Polder Ameide, Lexmond en Leerdam

Fietsroute 115811

Aangeboden door:

3083 28

Omschrijving

Gelegen aan de Linge, omgeven door rietwallen en waterlelies, ligt “Glasstad” Leerdam. Het plaatsje ontstond in 1143 en heette destijds “Ter leede”. Leerdam verkreeg in 1382 stadsrechten van de Heer van Arkel en in 1407 nogmaals, van Willem IV Van Holland. In de achttiende eeuw namen de hout- en glasindustrie een vlucht en wordt het stadje welvarende. De rijke historie van Leerdam is nog goed terug te zien in de oude gebouwen, zoals de Grote Kerk, het museum het Hofje van mevrouw van Aerden en de overgebleven stadsmuren, die gerestaureerd zijn. Niet alleen de glasblazers uit binnen- en buitenland die vanaf Pasen tot en met eind september hun werk doen in het Glascentrum (dat open is voor publiek), geven Leerdam tegenwoordig faam; ook de Leerdammer kaas is een bekend product geworden. Wanneer je je auto op de gratis parkeerplaats hebt geparkeerd, fiets je naar de Plukkopmolen (romp/restant). Deze wipmolen is gebouwd in 1756 en werd oorspronkelijk gebruikt om de Lexmond polder te bemalen. De molen is buiten bedrijf geraakt in 1925 en het jaar daarop onttakeld. Het restant kreeg een herbestemming en werd ingericht als woning. Dichtbij de Plukkopmolen staat de Vlietmolen. Ook deze wipmolen bemaalde een polder en kreeg daarbij hulp van de Lekkersche molen, die inmiddels onttakeld is. De Vlietmolen is tot 1986 in bedrijf geweest op de Lakerveldpolder, maar in 1997 brak er een brand uit die grote schade aanrichtte. Van 2001 tot 2002 is de molen volledig gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. De molen wordt tegenwoordig bewoond en is niet te bezoeken. De volgende molen op de route is wederom een wipmolentje die als poldermolen in bedrijf werd gezet: de Hoekmolen is gebouwd om de Neder- en Over-Heicop polder te bemalen. Tot 1945 deed de molen zijn werk en daarna werd hij gerestaureerd. In 2004 sloeg de molen op hol en ontstond er een brand. Het bovenhuis werd ernstig beschadigd en moest vrijwel geheel herbouwd worden. In juni 2005 is de molen weer maalvaardig gemaakt. Op de plek van Polder Quakernaak (romp/restant), stond ooit een molen die de gelijknamige polder bemaalde, maar het restant van deze molen kreeg een herbestemming in de Hoge Tiendwegsemolen in Streefkerk. Deze Quakernaak werd gebouwd rond 1830 als windmolen. Het bovendeel van de molen werd al gesloopt in 1930. In 2011 werd het restant van de molen volledig gedemonteerd. De laatste molen die je tijdens je fietstocht kunt bewonderen is de Bonkmolen; een wipmolen die rond 1853 geplaatst werd. Samen met de Vlietmolen en inmiddels onttakelde Lekkersche molen, werd deze molen gebruikt om de Lakerveldpolder te bemalen.. Dat deed hij tot 1945 en in 1976 werd de Bonkmolen geheel gerestaureerd. Wil je de molen van binnen bekijken, dan kan je hem op zaterdag bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Lekdijk
4235VR Zederik
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vlietmolen

Vlietmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Polder Quakernaak (romp/restant)

Polder Quakernaak (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Plukkopmolen (romp/restant)

Plukkopmolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Bonk

Molen De Bonk

Windmolen

Molen De Bonk is een wipmolen die omstreeks 1853 aan de Kleine...

Meer informatie
Geen foto van Hoekmolen

Hoekmolen

Windmolen

De Hoekmolen is een wipmolen nabij Hei- en Boeicop in de Neder...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115811 | Toegevoegd op 10-1-2013 | Laatst gewijzigd op 27-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding