Monster, Hoek van Holland en Maassluis

Fietsroute 116047

Aangeboden door:

2528 53

Omschrijving

Op deze fietsroute verken je de stranden vanaf Ter Heijde tot aan Hoek van Holland, en het kustgebied tussen Hoek van Holland en Maassluis. Het is de ultieme gelegenheid om uit te waaien en je onder te dompelen in de gezellige badplaatsen van Zuid-Holland, terwijl je een flink gedeelte van de provincie ziet. Met name Hoek van Holland is bekend, vanwege de prachtige wateren, natuur- en duingebieden en niet te vergeten de stranden. Het gebied ontstond als een zandplaat in de monding van de Maas, die na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds meer verzandde. De ontwikkeling van de stad als badplaats begon na de Eerste Wereldoorlog en inmiddels kan je genieten van veel mooie, gevarieerde natuurgebieden langs de kust. Het Oranjekanaal, De Zeven Meren, het Staelduinse Bos, de Kapittelduinen en de stranden zijn slechts een greep uit de vele recreatieve mogelijkheden die Hoek van Holland biedt.

De route door het heuvelachtige landschap zal de nodige energie van je vragen, dus neem de tijd om langs de schappen te lopen en een keuze te maken uit de overvloed aan zoete of hartige lekkernijen, een gezond stukje fruit en verschillende dranken. In Monster tref je molen De Vier Winden aan. De huidige ronde stenen korenmolen is gebouwd in 1882. De stellingmolen vervangt daarmee een houten molen, die helemaal afbrandde en de geschiedenis van deze voorganger gaat waarschijnlijk terug tot 1311. In dat jaar werd er namelijk al melding gemaakt van een molen op deze locatie. De molen werd enkele malen gerestaureerd en maalt sinds 1983 graan op vrijwillige basis. Dat doet de molenaar met drie koppels maalstenen. Eén daarvan is uitgerust met zogenaamde "blauwe" stenen; de overige met kunststenen. In Hoek van Holland staat het Fort aan den Hoek van Holland. Dit voormalige pantserfort werd gebouwd in 1881 en sinds 1987 is het Nederlands Kustverdedigingsmuseum in het fort gevestigd. De vesting moest de Nieuwe Waterweg beschermen tegen een vijandelijke vloot en kon ook het strand bij een invasie verdedigen. Het verdedigingswerk was uitgerust met zes kanonnen, die stonden opgesteld in één van de drie draaibare pantserkoepels. Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, werd het fort wel gevechtsklaar gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het ook echt tot gevechten rondom het fort, en na de Nederlandse capitulatie gebruikten de Duitsers de vesting. De koepels, het geschut en al het andere metaal werd in die tijd uit het fort gehaald en werd omgesmolten in de Duitse industrie. Na de oorlog gebruikte de Koninklijke Marine het fort nog als opslagplaats. Als laatste bezienswaardigheid van deze fietstocht wacht in Maassluis korenmolen De Hoop. In 1620 stond een houte voorganger op deze locatie, maar toen die ter ziele ging werd de huidige ronde stellingmolen in 1792 gebouwd. Net als de vorige molen die je zag heeft deze molen een koppel “blauwe” natuursteen. Wie nieuwsgierig is naar deze, en het andere koppel maalstenen dat in de molen aanwezig is, kan De Hoop bezoeken op woensdagmiddagen of zaterdagochtenden. Via Naaldwijk fiets je het laatste stuk terug naar de supermarkt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6
6 (Haagweg 37, 2681PB, Monster, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

6
Jouw startpunt
Knooppunt 6
Haagweg
2681PB Monster
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Haagweg
2681PB Westland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vier Winden

Vier Winden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116047 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 15-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding