Rotterdam, Bleiswijk en Capelle aan den Ijssel

Fietsroute 116046

Aangeboden door:

3000 180

Omschrijving

De diversiteit van Rotterdam is verbluffend. Verken het gebied rond de Rottemeren, een stelsel van verbredingen van rivier de Rotte, is een recreatiegebied van ruim 900 hectare aangelegd. De Rottemeren ontstonden na de drooglegging van omliggende polders en de rivier en haar uitlopers liggen een stuk hoger dan de polders door vervening en inklinking. De Eendragtspolder is aangelegd op een plek die van oudsher altijd landbouwgrond is geweest. Een deel is aangelegd om wateroverlast te voorkomen, maar ook voor recreatie en (top)sport. Maar waar Rotterdam beroemd om is geworden, is natuurlijk haar haven. De haven deze stad is het grootste haven- en industriecomplex van Europa en is mogelijk nog bekender dan de hoogste toren van Nederland die in dezelfde stad staat: de Euromast. Het stelsel van havenbekkens en bedrijfsterreinen, direct gesitueerd aan de Noordzee, wordt 24 uur per dag gebruikt voor de aan- en afvoer en op- en overslag van goederen. De haven heeft geen belemmeringen als sluizen, bruggen of getijde-beperkingen en wereldwijd worden zo’n 1.000 havens verbonden met Rotterdam. Deze haven is zelfs de grootste van de wereld geweest, tot hij werd ingehaald door Shanghai.

Dan vertrek je in westelijke richting. Molens De Ster en De Lelie zijn de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens in Nederland. De Ster wordt als eerste op schrift vermeld in een oud testament uit 1830. De molen heet dan nog ‘De Nieuwe Star’, maar brandt in 1865 af. Met onderdelen van een molen uit de regio wordt de Ster herbouwd en ingericht als snuif- en specerijenmolen. Tegenwoordig is De Ster een werkend museum. De Lelie is ouder dan De Ster, de eerste vermelding dateert van 1777. De molen heette toen ‘De Ezel’ en werd gebruikt bij het wassen van katoen. Van de volgende molen op de route is niet veel meer over: Bleiswijkse Droogmakerij C-1 (romp/restant) bestaat alleen nog maar uit een kale romp. De molen werd gebouwd als poldermolen in molengang van vier molens. De molen werd in 1773 opgeleverd, maar brandde in 1894 helemaal uit nadat de bliksem er in was geslagen. C-1 werd herbouwd en behaalde daarmee de titel van laatste nieuw gebouwde molen uit de molengangen van de polders die bemalen moesten worden. De molenstomp is van historische waarde, omdat de bijzondere metselwerkconstructie er van bewaard is gebleven. Toch is de bijzondere ruïne niet beschermd als monument. De laatste molen die je op de route aantreft is ook een poldermolen. De Eendrachsmolen is een grondzeiler die in 1727 gebouwd werd. Het is de bovenmolen van een molengang, die verder niet meer bestaat. De molen doet nu dienst als woning, maar kan ook het water van de Rotte verversen wanneer dat nodig is. Het water wordt dan opgevoerd met een scheprad. Tijdens het laatste deel van de route tref je geen bezienswaardigheden meer aan, maar dat betekent niet dat niets te zien is. Laat je verrassen door de prachtige Eendragtspolder.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

78
78 (Gerardus van Sillevoldtstraat, 3065AG, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

78
Jouw startpunt
Knooppunt 78
Gerardus van Sillevoldtstraat
3065AG Rotterdam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rhijnspoor
3065SM Capelle aan den IJssel

Drinkwatertappunt Oasen (Krimpen a/d IJssel)

Koningin Wilhelminaplein 4
2921AB Krimpen aan den IJssel

rotterdam alexander

Prins Alexanderlaan
3067 GC Rotterdam

Oplaadpunt

Bermweg
2907LD Capelle aan den IJssel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bleiswijkse Droogmakerij C-1 (romp/restant)

Bleiswijkse Droogmakerij C-1 (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Lelie

De Lelie

Windmolen

De Lelie is één van de twee nog werkende snuif- en specerijenm...

Meer informatie
Eendrachtsmolen Zevenhuizen

Eendrachtsmolen

Windmolen

De Eendrachtsmolen is een poldermolen die werd gebouwd in 1727...

Meer informatie
Geen foto van De Ster

De Ster

Windmolen

Molen De Ster is één van de twee nog werkende snuif- en specer...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Erwin, Zuid-Holland

op:

Rob

geplaatst op:

Veel fouten!!

"Afwisselend tochtje met bos, water en woonwijk. Vergezichten langs de Rotte. Op zaterdag gefietst waardoor ook veel groepjes wielrenners in volle snelheid. Route is goed aangegeven met knooppuntbordjes."

  op:

"Let op richting 89"

 geplaatst op:

Je kunt de hele route de bordjes volgen BEHALVE nadat je rechtsaf moet richting 89! Daarna niet die weg (Hoofdweg) blijven volgen maar direct linksaf! Daar ontbreekt een bordje. Bij knooppunten 92 en 7 zijn ook prima horeca gelegenheden en ook nog na 7 en voor 92.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116046 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding