De groene long van Apeldoorn

Fietsroute 115767

Aangeboden door:

17702 213

Omschrijving

Langs de zandverstuivingen en over de heidevelden moet je stevig doortrappen om het glooiende heuvellandschap van de Veluwe de bedwingen. Maar als je dan naar beneden rijdt en onder een dak van naalden en loofbladeren verdwijnt, is het dubbel zo hard genieten. Het gebied is afwisselend en kleine dorpjes en nederzettingen leuken de tocht verder op. Op de Hoog Buurlose Heide kan je voor nóg een verrassing komen te staan, wanneer je ineens op de grazende schaapskudde stuit. Daarnaast kan je, met name vroeg in de ochtend of rond de schemering, zo maar ineens oog in oog staan met een edelhert of een wild zwijn. Ook reeën, vossen en andere viervoeters kan je nog zien wegschieten tussen de bomen, terwijl roofvogels zich uit de lucht op hun prooi laten vallen en de bonte specht het geheel begeleidt met zijn opzwepende geroffel.

In deze regio is er meer dan voldoende te zien voor de natuurliefhebber. We raden je dan ook aan om gebruik te maken van ons fietsarrangement, zodat je ook van route 115768 kunt genieten. Een overnachting in het gastvrije van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel, ook het startpunt van deze fietsroute, zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. De kamers zijn er comfortabel en altijd schoon. In de lounge en in de keuken wordt hard gewerkt om jouw smaakpapillen te verwennen en het vriendelijke personeel staat dan ook altijd voor je klaar.

Het hotel ligt vlakbij Boswachterij Ugchelen in het Ugchelse Bos.Om de hoek bevindt zich de Hamermolen, die rond 1645 werd gesticht. Hier werd vroeger de kracht van het water gebruikt om oude kleren tot pulp te vermalen tot papier. Dat papier werd gebruikt om intellectueel vermogen te bevorderen. Datzelfde wordt nog steeds op de Hamermolen nagestreefd, waarbij het water symbool blijft staan voor het bewandelen van nieuwe wegen vol inspiratie, innovatie en creativiteit. De molen is volledig gerestaureerd en dient sinds 2001 als locatie voor trainings- en coachingsessies.

Op slechts enkele kilometers afstand ligt ook de Bouwhofmolen. Wanneer deze molen precies werd gebouwd is onbekend. Wel weten we dat ook De Bouwhof, waarin voorheen ook een wasserij gevestigd was, papier maalde. Omdat de Bouwhof de meest intacte watermolen in de gemeente is, werd hij gerestaureerd. Daarbij werd de beek weer ontgraven zodat de aandrijving weer werkte en zowel het molenhoofd als het waterrad werden gerestaureerd. Nu is de molen ingericht als woonhuis.

Als je Apeldoorn achter je laat, kom je bij de prachtige schaapskooien van Hoog-Buurlo. Deze vormen samen met twee woonhuizen een kleine nederzetting midden in de eiken- en beukenbossen. Statige beukenlanen en akkers met wildwallen omgeven het gehucht, waar de kudde Veluwse heideschapen ’s nachts beschutting zoekt. De schaapskooien werd in 2008 nog gerenoveerd en verkeren in uitstekende staat.

Wanneer je bij het Wildkansel komt, stap dan even af voor een korte pauze. Beklim de hoge uitkijkpost, zodat je van een schitterend uitzicht over de Veluwe kunt genieten. Wellicht kan je achter de bomen de schaapskooien nog zien liggen, of kun je vooruit kijkend al een glimp opvangen van de volgende bezienswaardigheid: jachtslot St. Hubertus.

De vooraanstaande architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp vanaf 1914 niet alleen het statige jachthuis, maar was ook de ontwerper van de tuinen, de dienstgebouwen, de interieuren (inclusief meubels), de brug en de tuinen. Dat volledige landgoed vormgegeven werd door één architect heeft een verbluffende uitwerking: de synergie tussen gebouwen is subliem. De monumentale buitenplaats ondergaat van 2011 tot en met 2014 een grote innovatie, zodat ook de volgende generaties nog optimaal van dit schitterende stukje architectonische kunst kunnen genieten.

Wie genoeg heeft van het fietsen kan met de historische trein beekbergen vsm een stukje van de Veluwe verkennen met een historische stoomtrein. Terwijl de machine over de rails tuft, vormt deze een bizar contrast met het moderne landschap. Bij station Beekbergen ligt ook het historische depot, waar alle rijtuigen bezichtigd kunnen worden.

De laatste bezienswaardigheid op de route is de Ruitersmolen, een van de gemeentelijke monumenten van Apeldoorn. De watermolen staat langs de Beekbergse Beek, waar zijn voorganger al in 1606 werd gesticht. Op deze, maar ook op de andere oever langs de rivier waren papiermolens en droegen samen de naam “De Ruitersmolens”. De ene molen brandde af, de andere werd aangetast door de tand des tijds en kwam stil te staan. In 1985 werd een grote renovatie voltooid. Tegenwoordig is de molen regelmatig open ter bezichtiging. Op de eerste verdieping wordt gedemonstreerd hoe het papierscheppen in zijn werk gaat en op de begane grond wordt op vrijwillige basis graan gemalen met twee koppels maalstenen.

Meer informatie, kijk op www.ivn.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel
Van Golsteinlaan
7339GT Apeldoorn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molecatenlaan
7339LK Apeldoorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel

Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel

Hotel

Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel staat bekend om zi...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Een schaapskooi dient als nacht- en winterverblijf voor een sc...

Meer informatie
Geen foto van Wildkansel

Wildkansel

Wildkansel

In het Veluwse natuurschoon zijn deze hoge uitkijkposten opges...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Bouwhofmolen

Bouwhofmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Ruitersmolen

Ruitersmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van De Hamermolen

De Hamermolen

Waterradmolen

Deze molen werd hier in 1644 neergezet als papiermolen. De mol...

Meer informatie
Geen foto van Beekbergen VSM

Beekbergen VSM

Toeristische treinstation

Toeristische attractie waar je met oude treinen en spoorlijnen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

een fietster, Gelderland

geplaatst op:

Een mooie route, met veel afwisselingen in de natuur

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115767 | Toegevoegd op 8-1-2013 | Laatst gewijzigd op 16-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding