De Pollen, Tubbergen en Almelo

Fietsroute 116096

Aangeboden door:

4409 109

Omschrijving

In Twente, op een zandgrond, is de stad Almelo ontstaan. Nu is Almelo 69 vierkante kilometer groot, maar in de middeleeuwen was het een nederzetting. Toch had Almelo in 1420 al stadsrechten en was de nederzetting omgracht, maar de stad had geen muur. Uiteindelijk kwam de textielindustrie in Almelo op en daarmee werd de groei van de stad versneld tot aan de jaren 1960. Vanaf dat moment had de stad veel te lijden onder concurrentie en de werkloosheid die toen de regio in zijn greep hield, heeft zelfs vandaag de dag nog zijn sporen nagelaten in de economische positie van de regio.

Dan vertrek je naar Geesteren, waar je een korenbeltmolen ziet staan. Op de plek waar in 1819 een standerdmolen stond, werd gebouwd in 1867 de Grote Geesterse Molen gebouwd. Tussen 1901 en 1995 was de molen eigendom van de familie Kienhuis die de molen al die tijd in redelijke staat heeft gehouden. In 1995 werd de molen eigendom van de Stichting Grote Geesterse Molen en in 1997 werd de molen gerestaureerd. Tot op de dag van vandaag wordt de molen door vrijwillige molenaars in bedrijf gezet. De route vervolgend kom je bij een landgoed dat ongeveer zestig hectare telt: Herinckhave. Het landgoed komt in de veertiende eeuw voor het eerst voor en wordt dan Hof te Vlederinghe genoemd. Herinckhave groeit in de loop van de tijd uit tot een groot landgoed, dat bestond uit heide, bossen, ruim zeshonderd hectare landerijen en vijfendertig boerenhofsteden. In 1742 werd het oude huis met de grond gelijk gemaakt omdat het plaats moest maken voor de een nieuw huis. Dit pand verbrandde in 1959, maar het werd in 1970 gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het landgoed, dat de status van Historische Buitenplaats heeft gekregen, particulier bewoond. Daarna kom je bij de Fleringer molen, een olie-, koren-, en pelmolen die in 1822 werd gebouwd. Het eerste exemplaar van de molen was geen lang leven beschoren, want in 1844 brandde de windmolen af. De huidige ronde, stenen grondzeiler werd er voor in de plaats gebouwd en kwam op een verhoging te staan, zodat de omringende bomen de windvang niet meer zouden belemmeren. Tenslotte staat Kasteel Almelo op de route. De is havezate wordt voor het eerst genoemd in dertiende eeuw in een een testament. Het oorspronkelijke huis werd afgebroken en vervangen door een nieuw pand, dat eind 1652 klaar was. Dit huis had geglazuurde dakpannen en een entree met prachtige marmeren zuilen. Bij het huis werden twee lanen aangelegd, waarvan er één rondom het huis liep en de andere in de richting van de stad. Het lot was het nieuwe huis niet goed goed gezind en in 1665 en 1666 vielen troepen van de bisschop van Münster Nederland binnen. Zij bezetten het huis en richtten er grote schade aan. In 1666, na het vertrek van de vijanden, werd begonnen met de herstelwerkzaamheden en ook in de periode van 1883 tot 1885, in 1903 en in 1954 vonden er herstelwerkzaamheden en verbouwingen plaats. grondig gerestaureerd en vernieuwd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6
6 (Oude Hoevenweg, 7671PD, Twenterand, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

6
Jouw startpunt
Knooppunt 6
Oude Hoevenweg
7671PD Twenterand
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Bavesbeekweg
7671PD Tubbergen

Grevinckhoffstraat

Dalweg-West
7676TA Westerhaar-Vriezenveensewijk
06 - 11 16 48 84
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grote Geesterse Molen

Grote Geesterse Molen

Windmolen

In 1819 kregen landbouwer Meijer en zijn schoonzoon toestemmin...

Meer informatie
Geen foto van Herinckhave

Herinckhave

Kasteel

Eenvoudig bakstenen gebouw uit 1743 met een groot aantal toevo...

Meer informatie
Geen foto van De Fleringer Molen

De Fleringer Molen

Windmolen

De Fleringer Molen werd in 1846 gebouwd in Tubbergen. Op de pl...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116096 | Toegevoegd op 28-1-2013 | Laatst gewijzigd op 24-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding