Nieuwkoopse Plassen

Fietsroute 116052

Aangeboden door:

8644 262

Omschrijving

Veertienhonderd hectare aan plassen, waterloopjes, rietlanden en drassige weilanden die vanaf de zestiende eeuw gevormd werden, strekt zich weids voor je uit als je deze prachtige route fietst. De omgeving met vervenershuisjes in de buurt van het lintdorp Nieuwkoop zijn voor de nieuwsgierige fietser heel aantrekkelijk, want op de grote plassen varen prachtige kajuitboten, terwijl de kleinere plassen door kanoërs en roeiers, of opvarenden van een fluisterboot gebruikt worden. Het gebied is niet alleen goed voor waterplezier, want omdat het water erg zuiver is groeien er ook prachtige planten als watergentiaan en waterlelies. Veldjes krabbenscheer, drijftillen van waterscheerlingen en grote hoeveelheden blaasjeskruid drijven her en der in de plassen en grillige watergangen. Tussen het water staan prachtige uitgestrekte rietvelden die het gebied een merkwaardig weids en open karakter geven. Op de oevers van de rietlanden wuiven kleurige planten als kattenstaart, waterzuring, moerasspirea, grote watereppe en diverse soorten zegge. In het voorjaar valt het prachtige koningsvaren goed op tussen de ruigtesoorten. Het weidse en uitgestrekte gebied is het leef- en broedgebied van veel moerasvogels. De grote en kleine karekiet, maar ook de snor en de zeldzame roerdomp verstoppen zich tussen het riet. Broedkolonies aalscholvers en purperreigers jagen op de vis in de plassen en in de winter trekt het gebied honderden ganzen, eenden en futen. Je vertrekt vanaf het Toeristische Overstappunt in Nieuwkoop. Vanaf dit punt fiets je naar de Westveense molen. Deze wipmolen uit 1676 werd gebouwd om de Westveense polder, die 145 hectare groot is, te bemalen. Een storm in 1837 vernielde molen, maar deze werd weer hersteld. Ook werd de molen gerestaureerd nadat ze geleidelijk aan verzakte halverwege de twintigste eeuw. En nieuwe grootscheepse restauratie in 2010 maakte de molen, die na 2008 stil kwam te staan, weer maalvaardig.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Algemeen Dagblad

Naast het landelijke nieuws ontvang je ook dagelijks het regionieuws. Met je eigen regio-editie blijf je op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit jouw regio. Bij jou om de hoek, in jouw gemeente of provincie. Kwaliteit staat hier voorop. Want het AD brengt het regionale nieuws op een kwalitatieve en professionele manier. Je weet dan echt wat er bij jouw regio speelt

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Nieuwkoop (Noordenseweg, 2421XX, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Nieuwkoop
Noordenseweg
2421XX Nieuwkoop
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Julianalaan
2421XX Nieuwkoop

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Dorpsstraat
2421AZ Nieuwkoop

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Westveense Molen

Westveense Molen

Windmolen

Dit wipmolentje uit 1676 werd gebouwd om de Westveense polder,...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Hollands landschap"

 geplaatst op:

Mooie tocht, langs water en mooie landschappen. En af en toe prachtige authentieke huizen.

"Mooie route"

 geplaatst op:

Tussen Westveense molen en woerdense verlaat geen fietspad maar smal voetpad

Maureen

op:

Gert

op:

"Mooie route laatste stuk veel verkeer"

  op:

"Fijne tropische dag bij de Nieuwkoopse Plassen."

 geplaatst op:  

Mooie route in een ruime boog om de Nieuwkoopse Plassen. De grote plas zie je niet vaak, maar wel de kleinere plassen daaromheen. Bij de Westveense molen moesten we een klein, smal pad volgen aangeduid als voetpad, hetgeen even voor verwarring zorgde. Gasterij De Boom bevindt zich ook niet meer op de Nieuwveenseweg. Daar zit nu een autobedrijf. Het is maar dat je het weet. Verder een heerlijke fietsdag gehad.

P, Zuid-Holland

op:

"Supermooi en afwisselend, zeker voor herhaling vatbaar"

  op:

"Erg mooie route."

  op:

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Hebben deze route gedaan via de app, duidelijke informatie over deze prachtige route. Zijn ook met een trekpontje over gevaren. Schitterende omgeving en mooie wegen/paden om te fietsen. Echt een aanrader

Anne, Zuid-Holland

op:

"Afwisseling."

 geplaatst op:

Erg mooie fietsroute met veel afwisseling en goede fietspaden. Je kan heerlijk aan het water zitten op de aanlegsteigers.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116052 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 12-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding