Waterland bij Monnickendam en Amsteradam

Fietsroute 115809

Aangeboden door:

8279 271

Omschrijving

Veenweide, polders en wilanden doorsneden met vaarten en sloten, waar schilderachtige dorpjes met houten huizen nog bestaan: dat is het bij Monnickendam en Amsterdam gelegen Waterland. Het gebied is al ruim duizend jaar bewoond en werd ontgonnen zodat mensen hier hun huizen konden bouwen. Zo onstonden oude dorpen als Zuiderwoude, dat het oudste dorp in de gemeente Waterland is. Hier staan een aantal traditionele Waterlandse boerderijen, waarbij het woonhuis, de stal en de hooischuur in één lijn achter elkaar zijn gebouwd. In de twaalfde eeuw nam de ontginning van het drassige veengebied een duikvlucht en werden er haakse sloten gegraven op de veenstromen zodat het water afgevoerd kon worden. Door de stijgende zeespiegel en het droger wordende, inklinkende veengebied, dreigde het gebied onder water te komen staan. Het wassende water werd teruggedrongen met behulp van dijken en het afdammen van de veenstromen. Toch konden grote overstromingen in de twaalfde en dertiende eeuw niet voorkomen worden. De route leidt van de het gratis parkeerterrein in Monnickendam naar het water, waar Zeilvereniging Het Y toeristisme en watersport faciliteert. De vereniging trekt honderden zeilers aan, die in wedstrijdvorm of als recreant het water bedwingen. Alle bootjes in de haven zijn een leuk gezicht en hier is altijd wel iets leuks te zien of te doen. Je geniet van de stilte in de kleine dorpjes, die in schril contrast staan met de drukte van de steden. Zo geniet je bij het karakteristieke lintdorp Durgerdam van het weidse uitzicht op het water aan de ene kant, en prachtige houten dijkhuizen aan de andere kant. Wanneer je weer terugkomt in Monnickendam, neem dan ook even de tijd om goed bewaarde historische binnenstad met huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw te gaan bekijken. De Sint- Nicolaaskerk stamt uit de vijftiende eeuw, evenals de Waegh aan de Binnenhaven, waar vroeger kaas gewogen en verhandeld. Vrouwen die van hekserij werden beschuldigd, werden hier ook op de weegschaal gezet. Wil je meer weten over de best bewaarde geheimen van Laag Holland? Surf dan naar www.laagholland.com en laat je inspireren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Hemmeland, 1141LC, Waterland, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Hemmeland
1141LC Waterland
Plan route naar startpunt

Wendelmoet

Wendelmoet Claesdochterlaan 14
1141JC Monnickendam
0299 - 65 15 92
Stuur een mail

VVV-agentschap Monnickendam (gem. Waterland)

Zuideinde 6
1141VJ Monnickendam
0299 82 00 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Zeilvereniging Het Y

Zeilvereniging Het Y

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

ben, Anders

geplaatst op:

Alleen pontje gaf advies niet over te gaan ivm drassige weg aan de andere kant. Met gevolg natte voeten

"mooie route."

 geplaatst op:

Jammer van de afsluitingen maar met een beetje hulp kom je weer op je route. weilanden na het pondje van holysloot moet je niet na hevige regen periode doen. Wij trotseerden 20 cm water in het weiland. Wel gelachen natuurlijk.

"Erg mooi"

 geplaatst op:

Noord-Hollandse dorpjes en huisjes tussen de weilanden en bootjes op het water. Gezellig met het pontje naar de overkant bij Holysloot en stukje wandelen door het weiland, erg leuk allemaal.

"Opbrekingen en omleidingen"

 geplaatst op:

Inderdaad een mooie route, maar niet nu!!! Veel opbrekingen en omleidingen waardoor het fietsplezier enigszins wordt vergald. Ben meer bezig met de routekeuze dan om je heen kijken. Op dit moment deze route af te raden.

"Mooie route. Wel een paar delen afgesloten door werkzaamheden."

  op:

"Polderroete."

 geplaatst op:

Voor je op pad gaat eerst nagaan of pontje vaart voor de rest aardige fietstocht.

Anja

op:

"Prachtige route, maar wel met klunen!"

 geplaatst op:

Vanaf Schellingwoude gereden langs het water en op kleine weggetjes door weilanden. Met het pontje overgevaren voor 1,20 pp. En daarna door de weilanden gekluund met de fiets over ca. 5 bruggetjes met fietsrails. Leuk maar dat moet je wel kunnen! Ijsje gegeten in Monnikkendam.

Pim Prins, Noord-Holland

geplaatst op:

Mooie route, leuke dorpjes. Alleen vaart het pontje bij Holysloot alleen in het weekend (van april tot oktober). In de maanden juli en augustus alle dagen. Overige maanden en dagen vaart het veer dus niet en moet je knooppunten 78 en 76 links laten liggen en van 79 via 77 naar 75 fietsen. Is zo'n 7 kilometer om.

Wim, Utrecht

geplaatst op:

Monnickendam route 115809 Deze route start in Monnickendam, voert langs de haven en de fraaie binnenstad, vervolgens door het pittoreske dorp Broek in Waterland. Dan via Zunderdorp, Durgerdam, naar Holysloot. Bij Holysloot moet je tussen knooppunt 78 en 76 met een pontje, dat slechts op bepaalde uren gaat, en vervolgens door weiland en over slootjes (5x) naar Zuiderwoude. Voor (zware) elektrische fietsen helaas af te raden, omdat door de constructie van de bruggetjes en het slechte onderhoud ervan, de motor en fiets beschadigd kan raken. Het lijkt er op dat deze (mooie) route op de tekentafel is gemaakt, want noch het veer, noch de bruggetjes worden vermeld.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115809 | Toegevoegd op 10-1-2013 | Laatst gewijzigd op 30-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding