Grijpskerke, Domburg en Breezand

Fietsroute 116031

Aangeboden door:

4854 146

Omschrijving

Nationaal landschap Walcheren laat je het beste zien wat Zeeland te bieden heeft. De oudste delen van het landschap zijn de historische duinenrij, de kreekruggen en poelen die worden gevormd door lage, open komgebieden. Deze prachtige natuurlijke elementen herinneren je aan het feit dat het gebied ooit toebehoorde aan de zee, maar er zijn ook andere geschiedenislessen te leren: de vliedbergen, die vijf tot twaalf meter hoog waren, werden door mensen opgeworpen en zijn waarschijnlijk restanten van oude mottekastelen of boden mensen een plek om heen te vluchten wanneer de zee het land terugeiste. Er tekent zich een scherp contrast af tussen de openheid van de poelen en opgaande begroeiing van de duinenranden, kreekruggen en de jonge polders. Voordat je op de fiets stapt en richting de eerste bezienswaardigheid in Domburg vertrekt, kan je bij supermarkt Sanderse nog even wat lekkers kopen voor onderweg. Neem de tijd om langs de schappen te lopen en een keuze te maken uit de overvloed aan zoete of hartige lekkernijen, een gezond stukje fruit en verschillende dranken. Dan zet je koers naar Domburg, waar molen Weltevreden in 1817 werd gebouwd. De ronde stenen grondzeiler vervangt een standerdmolen die eerder op deze plaats stond. De molen is meer dan 22 meter hoog en daardoor goed te zien, al is hij ingesloten door andere gebouwen. In 1963 wilde men de molen gaan bewonen, maar de gemeente gaf hiervoor geen vergunning af. De molen maalde ooit koren, maar is anno 2013 buiten bedrijf. Wanneer je het Domburg uit fietst, kom je op weg naar Oostkapelle kasteel Westhove tegen. Met prachtige torens is de robuuste burcht en het groene, zorgvuldig aangelegde landgoed er om heen, een lust voor het oog. Het slot werd in 1277 al genoemd als eigendom van de abdij van Middelburg, maar bestond waarschijnlijk al veel langer. Het kasteel heeft veel eigenaars gekend, want telkens wanneer er een nieuwe abt kwam, werd Westhove eigendom van de nieuwe broeder. Wanneer je van je fiets stapt bij het eindpunt van de route, kan je ook molen t Welvaaren nog even bekijken. Deze voormalige korenmolen werd in 1801 gebouwd en verving een standerdmolen die was omgewaaid. De geschiedenis is ook deze molen niet gunstig gezind geweest; in 1845 waaide het wiekenkruis van de molen, zodat deze later onttakeld werd en alleen de molenromp nog overbleef. In de romp woonden mensen die later delen aan de molen aanbouwden. Daardoor kan de molen, zelfs na restauratie, niet meer draaien. Voordat je je fiets op de fietsendrager van de auto tilt, kan je in de supermarkt nog even boodschappen doen. Hier haal je alle spulletjes om thuis een heerlijk diner te bereiden. Zo kan je je maag aan je eigen, gezellige eettafel vullen en nagenieten van de dag in jouw vertrouwde, huiselijke sfeer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

51
51 (Zeeland, 4365SC, Meliskerke, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

51
Jouw startpunt
Knooppunt 51
Zeeland
4365SC Meliskerke
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Cornelis Visstraat
4364BD Veere

VVV Zoutelande

Bosweg
4374AA Veere
0118 56 18 18
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Weltevreden

Weltevreden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Kasteel Westhove-Oostkapelle

Kasteel Westhove

Kasteel

Kasteel Westhove was ooit een machtig kasteel. Het kasteel wer...

Meer informatie
Geen foto van Molen 't Welvaaren

Molen 't Welvaaren

Windmolen

’t Welvaaren is een voormalige korenmolen uit 1801. De molen ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

David

op:

Nelenleo

op:

paul, Noord-Holland

op:

"Mooie route"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116031 | Toegevoegd op 25-1-2013 | Laatst gewijzigd op 2-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding