Lochum, Landschap Graafschap en Ruurlo

Fietsroute 115934

Aangeboden door:

3037 189

Omschrijving

Tussen Ruurlo en Lochum tekent een schilderachtig, idyllisch landschap zich af: Nationaal Landschap De Graafschap. Het is een prachtig kleinschalig landschap dat zich kenmerkt door de sprookjesachtige doorkijkjes in een half open gebied. Het samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken geeft de omgeving wat spannends mee. Het coulisselandschap kent daarnaast vele landgoederen en kastelen die typerend zijn voor het gebied. Bij het startpunt van de route kan je gratis je auto parkeren en nog wat kopen om je honger onderweg te stillen. Attent SidB Frank Bannink in Barchem heeft alles wat je je op fietstocht kunt wensen; van handige flesjes drinken tot heerlijk vers fruit. Je fietst via Lochum door Nationaal Landschap De Graafschap, tot je bij Pinetum de Belten komt. In 1961 werd, door het verzamelen van coniferen, een begin gemaakt aan het huidige park. Initiatiefnemer de heer Feith was op zoek naar bomen die zijn droge grond goed zouden doen. Hierbij stuitte hij op een flink aantal verschillende coniferen. Hij verdiepte zich verder in deze bomen en zo ontwikkelde hij geleidelijk een immense verzameling van duizenden verschillende soorten coniferen, bij elkaar gebracht op het landgoed de Belten. Het aantal verschillende coniferen is de grootste verzameling in particuliere handen in de wereld, het mag een waar levend museum genoemd worden! Eén van de meest bijzondere plekjes in de omgeving vormen kasteel en landgoed Ruurlo. De buitenplaats wordt al in 1326 genoemd en is al vanaf de vijftiende eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie van Heeckeren. Het gebouw bestaat uit veel verschillende bouwstijlen doordat er door de jaren en eeuwen heen bijna constant aan het kasteel is gebouwd. Zo bestaat er nog een deel van een middeleeuwse muur in de kelder en werd bijna de hele linkerkant van het kasteel in de zestiende eeuw gebouwd. De toren aan de achterkant werd nog een eeuw later gezet. Eén muur in de van deze toren werd in de negentiende eeuw weer van nieuwe geveltoppen voorzien. Een lange tijd is het kasteel de locatie geweest voor de televisieserie ‘de Zevensprong’. Tegenwoordig wordt het kasteel regelmatig gebruikt als trouwlocatie. In Ruurlo staat ook een stellingmolen uit 1851: Agneta. De molen werd gebruikt als pel-, olie- en korenmolen en is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Deze naam staat bovenaan de romp van de molen als vanouds weergegeven. In 1917 is de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. Nog steeds wordt er in de molen (elektrisch) gezaagd. Agneta is door de jaren heen drie maal gerestaureerd in 1975, 1985 en 1994, en de molen draait nog best vaak. Wanneer je terugkomt bij Attent SidB Frank Bannink, vergeet dan niet om hier ingrediënten voor een heerlijke maaltijd te kopen. Zo kan je in je eigen keuken een lekker diner bereiden en dit aan je eigen gezellige eettafel opdienen. Dat is nog eens ontspannen je dag afsluiten!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

53
53 (Gelderland, 7244RB, Barchem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

53
Jouw startpunt
Knooppunt 53
Gelderland
7244RB Barchem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Lochemseweg
7244BL Lochem

VVV Barchem bij Koeleman

Borculoseweg
7244AW Lochem
0573 25 18 98
Stuur een mail

Oosterwal

Tramstraat 41
7241CH Lochem
0573 - 25 07 47
Stuur een mail

Treinstation Lochem

Stationsplein 1
7241 DB Lochem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Museum MORE - Kasteel Ruurlo

Museum MORE - Ruurlo

Bezienswaardigheid

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voo...

Meer informatie
Geen foto van Pinetum de Belten

Pinetum de Belten

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Geen foto van Windmolen Agneta

Windmolen Agneta

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1851 en van oorsprong was het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ap, Anders

op:

Bas, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115934 | Toegevoegd op 21-1-2013 | Laatst gewijzigd op 22-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding