Braakmankreek Westdorpe, Biervliet en Hoek

Fietsroute 116044

Aangeboden door:

2699 32

Omschrijving

Verken de oevers langs het open water van de Braakmankreek, waar men graag ontspanning zoekt. Er ligt een schiereiland met bungalows, een jachthaven en op en in de 205 hectare aan water worden allerlei watersporten bedreven: van zeilen en roeien tot zwemmen en vissen. De kreek heeft niet alleen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen. Ook watervogels, zoals de kuifeend en de grutto, gebruiken de kreek graag en zoeken het gebied op als rustplaats. In polder de Braakman is ook ongeveer 500 hectare aan bos aangeplant, waardoor er een mooie combinatie is ontstaan van bossen, weiden en open water. De planten die je in het Braakmangebied kunt terugvinden zijn onder andere parnassia, kruipwil, zeegroene zegge, moeraswepenorchis, vleeskleurige orchis, breedbladige ochis en keverorchis. In de polder fluiten veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, zomertaling en de kievit het hoogste lied. Hier, bij de voormalige zeearm van de Westerschelde, kan je dus gezelligheid en plezier, gecombineerd met de pracht van de natuur, verwachten. Terwijl je door de polder fietst, kom je twee molens tegen. De eerste molen is Walm. bastion Generaliteit (romp/restant). De molen is een overblijfsel uit de tijd dat Gent nog een vestingstad was. Veel vestingen werden in en na de negentiende eeuw gesloopt. Met name in 1930 gingen er veel schansen, forten en burchten verloren, omdat er werkgelegenheid werd gecreëerd voor werklozen door hen de stadswallen te laten vernietigen. De resten van Walm. bastion Generaliteit (romp/restant) zijn bewaard gebleven en de ruïne van de getijdenmolen wordt sinds de 21e eeuw geconserveerd. Een molen die de tands des tijds beter heeft doorstaan is molen Windlust in Hoek. Windlust is een ronde, uit baksteen opgetrokken stellingmolen en werd gebouwd in 1857 om koren te malen. Windlust vervangt een standerdmolen. Sommige onderdelen uit die molen kregen een herbestemming in de nieuwe. Tot 1958 was Windlust in bedrijf, maar daarna raakte de molen in verval. Restauraties vonden plaats in 1979/1980 en 2009.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Walmolen bastion Generaliteit (romp/restant) (Tulpstraat, 4551EV, Terneuzen, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Walmolen bastion Generaliteit (romp/restant)
Tulpstraat
4551EV Terneuzen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Vlaanderenplein
4551GD Terneuzen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Walm. bastion Generaliteit Sas van Gent

Walmolen bastion Generaliteit (romp/restant)

Windmolen

Op het voormalige bolwerk Generaliteit vind je de romp van de ...

Meer informatie
Molen Windlust Hoek

Windlust

Windmolen

Windlust is een korenmolen die werd gebouwd in 1857. Het was d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Robbert

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116044 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding