Noord Beveland Wissenkerke, Colijnsplaat en Kortgene

Fietsroute 116039

Aangeboden door:

2571 77

Omschrijving

Verken het noordelijke deel van Midden-Zeeland en fiets over Noord-Beveland. Het voormalige eiland is met drie dammen en een brug verbonden aan het vasteland. Na een grote stormvloed werden in 1014 de eerste dijken aangelegd. Ook werden terpen verhoogd. Na nog een stormvloed in 1134, werd heel Noord-Beveland omdijkt, maar het mocht niet baten: in 1134 stuwden stormwinden het water zo hoog op dat heel het eiland overspoeld werd. In 1598 werden de dorpen Colijnsplaat en Kats aangelegd en in de volgende eeuw ontstond ook Wissenkerke. Daarna ging de inpoldering snel: in 1684 was heel Noord-Beveland ontgonnen. Tijdens de Watersnoodramp (1953) voltrok zich wat bekend staat als ‘het wonder van Colijnsplaat’: een dijkdoorbraak werd hier op het nippertje voorkomen. 

Korenmolen De Onderneming is al van veraf te zien. De ronde, stenen stellingmolen stamt uit 1860 is nog altijd maalvaardig. Hier maalt de molenaar op biologische wijze graan, die opgeslagen wordt in een schuur achter de molen. Enkele delen van de stellingschorem zijn weggehaald om te zorgen dat vrachtwagens de schuur gemakkelijk kunnen bereiken. In Colijnsplaat staat de Nooitgedacht. Ook dit is een ronde, stenen stellingkorenmolen, die ook wel ‘de Nieuwe Molen’ wordt genoemd, omdat er in Colijnsplaat twee molens staan. De molen werd gebouwd als vervanging van een eerdere achtkante molen die op dezelfde plek stond. Tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw draaide de molen, maar daarna kwam hij stil te staan en raakte hij in verval. In 2006 werd hij gerestaureerd, zodat de molen in elk geval weer kan draaien. De tweede molen in Colijnsplaat is De Oude Molen. In tegenstelling tot zijn jongere broertje, kan deze molen nog steeds draaien én koren malen. Waarschijnlijk vervangt de grondzeiler, die in 1727 werd gebouwd, een eerdere standerdmolen. In de molen bevinden zich twee koppels maalstenen, waarmee op vrijwillige basis de molen in bedrijf wordt gesteld. Tenslotte kom je bij de laatste molen op de route: De Korenbloem (romp/restant) in Kortgene. Het is een ronde stenen stellingmolen uit 1873 die een afgebrande achtkante grondzeiler verving. De bovenkruier werd gebruikt om koren mee te malen en heeft vijf zolders: een graanzolder, een maalzolder, een steenzolder, een luizolder en een kapzolder. Tot 1953 maalde de molen op windkracht. In 1972 werden de wieken verwijderd en in 1977 werd de molen ook van zijn kap ontdaan. Bij restauraties in 2010 en 2011 is de molen hersteld naar de staat waarin hij in 1873 verkeerde.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Strandhoekweg, 4493NS, Noord-Beveland, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Strandhoekweg
4493NS Noord-Beveland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Hofwijkweg
4493NV Noord-Beveland

VVV Kamperland

Veerweg
4493AJ Noord-Beveland
0118 58 13 42
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Oude Molen Fijnaart

De Oude Molen

Windmolen

In Colijnsplaat kun je een kijkje nemen bij De Oude Molen die ...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Onderneming

Molen De Onderneming

Windmolen

In Wissenkerke kun je een kijkje nemen bij korenmolen De Onder...

Meer informatie
Geen foto van De Korenbloem (romp/restant)

De Korenbloem (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Molen Nooitgedacht Colijnsplaat

Nooit Gedacht

Windmolen

Deze molen aan de rand van de Colijnsplaat werd gebouwd in 186...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Kamperland op haar best"

 geplaatst op:

Lunchen in Colijnsplaat

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116039 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 17-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding