Wouwseplantage door Bergen op zoom en Roosendaal

Fietsroute 115822

Aangeboden door:

8201 177

Omschrijving

De Wouwse Plantage is een bos ten zuiden van het dorp dat eveneens Wouwse Plantage heet. Dit schitterende bosgebied beslaat ongeveer 74 hectare grond en is sinds 1996 in eigendom van het Staatsbosbeheer. In de buurt van het bos bevind zich landgoed Wouwse Plantage en aan de rand ligt Golfclub Wouwse Plantage. Bij aankomst kun je de auto parkeren op de parkeerplaats en van hieruit vertrek je in westelijke richting naar Landgoed Lievensberg, wat 127 hectare beslaat. Dit prachtige bosrijke gebied bestaat vooral uit loof- en naaldbos en een 25 hectare groot heideveld. Vanwege zijn gunstige ligging wordt het landgoed druk bezocht door wandelaars. De omgeving is parkachtig aangelegd met picknickplaatsen, een heidetuin en een vijver. In de heidetuin zijn ruim 30 soorten heide te vinden. Vervolgens fiets je langs de Schuurkapel, ook wel Tolbergse Schuurkapel genoemd. Deze kapel ligt in een groene oase aan de rand van Roosendaal. De kapel is dagelijks geopend en er is de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Achter de schuurkapel ligt een prachtig parkje met fruitbomen, gras, struiken en een vijver. Molen Aerden ligt dicht bij het kapelletje. Deze beltmolen is gebouwd in 1850, twintig jaar nadat Gedeputeerde Staten toestemming verleende om de molen te bouwen. De bouw liep vertraging op door de Belgische opstand. De molen had oorspronkelijk geen naam en werd vaak aangeduid als ‘de molen van Aerden’, een verwijzing naar een familie die lang de eigenaar is geweest. In 1927 was de molen in zo’n slechte staat dat hij niet meer maalvaardig was. Vele kleine reparaties en verbeteringen volgden, maar anno 2013 is het nog steeds niet duidelijk of de molen ooit weer zal gaan draaien. De volgende bezienswaardigheid is de zeshoekige Vredeskapel. Het gebouw heeft een tentdak en is opgericht ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de kapel staat een prachtig Mariabeeld en is er een plaquette ingemetseld met de namen van gevallenen. De laatste stop is landgoed Wouwse Plantage. Dit landgoed is ongeveer 900 hectare groot en heeft een prachtige bosrijke omgeving. Een aantal prachtige bosvijvers en veel grove dennen kenmerken dit landgoed. Er zijn hier vooral veel broedvogels aanwezig zoals de boomklever, de boomleeuwerik, groene specht, bergeend, nachtzwaluwen en nog vele andere. Het landgoed is lange tijd niet toegankelijk geweest maar is tegenwoordig weer open voor publiek. Bezoek ook het informatiecentrum op het terrein, waar je alles over het gebied te weten komt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Trapke op (Weg naar Wouw, 4635 RJ, Huijbergen, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Trapke op
Weg naar Wouw
4635 RJ Huijbergen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Walsestraat
4635RH Woensdrecht

Oplaadpunt

Huijbergseweg
4631SW Woensdrecht

VVV Essen

Moerkantsebaan 50
2910 Essen
+32 (0)3 677 19 91
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Trapke op

Trapke op

Fietscafe

Trapke op is al tientallen jaren een begrip in de regio. Een e...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schuurkapel

Schuurkapel

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed De Wouwse Plantage

Landgoed De Wouwse Plantage

Landgoed

Dit 74 hectare grote terrein bestaat uit beboste gebieden en s...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed Lievensberg

Landgoed Lievensberg

Landgoed

Lievensberg is een oud landgoed en bestaat uit zandverstuiving...

Meer informatie
Geen foto van Kapel of kruis

Kapel of kruis

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Molen Aerden

Molen Aerden

Windmolen

De Molen van Aerden is een windmolen van het type beltmolen. D...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ronald

op:

"Een hele leuke route. Een paar rare stukjes erin maar dat heeft ons niet gehinderd. Aanrader!"

  op:

"Beetje saai. Lange beboste wegen. Bordjes ontbreken en corresponderen niet met de nummers op de app. Het deel door Rozendaal kun je wel overslaan."

  op:

Connie

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115822 | Toegevoegd op 11-1-2013 | Laatst gewijzigd op 26-7-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding