat jaar werd er een elektrische pomp geplaatst om het malen te vergemakkelijken. Ook deze molen is eigendom van de Hoogheenraadschap Hollands Noorderkwartier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Fietsenwinkel Schoorl (Laanweg, 1871 BH, Schoorl, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Fietsenwinkel Schoorl
Laanweg
1871 BH Schoorl
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Paardenmarkt
1871CV Bergen (NH)

VVV Schoorl bij Buitencentrum Schoorlse Duinen

Oorsprongweg
1871HC Bergen (NH)
072 581 31 00
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Het Zandspoor

Oorsprongweg
1871HC Bergen (NH)

Wittenburg

Plein
1861JZ Bergen (NH)
072 - 582 10 05
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Fietsenwinkel Schoorl

Fietsenwinkel Schoorl

Fietsverhuur

Fietsenwinkel Schoorl is een ideaal startpunt voor je ontdekki...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Groetermolen

De Groetermolen

Windmolen

De Groetermolen is een achtkante binnenkruier die stamt uit 18...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop (romp/restant)

De Hoop (romp/restant)

Windmolen

De molen is waarschijnlijk gebouwd rond 1630 voor de weef- en ...

Meer informatie
Geen foto van Molen Zijpe L-Q

Molen Zijpe L-Q

Windmolen

In 1598 werd hier de achtkante binnenkruier geplaatst die de L...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Etwin

op:

Ingrid, Zuid-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116102 | Toegevoegd op 28-1-2013 | Laatst gewijzigd op 20-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding