Ermelo van strand naar bos

Fietsroute 115928

Aangeboden door:

3992 272

Omschrijving

Deze route leidt door het bekendste natuurgebied van Nederland: De Veluwe. De Veluwe is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot en de Ermelose Heide beslaat zo’n 343 hectare daarvan. De omgeving bestaat uit prachtige, volle bossen en glooiende heidevelden. Schaapjes, die onder andere worden ondergebracht in de Schaapskooi op de midden-Veluwe, begrazen het gebied en zorgen zo dat er ruimte blijft voor nieuwe aanwas. Grote delen van de Veluwe bestaan uit verhogingen in het landschap die zijn ontstaan doordat gletsjers of ijstongen de ondergrond omhoog hebben geduwd. Zo’n stuwwal, zo zogenaamde Paalberg, kom je ook tegen op de Ermelose Heide. Verder vind je er grafheuvels en aarden verdedigingswallen van het Romeinse Marskamp. Deze hebben de status van rijksmonument. Bij het startpunt van de route, Supermarkt 's –Heerenloo, raden we je aan om je auto te parkeren. Voor vertrek kan je in de supermarkt nog een dorstlessende appel, een fles water of wat hartigs kopen voor onderweg. Niets is heerlijker dan op de Ermelose Heide even te pauzeren en in alle rust te genieten van wat lekkers! Je vertrekt in westelijke richting en fietst een stukje langs het water richting Strand Nulde. Daar buig je af en fiets je het binnenland weer in. In Putten kom je dan bij landgoed en kasteel De Vanenburg aan. Van 1389 tot 1645 werden er op het landgoed gewassen verbouwd. Geleidelijk aan werden er kleine aanpassingen doorgevoerd, waardoor De Vanenburg meer het karakter kreeg van een buitenplaats, terwijl de agrarische functie behouden bleef. Vooral in de twintigste eeuw veranderde er veel op het landgoed. Vanaf het moment dat het in 1931 geveild werd, is de buitenplaats niet meer particulier bewoond geweest. Het kasteel is gebruikt als vakantiekolonie en als gevangenkamp voor joden, voordat het door opleidingsinstituut Bescherming Burgerbevolking in gebruik werd genomen. Ondanks het feit dat het landgoed veel gebruikt was, raakte het complex in verval en dreigde verloren te gaan. De Vanenburg Group het redde het van de ondergang; het kasteel werd gerenoveerd en doet tegenwoordig dienst als hotel, waar ook congressen en vergaderingen georganiseerd worden. Je fietst langs één van de schaapskooien, waarvan de bewoners waarschijnlijk over de hei dartelen, en komt via het Leuvenumse Bos weer terug in Ermelo. Bij de supermarkt kan je inkopen doen, zodat je thuis een heerlijke maaltijd kunt bereiden. Zo kan je gezellig tafelen in je eigen comfortabele huiskamer en nagenieten van het geweldige uitzicht over het water of de uitgestrektheid van de heide.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

33
33 (Zeeweg, 3853JC, Ermelo, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

33
Jouw startpunt
Knooppunt 33
Zeeweg
3853JC Ermelo
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Buitenbrinkweg
3853LV Ermelo

Parkeerplaats centrum

Kleine Bosweg
3853EX Ermelo

ermelo

Van Asch van Wijcklaan
3851JA Ermelo

VVV Ermelo

Stationsstraat
3851MZ Ermelo
0341 55 22 00
Stuur een mail

Toeristisch Informatiepunt Puur Zeewolde

Kerkstraat 2
3891 ET Zeewolde
+31 (0)36 522 14 05
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Vanenburg

De Vanenburg

Kasteel

Kasteel De Vanenburg is een buitenplaats uit de 17e eeuw. Tege...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marielle, Anders

op:

Arjan

op:

"Prachtige afwisselende route, zeker een aanrader!"

  op:

"Leuke afwisselende fietsroute !"

 geplaatst op:

Dit is een leuke afwisselende fietsroute !

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115928 | Toegevoegd op 21-1-2013 | Laatst gewijzigd op 2-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding