Zuid-Beveland met Kapelle, Wemeldinge en Yerseke

Fietsroute 115815

Aangeboden door:

3994 125

Omschrijving

Een lieflijk, sfeervol landschap vol kronkelende kreken met glooiende oevers en schitterende rietkragen. In het moerasachtige, landelijke gebied fiets je langs karakteristieke boerderijen en door akkers en boomgaarden. Geen woeste natuur dus in Zuid-Beveland, maar keurig aangelegde polders met strakke akkerlanden die gebruikt worden voor de landbouw en de fruitteelt. Op het schiereiland tussen de Ooster- en Westerschelde heeft men de strijd van het wassende water gewonnen en wordt het vruchtbare land dankbaar bewerkt. In de derde en vierde eeuw bestond dit deel van Zeeland nog niet en lag het gebied onder water, maar vanaf de Middeleeuwen werd het gebied stukje bij beetje ingepolderd en de bevolking die er woont, kan uitstekend leven van de landbouw en de visserij. In 1530 tijdens de Sint-Felixvloed en in 1570 tijdens de Allerheiligenvloed eist het water een groot deel van het land terug, maar de bekendste overstroming is de Nederlandse geschiedenis is ongetwijfeld de Watersnoodramp van 1953. Hierbij kwam het oostelijke deel van Zuid-Beveland onder water te staan. Het schiereiland heeft veel baat gehad bij de aanleg van de Deltawerken, die Midden-Zeeland voor de rest van Nederland beter ontsloten. Vanaf de parkeerplaats, waar je gratis je auto kunt neerzetten, fiets je langs mooie molens. De eerste kom je na twintig kilometer tegen: molen De Hoop staat in Wemeldinge. Korenmolen De Hoop werd in 1866 gebouwd door een molenaarsknecht die op de voorganger van de andere molen in het dorp (Aeolus) werkte. De molen is tot 1968 in bedrijf geweest. Daarna werden er plannen gemaakt om de molen om te bouwen tot woning, maar deze plannen verdwenen ook weer van tafel. Tegenwoordig maalt de witte ronde stenen molen met twee koppels maalstenen nog op vrijwillige basis graan. De eerder genoemde Aeolus is een koren- en pelmolen die in 1869 werd gebouwd. Deze stellingmolen was het antwoord op de bouw van De Hoop en is, om deze molen te overtreffen, hoger en groter dan die molen. De molen heeft dan ook drie koppels maalstenen en een pelsteen. De roeden zijn de oudste roeden die in Nederland nog in gebruik zijn en stammen uit 1871. De molen is vernoemd naar een Griekse windgod en het laat zich dan ook niet moeilijk raden dat de molen zijn kracht om te draaien en malen ontleende aan dit element. Tegenwoordig wordt de Aeolus door een vrijwillige molenaar af en toe nog in bedrijf gesteld. De derde en laatste molen die je tijdens je fietstocht kunt bekijken is de Oude Molen in Kruiningen. Deze korenmolen werd in 1801 gebouwd en bleef tot 1953 koren op windkracht malen. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de molen twee keer ingrijpend gerestaureerd, nadat ge gemeente de grondzeiler in 1959 kocht. In 2001 werd de complete molen een stukje verplaatst, zodat hij weer wat beter wind kon vangen. Een vrijwillige molenaar stelt de molen, die ingericht is met twee koppels maalstenen, regelmatig in bedrijf .

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Sluisplateau, 4417, Reimerswaal, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Sluisplateau
4417 Reimerswaal
Plan route naar startpunt

kruiningen-yerseke

Stationsweg
4416PN Reimerswaal

Tourist Shop Yerseke

Kerkplein 14
4401 ED Reimerswaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen Aeolus Wemeldinge

Aeolus

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Oude Molen

Oude Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Goede route"

 geplaatst op:  

Goede route, knooppunten route naast kanaal in Almere nazien en aanpassen, ook gefietst in 2021, vertrokken vanuit Huizen Brede Englaan huurhuisje Airbnb.

Guido

op:

"Mooie natuurgebieden Yerseke mosselen eten."

  op:

Sophie , Anders

op:

"Mooie route voorrustig weer!"

 geplaatst op:

We hebben deze route gefietst vanaf hotel Smit in Wemeldinge. Deze route heeft veel variatie's aan mooie landschappen, fruitteelderijen, Langs wateren en kusten en mooie dorpen, waaronder het mooie Yerseke met z'n mosselkultuur! Wij hadden mooi zonnig windluw weer, maar ik kan me voorstellen dat het met wind vooral langs de dijken zwaarder fietsen is. Er zijn veel picknick bankjes en genoeg eetgelegenheden langs de route. Ook zijn er diverse bezienswaardigheden zoals de oesterbanken, de molens in wemeldinge, de sluizen in Hansweert, enz. Al met al zeer geslaagd!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115815 | Toegevoegd op 10-1-2013 | Laatst gewijzigd op 3-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding