Van De Pol naar Bussloo langs Bruggelen of Engelanderholt

Fietsroute 115861

Aangeboden door:

9907 203

Omschrijving

Je verkent het hart van Apeldoorn, maar ook het groene buitengebied. Zo fiets je langs het bijzonder groene Bussloo, slechts een klein plaatsje in vergelijking met de drukte van de stad. In Klarenbeek, op slechts tweehonder meter van de parkeerplaats waar je gratis je auto kunt parkeren, staat de eerste prachtige bezienswaardigheid van de route: molen De Hoop. Deze stellingmolen waarmee graan werd gemalen voor boeren uit de omgeven werd in 1905 gebouwd ter vervanging van eerdere achtkantige beltmolen die in dat jaar werd gesloopt. Omdat door stilstand de conditie van molens sneller achteruit gaat, is De Hoop nog steeds (beperkt) in gebruik, ondanks dat hij in particulier bezit is. Je fietst naar het centrum van Apeldoorn, waar je bij Pannenkoekenrestaurant Brinkpark een pauze inlast. Dit restaurant staat bekend om zijn ambachtelijk gebakken pannenkoeken en poffertjes en de poffertjeskraam aan de Loolaan is al ruim honderd jaar een begrip onder de inwoners van Apeldoorn. Het pannenkoekenrestaurant heeft niet voor niets al jarenlang vaste klanten die van heinde en verre komen om te genieten van de geurige pannenkoeken.De laatste drie bezienswaardigheden zijn alle drie oude watermolens, waarvan je De Bouwhofmolen als eerste tegenkomt. Wanneer deze molen precies werd gebouwd is onbekend. Wel weten we dat De Bouwhof, waarin voorheen ook een wasserij gevestigd was, papier maalde. Bij een ingrijpende restauratie werd de beek weer ontgraven om de aandrijving weer werkend te krijgen en zowel het molenhoofd als het waterrad werden gerestaureerd. Nu is de molen ingericht als woonhuis. Drie kilometer verder zie je de Hamermolen staan, die rond 1645 werd gesticht. Net als vroeger, toen het papier dat hier gemalen werd het intellectueel vermogen bevorderde, streeft De Hamermolen nu op een moderner manier dat doel na. De molen is volledig gerestaureerd en dient sinds 2001 als locatie voor trainings- en coachingsessies. Het water blijft symbool staan voor het bewandelen van nieuwe wegen vol inspiratie, innovatie en creativiteit. De laatste bezienswaardigheid op de route is de Ruitersmolen langs de Beekbergse Beek. Dit is één van de gemeentelijke monumenten van Apeldoorn, waarvan de voorganger al in 1606 werd gesticht. Deze molen droeg samen met een andere molen, die ook papier maalde, aan de overkant van de beek “De Ruitersmolens”. De ene molen brandde af, en deze molen kwam stil te staan, wat een sneller verval van de molen in de hand werkte. In 1985 werd een grote renovatie voltooid. Tegenwoordig is de molen regelmatig open ter bezichtiging. Op de eerste verdieping wordt gedemonstreerd hoe het papierscheppen in zijn werk gaat en op de begane grond wordt op vrijwillige basis graan gemalen met twee koppels maalstenen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Hoofdweg, Voorst, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Hoofdweg
Voorst
Plan route naar startpunt

klarenbeek

Koperdijk
7382BC Voorst

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Hoop

Molen De Hoop

Windmolen

Molen De Hoop is een korenmolen die nog steeds in beperkte mat...

Meer informatie
Geen foto van Bouwhofmolen

Bouwhofmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Ruitersmolen

Ruitersmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van De Hamermolen

De Hamermolen

Waterradmolen

Deze molen werd hier in 1644 neergezet als papiermolen. De mol...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Rene

op:

"Afwisselende tocht, iets teveel bebouwde kom van Apeldoorn."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115861 | Toegevoegd op 16-1-2013 | Laatst gewijzigd op 7-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding