Fietsen langs de Lek

Fietsroute 115744

Aangeboden door:

5593 186

Omschrijving

Deze route met vertrekpunt VVV Utrecht leidt je door het waterrijke gebied tussen Utrecht, Nieuwegein en Houten met daarin de Nieuwe Hollandse Waterlinie (www.hollandsewaterlinie.nl). Meteen al bij het uitrijden van Utrecht kom je de eerste bouwwerken van de Waterlinie tegen. De Lunetten, links en rechts van de Koningsweg, vormen de binnenste en oudste ring van verdedigingswerken van de Waterlinie rond de stad. In Fort Lunet 1 is het Fort voor de Democratie,een educatief centrum, gevestigd (www.fortvandedemocratie.nl). Fort Vechten (www.fortvechten.nl), het Nationale Waterliniecentrum, is na het in het vlakbij gelegen Landgoed Amelisweerd gelegen Fort bij Rijnauwen het grootste fort van de Waterlinie. Op het vervolg van de route vind je een aantal kleinere forten: Fort 't Hemeltje, Werk aan de Overeindse Weg, Fort Jutphaas en Verdedigingswerk te Vreeswijk. In Fort Jutphaas is wijnproeverij Trouvaille een bezoekje waard, de andere forten zijn gesloten. In het gebied liggen tal van betonnen verdedigingswerken (bunkers) met als meest in het oog springend bouwwerk de Plofsluis. Deze gigantische betonnen constructie (40x60 m) had als doel om het Amsterdam-Rijnkanaal, dat er destijds onderdoor liep, te kunnen afsluiten. Dat gebeurde door de bodem van de bak, die gevuld was met puin, te laten ploffen. Op die manier kon het water, dat nodig was om het gebied oostelijke van het kanaal te inunderen (=onder water te zetten), niet wegvloeien naar het IJsselmeer. In 1982 moest het kanaal worden verbreed en omdat het te kostbaar was om de enorme plofsluis te slopen werd het kanaal er omheen gegraven. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Utrecht. Bezoek voor meer informatie www.bezoek-utrecht.nl.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

38
38 (Gansstraat, 3582CV, Utrecht, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

38
Jouw startpunt
Knooppunt 38
Gansstraat
3582CV Utrecht
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Oosterkade
3523CA Utrecht

VVV Utrecht

Servetstraat
3512JC Utrecht
0900 128 87 32
Stuur een mail

Ambulant Utrecht

Choorstraat 7-BS
3511KK Utrecht
0800 - 0830
Stuur een mail

utrecht centraal

Spoor 5
3511CB Utrecht

Bezoekerscentrum Amelisweerd

Koningslaan
3981HD Bunnik

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Uitkijktoren

Uitkijktoren

Uitkijktoren

Toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omge...

Meer informatie
Geen foto van Oudheidkamer Vreeswijk

Oudheidkamer Vreeswijk

Museum
Geen foto van Fort 't Hemeltje

Fort 't Hemeltje

Fort

Het werd gebouwd tussen 1877 en 1881 en verdedigde het acces v...

Meer informatie
Fort Lunet 1

Lunet 1

Fort

Lunet I is onderdeel van de vier Lunetten op de Houtense Vlakt...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Joost

op:

Hilde, Utrecht

op:

Lenna

op:

"na knooppunt 39 graag knooppunt 98 invoegen."

 geplaatst op:

Na aankomst op knooppunt 39 geeft de routebeschrijving een reeks van opdrachten om bij de uitkijktoren te komen. En daarna weer opdrachten hoe bij knp 35 te komen. Inmiddels is echter tussen knp 39 en knp 35 een knooppunt toegevoegd, namelijk knp 98. Mijn advies is, om op de paal van knp 39 niet alleen knp 35 te noemen, maar ook knp 98. Veel mensen, waaronder ook ik, rijden het liefst van knooppunt naar knooppunt, zonder in de route-aanduiding de beschrijvende tekst te moeten lezen. In de routebeschrijving kunnen dan gewoon drie knooppunten achter elkaar worden opgenomen: 39 - 98 - 35 en verder 36 - 33 - enzovoort. En wil je de Romeinse uitkijktoren onder de aandacht brengen, dan plaats je het "rondje met toren" tussen knp 35 en knp 98. Dan is het onmogelijk de uitkijktoren te missen.Je bespaart enorm veel "omschrijvende tekst" en voor de fietser is het veel duidelijker.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115744 | Toegevoegd op 19-12-2012 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding