Lunteren via Doesburger Achterveen en Engelaar

Fietsroute 116008

Aangeboden door:

5407 51

Omschrijving

In de omgeving van Lunteren kan je heerlijk fietsen. Niet alleen door de natuur van de Veluwe, maar ook het gebied dat zich uitstrekt van Lunteren naar Scherpenzeel kan je prima op de fiets verkennen.

Vlakbij het hotel staat windkorenmolen De Hoop, een achtkante grondzeiler uit 1855 waarvan de wieken de grond bijna raken. De Hoop is gedekt met riet en maalt graan voor de productie van veevoeder met behulp van twee koppels kunststenen. De kap van de molen kruit op ijzeren rollen in houten rollenwagens. Deze rollen waren vroeger van hout, maar werden vervangen voor duurzamer ijzer omdat ze regelmatig kapot gingen.

Als je wilt, kun je vierhonderd meter verder bij VVV Lunteren / The Read Shop terecht om meer informatie over de omgeving op te halen voordat je verder gaat. Wanneer je verder gaat kom je bij één van de oudste windmolens van Nederland: de Doesburgermolen werd al omstreeks 1620 gebouwd. De gesloten standerd-korenmolen heeft nog een oude staartconstructie en is waarschijnlijk vroeger een open standerdmolen geweest. De grondzeiler – de punten van de wieken raken bijna de grond - is gebouwd ter vervanging van een molen die nóg ouder was, deze was op een kaart in 1568 te zien.
Je vervolgt je tocht tussen de weilanden door en fietst zo naar het volgende gehucht genaamd Ederveen.

Stap even af om je bij Dicky’s Theeschenkerij te laten verbazen. Dicky Van Mourik-Vermeulen heeft een paradijselijke theetuin met gezellige zitjes waar je een geurige kop koffie of thee kunt nuttigen. Om het feest compleet te maken, bestel je daar een stuk zelfgemaakt gebak, een warme wafel of iets zwaarders van de lunchkaart bij. Dicky’s Theeschenkerij verkoopt ook leuke cadeautjes waarbij creativiteit een grote rol spelen, zoals handgemaakte beeldjes en zelfgemaakte jam. Is het wat kouder weer, dan knappert er binnen een vuurtje in de houtkachel.

De aromatische koffie of heerlijke thee heeft je nieuwe energie gegeven om de route te vervolgen en naar de volgende bezienswaardigheid te fietsen. Die laat niet lang op zich wachten, want na twee kilometer ligt de Schaapskooi van Renswoude op de route. Van oorsprong hoorde deze bij de boerderij “Groot Wolfswinkel”. De schaapskooi stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw en is van grote landschappelijke waarde omdat hij in een open weideveld staat. Een adembenemend plaatje!

Een stukje verder is het adellijke Huis Scherpenzeel gebouwd op een landgoed van ongeveer zes hectare. In de 14e eeuw stond op de plek van dit imposante huis al een versterkt huis, maar halverwege de 19e eeuw kreeg deze woning een upgrade naar zijn huidige uiterlijk. Het resultaat is een symmetrisch en sierlijk geheel. Bij Huis Scherpenzeelhoren ook een koetshuis, een poorthuis en een park dat is aangelegd in de populaire Engelse landschapsstijl.

Als laatste bezienswaardigheid op de route zie je de Walderveense Molen staan. Deze achtkante windkorenmolen werd in 1895 gebouwd op de plek waar eerdere een standerdmolen stond. De stellingmolen heeft een stenen onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw. In de molen zijn twee koppel maalstenen aanwezig, die beide nog gebruikt worden.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Hoop
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Hoop
Spoorwiel
6741ZV Ede
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molenparkweg
6741ZR Ede

VVV Lunteren in The Read Shop

Dorpsstraat
6741AE Ede
0318 74 45 01
Stuur een mail

Treinstation Lunteren

Spoorstraat 2
6741 DE Lunteren

Bezoekerscentrum Museum Lunteren: poort naar De Goudsberg

Dorpsstraat 55
6741 BJ Lunteren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Doesburgermolen

De Doesburgermolen

Windmolen

De Doesburgermolen komt uit omstreeks 1620. De gesloten stande...

Meer informatie
Landgoed Scherpenzeel

Landgoed Scherpenzeel

Landhuis

Het Huis Scherpenzeel was in eerste instantie een versterkt hu...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Walderveense Molen

Walderveense Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Dicky's theeschenkerij

Dicky's theeschenkerij

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Windmolen De Hoop in Lunteren

De Hoop

Windmolen

Windkorenmolen De Hoop is een achtkante grondzeiler, een windm...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

wil Addink, Overijssel (NL)

geplaatst op:

Ik wil hem graag printen met knooppunten waarom lukt het niet?

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 116008 | Toegevoegd op 24-1-2013 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding