Lonneker naar Oldenzaal via Vliegveld Twente

Fietsroute 116010

Aangeboden door:

4841 108

Omschrijving

Prachtige lanen met loofbomen, lieflijke weilanden met houtwallen en akkers vol kruiden en wilde bloemen; ten zuidoosten van Oldenzaal, door de graslanden van Boerskotten fiets je in alle rust en ruimte die je je kunt wensen. Klokjesgentiaan en orchideeën wuiven tussen het gras, maar ook dophei en struikhei gedijen hier goed. In de natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten staan witte klaverzuring en grote muur en op en onder dode bomen groeien paddenstoelen en mossen. Naaldbomen maken plaats voor eik, beuk en lijsterbes, waar zangvogels hun hoogste lied zingen. Tjiftjaf, zanglijster en appelvink zijn slechts enkele van de prachtige soorten die begeleid worden door de zeldzame zwarte specht, die ovale nestholten in oude bomen trommelt. Vrijwel op het einde van de route, nabij Enschede, staat de Lonnekermolen. De ronde stenen beltmolen werd in 1851 als windmolen gebouwd op een plek waar een stenderkast met de naam Demmersmöl afbrandde. Er werd een ronde stenen bovenkruier gebouwd vijftig meter verderop, die tijdens de Eerste Wereldoorlog door slijtage en stilstand in verval raakte. De molen speelde voor veel gezinnen in de Tweede Wereldoorlog een belangrijkere rol, want de molenaar maakte tijdens die oorlog illegaal grote hoeveelheden meel waarmee veel gezinnen in leven werden gehouden. Overigens werd daarvoor niet de grote molen gebruikt, maar een kleinere molen die in de grote stond en elektrisch werd aangedreven. De molenbelt bleek in die tijd ook een goede schuilplaats. Bijzonder aan de Lonneker Molen is, is dat het de enige molen in Nederland is met een extra rietbedekking. De bedekkingen werden allebei tijdens restauraties aangebracht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

49
49 (Smeenkweg 60, 7522PV, Enschede, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

49
Jouw startpunt
Knooppunt 49
Smeenkweg
7522PV Enschede
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oude Vliegveldstraat
7561RW Dinkelland

Treinstation Hengelo Oost

Beethovenlaan
7557 EA Hengelo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

MC Donalds Holten

McDonald's Restaurant Oldenzaal

Restaurant

Steeds meer consumenten streven naar een bewuste levensstijl,w...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Lonnekermolen

Lonnekermolen

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1851 als vervanger van een oud...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116010 | Toegevoegd op 24-1-2013 | Laatst gewijzigd op 17-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding