Langs Marker- en IJsselmeer

Fietsroute 115981

Aangeboden door:

2814 110

Omschrijving

Fiets langs de oevers van het Markermeer, dat 700 vierkante kilometer groot is en tussen Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeer in ligt. Het oorspronkelijke plan was om het Markermeer, net zoals Flevoland, in te polderen, maar doordat het een belangrijke trekpleister voor vogels is, stuitte dat plan op veel weerstand. De waterrecreatie raakte daardoor extra gestimuleerd en het Markermeer trekt dan ook veel water(sport)liefhebbers aan. Daarnaast kan je genieten van het indrukwekkende aanzicht dat de windturbines van Krabbersplaat je bieden; ze rijzen uit het water op en domineren de horizon. Rond het Markermeer is dus altijd wel wat te zien! Je kunt gratis je auto parkeren bij V.O.F. Spar Bonnink in Wijdenes. Bij de supermarkt koop je wat lekkers voor in je fietstas, zodat je onderweg langs de oevers van het Markermeer, met een prachtig uitzicht over het water, gezellig wat kunt eten of drinken. In Enkhuizen kom je twee leuke bezienswaardigheden tegen. De eerste is de Friese klokkenstoel, die twintig meter hoog is en in 1519 werd gebouwd. De toren was oorspronkelijk scheef gebouwd, maar door de buitenkant met hout te omkleden lijkt het inmiddels alsof hij recht staat. De Westertoren, zoals hij heet, hoort bij de Westerkerk; een driebeukige kerk met een koorhek dat versierd is met prachtig houtsnijwerk en een opvallend mooie preekstoel. De kerk is in gebruik als cultureel centrum. Ook de Vogelhoeksmolen in Enkhuizen is leuk om even bij stil te staan. Het is een kleine poldermolen die in 1855 werd gebouwd in Hemelum (Friesland). Daar bemaalde hij tot 1947 de Vogelhoekspolder, in 1984 werd hij verplaatst naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De achtkante poldermolen staat op een stenen onderbouw en is zowel een type grondzeiler als bovenkruier. Het oudhollandse gevlucht is 11,60 meter hoog. Teruggekomen in bij de supermarkt, kan je natuurlijk ook gemakkelijk je boodschappen voor het avondeten doen. Na een heerlijke dag in de buitenlucht is niets fijner dan lekker in huiselijke kring genieten van een smakelijk avondmaal. Zo kan je aan je eigen eettafel nog gezellig napraten over je fietstocht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Fruitkwekerij t Keetje (Kadijkweg, 1614 MA, Lutjebroek, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Fruitkwekerij t Keetje
Kadijkweg
1614 MA Lutjebroek
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Wijzend
1613KP Stede Broec

De Lamoraal

Zesstedenweg 125
1613JC Grootebroek
0228 - 51 22 29
Stuur een mail

bovenkarspel-grootebroek

De Middend
1611KV Stede Broec

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Fruitkwekerij 't Keetje

Fruitkwekerij t Keetje

Fietscafe

Midden in het West-Friese buitengebied tref je Fruitkwekerij ’...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Corinne

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115981 | Toegevoegd op 23-1-2013 | Laatst gewijzigd op 6-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding