Oosterhesselerveld Wachtum, Gees en Nieuwlande

Fietsroute 115913

Aangeboden door:

2808 83

Omschrijving

Het vaak druk befietste Drenthe kent ook stille gedeeltes, kleine stukjes natuur die als een oase van rust verstopt liggen in het landschap. Deze route doet één van deze stille plekjes aan en wanneer je over de open graslanden kijkt, zie je dat Staatsbosbeheer hier hard werkt om het gebied natter te maken en de vroegere rijkdom aan planten en dieren te herstellen. Adders glijden door de bosjes langs de bosranden op zoek naar kleine zoogdieren, amfibieën, vogels, wormen en insecten. Kom je water tegen, hou dan ook je ogen open voor ringslangen. De route start bij V.O.F. Koster, een supermarkt waar je ook gemakkelijk je auto parkeert bij het startpunt van de route. Stap, voordat je gaat fietsen, ook de supermarkt even binnen om een dorstlessende appel of wat ander gezonds voor in je fietstas te kopen, zodat je onderweg tijdens een korte pauze iets hebt om je tanden in te zetten. Vertrek in oostelijke richting naar het gehucht Wachtum, waar molen De Hoop langs de route op je wacht. De molen werd in 1894 gebouwd uit onderdelen van de molen van de polder Hoop op Beter te Veendam. Ook deze molen was met oudere delen van een voorganger gebouwd in 1813. In 1937 onderging de molen een eerste herstelbeurt en kort daarna, in 1940, volgde al stilstand. In 1972 kon er pas weer met De Hoop gemalen worden en kwam hij eind jaren ’80 weer stil te staan. Op 26 augustus 2000, op de Drentse Molendag, is de molen weer in gebruik genomen door de provincie Drenthe. In 2010 is de molen ‘De Hoop’ verkocht aan de gemeente Coevorden. Je zet koers door het Klenckerveld naar havezate De Klencke. Het versterkte huis staat op het landgoed van ongeveer 200 hectare wat je doorkruist. Onderweg kom je de boerderijen tegen die bij de burcht horen. In 1976 vond een restauratie plaats aan het huis, waarvan het bouwjaar onbekend is. De Klencke heeft door de jaren heen veel verschillende functies gehad. In de jaren ’30 was het bijvoorbeeld een jeugdherberg en in de crisistijd was het een onderkomen voor mensen die werkloos waren geraakt. In de Tweede Wereldoorlog diende het zelfs een tijdje als bordeel. Tegenwoordig wordt de havenzate weer particulier bewoond. Als laatste bezienswaardigheid kom je langs Motte Geeserveld. Deze burcht op een kunstmatig aangelegde heuvel, die in de 13e eeuw werd opgeworpen en gebouwd door een onbekende mysterieuze opdrachtgever, kreeg de naam Klinkenberg. Een oud verhaal dat de ronde doet over dit kasteel - elke middag om 12:00 uur zou het geluid te horen zijn van een dichtslaande kist – maakt het mysterie rondom De Klinkenberg alleen maar groter. Archeologisch onderzoek in 2002 had een aantal opzienbarende vondsten als resultaat, zoals een kruisboog en een aantal ijzeren pijlpunten. Teruggekomen bij de supermarkt, kan je hier nog snel je boodschappen kopen om thuis een heerlijk avondmaal te bereiden. Zo kan je, in je eigen huiskamer, heerlijk nagenieten en tot rust komen na een fantastische dag in de buitenlucht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

75
75 (Drenthe, 7864TJ, Zwinderen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

75
Jouw startpunt
Knooppunt 75
Drenthe
7864TJ Zwinderen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Heidelaan
7917RD Coevorden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geeser Waag

Geeser Waag - Leuke Afstapper

Leuke afstappers

Op Dorpsstraat 47 in Gees vindt u de Geeser Waag. In dit gezel...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Motte Geeserveld

Motte Geeserveld

Kasteelheuvel

Oude relevante plaatsen met vergane (houten) bouwwerken van de...

Meer informatie
Geen foto van Havezate De Klencke

Havezate De Klencke

Kasteel

Deze havezate is een klein landgoed uit Zuidoost-Drenthe, best...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Janneke

op:

Henk, Anders

op:

Corrie

op:

"Mooi Drenthe"

 geplaatst op:

Fijne route door afwisselend landschap Meest rustige wegen, aanrader!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115913 | Toegevoegd op 21-1-2013 | Laatst gewijzigd op 10-3-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding