Texel

Fietsroute 115810

Aangeboden door:

5431 337

Omschrijving

Het duingebied van Texel is een prachtig natuurgebied met duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. De weidsheid van zee en strand, de prachtige bossen en het grote duinlandschap maken het Nationaal Park Duinen van Texel tot een prachtig gebied om te bezoeken. Het natuurgebied is 43 vierkante kilometer groot en vormt een zee van duinen zo ver je kunt kijken over de hele westkant van Texel. Texel is door de rust een ruimte een paradijs voor vele diersoorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond hebben het prima naar hun zin langs de kustlijn, in de duinen huppelen de konijnen hazen waar hermelijnen jacht op maken en als je geluk hebt, zie je in de zee een witsnuitdolfijn zwemmen. Het zal je niet verbazen dat Texel ook vele verschillende vogelsoorten aantrekt: de rotgans, toendrarietgans, lepelaar, bergeend, smient, kievit en bonte strandloper zijn slechts enkele van de gevederde dieren die hun heil op het eiland komen zoeken. Bij aankomst kun je de auto gratis parkeren op de parkeerplaats. Dan vertrek je in noordelijke richting naar de molen Het Noorden. Het Noorden is een poldermolen even ten noorden van Oosterend. De molen is gebouwd om de noordoostelijke gebieden van het eiland te bemalen. In 1928 is de molen voorzien van stroomlijnwerken en drie schroefpompen voor een betere werking. De molen raakte rond 1964 buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van stichting De Hollandse Molen. Die heeft de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt, zodat hij tegenwoordig op vrijwillige basis in bedrijf kan worden gesteld. Ook molen De Kemphaan is een leuke molen om te bekijken. Deze een weidemolen werd gebouwd om een vogelreservaat onder water te zetten. De molen is eigendom van Vereniging Natuurmonumenten. Door een storm in de herfst van 2008 brak een wiek af en raakten meerdere wieken beschadigd. In de daarop volgende zomer is de molen geheel gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. De molen is een gemeentelijk monument en draait anno 2013 op vrijwillige basis. Tenslotte treft je drie kilometer verder op de route nog de prachtige natuur- en beeldentuin De Wije Blick aan. Dit prachtige landgoed met een oppervlakte van ruim 89 hectare staat vol wilde bloemen en planten. Er zijn een klassieke rozentuin, enkele vijvers, een ecologische tuin en een bloemenkas te zien. Ook zijn er tentoonstellingen van beeldhouwkunst en worden er diverse workshops en cursussen gegeven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Zanddijk, 1795KL, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Zanddijk
1795KL Texel
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Natuur- en beeldentuin De Wije Blick

Natuur- en beeldentuin De Wije Blick

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Geen foto van Het Noorden

Het Noorden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Kemphaan

De Kemphaan

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Ontdek noord Texel"

 geplaatst op:

Leuke route.

"Top route"

 geplaatst op:

Vanaf de Koog bij de Slufter afstappen en met wat geluk spot je lepelaars. Door naar de Cocksdorp met de vuurtoren en het brede strand en spot aan de overkant Vlieland. Via de dijk langs de Waddenzee terug naar De Koog. Jammer dat je maar 5 sterren mag geven

Sven

op:

Niels, Anders

op:

Adriaan

op:

Marc

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115810 | Toegevoegd op 10-1-2013 | Laatst gewijzigd op 22-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding