Meeden naar Hoogezand en Veendam

Fietsroute 115953

Aangeboden door:

1544 36

Omschrijving

Veendam, gelegen in Groningen, wordt ook wel Parkstad genoemd. De plaats ontstond als veenkolonie, die groeide vanaf 1655. Veendam heeft een aangepaste vorm en ziet er om die reden anders uit dan de karakteristieke lintdorpen uit de omgeving. In het centrum van de stad vormden het Ooster- en het Westerdiep een vorkvorm, omdat hier oorspronkelijk het riviertje de Munte stroomde. De route start bij Firma Kort in Meeden. Hier parkeer je gemakkelijk je auto (gratis) en start je de tocht. Wil je nog wat lekkers kopen voor onderweg, dan ligt de supermarkt heel praktisch aan het beginpunt van de route. Hier koop je een gezond stukje fruit voor de nodige vitamine boost onderweg of koop je wat te drinken om je dorst te lessen. Je fietst in de richting van Hoogezand en Sappemeer. Zo kom je bij molen Polder de Vereeniging (romp/restant) aan. Ooit was de molen een grondzeiler, die zijn oorsprong vond in 1872. De molen heeft haar naam te danken aan het waterschap wat hij bemaalde met de naam ‘de Vereniging’. In 1932 werd de molen buiten dienst gesteld en verbouwd tot dieselgemaal. De boerderij naast de molen is altijd bewoond geweest door verschillende families. In 1932 werd de van zelfwichting voorziene molen door Nienhuis en Zoon uit Eenrum gedeeltelijk afgebroken tot de romp, welke nu nog te zien is. In Groningen zijn veel borgen en burchten gebouwd in de dertiende eeuw, toen men bouwwerken van steen ging produceren. In de borgen leefde onder andere mensen van adel en hele rijke families. Er zijn er nu nog maar enkele over, waarvan Welgelegen er eentje is. Dit veenborg bij Kleinemeer in de gemeente Hoogezand-Sappemeer werd gesticht door één van de borgheren van Groningen: Jan Cornelis Spiel. Wanneer je in Kielwindeweer komt, kan je de oude verlaten kerk in het dorpje zelfstandig bezichtigen. De sleutel die je toegang geeft tot het heilige gebouwtje, kan je ophalen bij Sleuteladres J. Stams. Als laatste bezienswaardigheid op de route zal Veendam star niet teleurstellen. Sinds 2011 is dit station het eindstation van de spoorwegverbinding tussen Groningen ¬– Zuidbroek – Veendam, maar het is ook het beginpunt van de museumspoorlijn van de S.T.A.R. Deze spoorlijn loopt van Veendam via het Stadskanaal naar het Musselkanaal. In 1953 werd het station gesloten van reizigerstreinen en de lijn bleef tot 1990 alleen in gebruik voor goederenvervoer. In 2005 werd het stationsgebouw gekocht door de S.T.A.R. Het is een echte toeristische attractie waar je met de oude treinen en spoorlijnen de regio kunt ontdekken. Wanneer je terugkomt bij het startpunt van de route, kan je in de supermarkt nog je boodschappen doen om ’s avonds thuis lekker huiselijk te kunnen kokkerellen. Zo kan je aan je eigen eettafel nog eens gezellig tafelen en nagenieten van het beste deze Groningse regio te bieden heeft.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

61
61 (9651AK, Midden-Groningen, Groningen, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

61
Jouw startpunt
Knooppunt 61
9651AK Midden-Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Trekweg
9636AL Menterwolde

zuidbroek

Stationsstraat
9636BJ Menterwolde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Veendam Star

Veendam Star

Toeristische treinstation

Toeristische attractie waar je met oude treinen en spoorlijnen...

Meer informatie
Geen foto van De Amshof

De Amshof

Oude Groninger Kerken

Een mooi, besloten gelegen gebouw, deze van oorsprong veenkolo...

Meer informatie
Geen foto van Borg Welgelegen

Borg Welgelegen

Borg

In 1655 werd Borg Welgelegen gesticht door Jan Cornelis Spiel....

Meer informatie
Geen foto van Polder de Vereeniging (romp/restant)

Polder de Vereeniging (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Master, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115953 | Toegevoegd op 22-1-2013 | Laatst gewijzigd op 30-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding