Reekseheide door Zeeland en Beers

Fietsroute 115871

Aangeboden door:

5385 194

Omschrijving

De Reekse Heide of Reeksche Heide is een natuurgebied van 465 ha dat tussen Schaijk, Reek, Velp en Langenboom ligt. Het bestaat voornamelijk uit stuifzand, naaldbossen en heiderestanten. Het gebied is wordt gebruikt als militair oefenterrein door het Ministerie van Defensie en is deels afgezet. Hier zijn ook enkele militaire gebouwen verrezen. De heide werd al eerder voor dat doel gebruikt; in 1850 werd het ook al gebruikt als schietterrein het garnizoen dat in het nabij gelegen Grave gelegerd was. De natuur maakt het gebied hiervoor uitermate geschikt, want de stuifduinen kunnen goed als kogelvangers gebruikt worden. De Reekse Bergen, die aan de Reekse heide grenzen zijn vrij toegankelijk en geen militair terrein.

Op achthonderd meter afstand van Hap en Stap staat de Coppens molen. De molen is een combinatie van het type beltmolen en bovenkruier en werd vermoedelijk in 1883 gebouwd om graan te malen op windkracht. Veel onderdelen van een standerdmolen die eerder op deze locatie stond, zijn gebruikt voor de nieuwe Coppensmolen. In de molen, die in 1983 en in 2008 nog restauraties onderging, zijn twee koppels zeventiender kunststenen te vinden, waarmee op vrijwillige basis nog altijd graan wordt gemalen.

Vijf kilometer verderop domineert De Hellemolen het landschap. De witte beltmolen molen uit 1832 heeft een roerig verleden. Hij werd gebouwd ter vervanging van een uitgebrande standerdmolen. Behalve dat hij koren heeft gemalen, is er op enig moment een café in gevestigd geweest. Later opende een restaurant zijn deuren in de molen. Door stilstand, het hele binnenwerk behalve het bovenwiel werd uit de molen gehaald, kreeg verval de molen in zijn greep.

Ook molen Bergzicht (bouwjaar 1817) is de moeite waard om even bij stil te staan, wanneer hij ineens op je pad tussen de bomen opduikt. De molen ontleent zijn naam aan het vroegere uitzicht op de Mookse Berg, die nu begroeid is door de bomen die zorgen dat de molen als een verrassing op je weg staat. De beltmolen die op windkracht nog altijd koren maalt, is de enige nog bestaande zuivere Brabantse achtkantmolen. Wie benieuwd is naar het interieur, kan op elke eerste en derde donderdag van de maand in de molen, die draaiende wordt gehouden door vrijwilligers, terecht.

Ook de laatste bezienswaardigheid op de route is een molen: De Dageraad. Zoals de eerste molen op de route is het een beltmolen en een bovenkruier, gebouwd in 1832 met als doel graan te malen op windkracht. Ook in deze molen is een koppel zeventiender kunststenen te vinden waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen. Op zaterdagochtenden is de De Dageraad door publiek te bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

39
39 (Kerkstraat, 5411EA, Zeeland, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

39
Jouw startpunt
Knooppunt 39
Kerkstraat
5411EA Zeeland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Zeeland

VVV-Agentschap Jumbo Eijsermans

Kerkstraat 47
5411 EA Zeeland
0486 45 88 30
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Pastorie

De Pastorie

Restaurant

De statige voortuin van De Pastorie is de ideale tussenstop vo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Coppens Molen

Coppens Molen

Windmolen

Deze beltmolen werd vermoedelijk in 1883 gebouwd aan de rand v...

Meer informatie
Geen foto van Dageraad

Dageraad

Windmolen

Molen Dageraad is een beltkorenmolen die in 1832 werd gebouwd....

Meer informatie
Geen foto van De Hellemolen

De Hellemolen

Windmolen

Deze beltmolen dateert uit 1832. De molen is niet meer draaiva...

Meer informatie
Geen foto van Bergzicht

Bergzicht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

ria, Noord-Brabant

geplaatst op:

rustige route door de natuur buiten de dorpjes

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route, tijdens het eerste gedeelte een horeca gemist. We zijn begonnen bij knooppunt 66

A. Arnold

geplaatst op:

Laatste stuk bij route 96 klopt het niet meer dan zegt hij dat ik moet omkeren . Verder een mooie route

"route niet volledig"

 geplaatst op:

vanaf fietsknooppunt 29 is het niet mogelijk om rechtstreeks naar nummer 66 te gaan. Je moet via nummer 10 naar nummer 67 om vervolgens vanaf dat punt verder te gaan. Tevens zijn er stukken (zandpaden) die dusdanig zijn dat je er moet lopen

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115871 | Toegevoegd op 17-1-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding